Szendvicsbe zárt húsgombócok

2022.02.12. 13:30

A fűszerekben bővelkedő paradicsomos fogás akár főételként is megállja a helyét

Adott egy adag paradicsomos szósz­ban úszó húsgombóc, néhány félbagett és némi sajt. Furcsa kombinációnak tűnhet, a végeredmény mégis annyira laktató, hogy szendvics mivolta ellenére felér egy főétellel is ez a bizonyos húsgombócos szendvics.

Héjj Vivien

Az összeállított szendvics ízélményét tovább fokozza a parmezán

Forrás: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

A filmnézés és az étkezés gyakran összefonódik, akár reggeli közben döntünk úgy, hogy belefér még egy epizód a kedvenc sorozatunkból indulás előtt, akár a délutáni nassolást kötjük össze a tévézéssel. Jelen receptünket is a televízió, pontosabban egy tengeren túli, ma is népszerű tévéműsor inspirálta. Habár a képek alapján úgy tűnhet, mintha csak a töltött paprika gombócait tennénk bagettbe, a végeredmény mégis egészen különleges.

 

Az inspirációként szolgáló sorozat nagy dumás, kajaimádó főszereplője a világ legjobb szendvicseként aposztrofálja a nem mindennapi ízeket felvonultató étket. Nos, leteszteltük a húsgombócos szendvicset, és bátran kijelenthetjük: a szokatlan ízkombináció messze felülmúlta a hozzá fűzött reményeket. Hiába gondolná az ember, hogy csak egy átlagos szendvics­ről lehet szó, a húsban és fűszerekben gazdag összetevők már-már főétellé változtatják a bagettbe zárt gombócokat.

 

Lássuk a készítés menetét! A húsgombóc az alábbiakból áll össze: 30 dekagramm darált sertés- és ugyanennyi marhahús, fél fej apróra vágott vöröshagyma, 2 evőkanál durvára aprított friss oregánó, valamint ugyanennyi petrezselyem, kakukkfű és bazsalikomlevél, 6 dekagramm zsemlemorzsa, 1 deciliter vörösbor, 2 tojás és 3-4 dekagramm pirított fenyőmag.

 

A fűszerek kapcsán legalább két tény feltűnhet a konyhában rutinosan mozgóknak: az egyik a viszonylag nagy mennyiség. Elsőre talán soknak tűnhet a 60 dekagramm húshoz hozzáadott összesen 8 evőkanálnyi fűszer, ám aggodalomra nincs ok, a végeredmény nem lesz túlontúl tolakodó – a friss fűszereket természetesen helyettesíthetjük szárított verziókkal. A másik tény, ami talán többeknek szemet szúrt, az a só teljes hiá­nya. Nos, ez bizony nem véletlen, az étel ezen verziója valóban az egyik legnépszerűbb ételízesítő nélkül készül, ám a hiány cseppet sem von le az ízélményből.

 

Vissza a recepthez! Már a folyamat elején érdemes 190 fokosra izzítani a sütőt. A húsgombócok összeállításához nincs más dolgunk, mint az imént felsorolt hozzávalókat egy nagy tálba halmozni, majd összegyúrni. Vigyázzunk, ne tapicskoljuk túl sokáig a húsalapot, mert a keverék könnyen megkeményedik! Formáljunk nagyjából 5-7 centiméter átmérőjű gombócokat – körülbelül 24 darabhoz elég ez a mennyiség. Sütőpapírral bélelt tepsiben körülbelül 20 perc alatt süssük aranybarnára.

Az elkészült gombócok először sülnek, utána főnekForrás: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

Amíg a gombócok élvezik a sütő melegét, addig van idő a paradicsomos szósz és a szendvics előkészítésére. Egy nagyobb lábasban melegítsünk fel 7 deciliter paradicsomszószt. Amint kisültek a húsgombócok, tegyük őket a szószba, és főzzük lassú tűzön 10-15 percig. 

A szendvics alapját a félbagett adja. Ezt vágjuk háromnegyedéig nyitottra, és helyezzünk bele 1-2 szelet mozzarellát, majd tegyük tepsibe, és süssük a sütőben 5 percig, amíg a sajt megolvad. Vegyük ki a megsült bagetteket, és tegyünk mindegyikbe 3-4 húsgombócot, majd locsoljunk rá a paradicsomos szószból is. Parmezánnal megszórva kínáljuk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!