Akár bejgliből is!

2022.01.06. 07:05

Készülhet a hamis guba

Amikor már senki sem kapkod az ünnepi sütemény után, ideje, hogy új szerepet adjunk neki. Legyen a bejglink diós vagy mákos, bármelyikből kreálhatunk egy egészen új édességet, így garantáltan nem marad a nyakunkon a süti.

Héjj Vivien

A megmaradt bejglikből ízletes édességeket süthetünk

Forrás: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

Bármennyire is szeretjük a karácsony elengedhetetlen részét képező bejglit, teljesen normális jelenség, ha január első napjaiban úgy érezzük, a fülünkön jön ki a már-már unásig kóstolgatott finomság. Még mielőtt bárki arra gondolna, ideje, hogy a kukában landoljon a maradék, adunk néhány ötletet arra, hogy elkerüljük az élelmiszer pazarlását. Egy kis fantáziával és néhány hozzávalóval könnyedén új édességet készíthetünk a nyakunkon maradt bejglikből.

Ettek már valaha bejglipudingot? Ha még nem, akkor épp itt az ideje. Lássuk, milyen hozzávalókra lesz szükség az első maradékmentő édességhez: 500 gramm tetszőleges ízesítésű bejgli, 3 tojássárgája, 2 deciliter tejszín, 2 evőkanál nádcukor, 1 vaníliarúd, ízlés szerinti mennyiségű mazsola, 1-2 evőkanál likőr – opcionális –, 2 evőkanál felkockázott vaj!

Szeleteljük ujjnyi vastagra a bejgliket, majd helyezzük el egy kivajazott sütőformában! A tojások sárgáját verjük habosra a cukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével, majd keverjük hozzá a tejszínt is! Ezen a ponton adhatunk hozzá 1-2 evőkanál likőrt is, a még különlegesebb ízélményért. Az elkészült keveréket öntsük a bejglire, majd szórjuk meg mazsolával és vajkockákkal! Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig süssük! Önmagában is ízletes desszert, de kínálhatjuk vaníliafagylalttal és sodóval is.

Szintén ínycsiklandó, vendégvárónak sem utolsó alternatíva a kinézetében mákos gubára hajazó hamis guba, melynek alapját kifli helyett a maradék bejgli adja.

Első lépésként szeleteljünk fel és vágjunk félbe 400 gramm mákos bejglit! Egy lábosban melegítsünk fel 6 deciliter tejet egy csomag vaníliás cukorral! Egy evőkanál kristálycukrot keverjünk el 3 tojássárgájával, majd adjuk hozzá a felmelegített – de nem forró – tejhez! Közepes lángon folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik!

A vaníliás-tejes keveréket öntsük a bejglikre, majd az egész keveréket tegyük kivajazott tepsibe, és süssük 180 fokon pirulásig – sütőtől függően 10-15 percig!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!