Kekszek

2022.01.07. 15:30

Fűszerekkel dúsított karakteres ízélmény

A felmérések azt mutatják, a magyarok jóval kevesebb kekszet fogyasztanak, mint a szomszédos országok lakói. Jelen fűszeres keksz elkészítésével bárki segítheti a statisztikai adatok javulását.

Héjj Vivien

Ínyünkre való, ropogós kekszek

Forrás: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

Egyes források szerint a keksz már a 7. század óta az emberiség egyik legfontosabb élelme. A perzsa pékek gabonából és vízből sütötték a száraz és kemény kekszeket, melyek elsősorban a hajósok, az utazók és a katonák eledelei voltak. A ma is ismert puhább, ízesebb változatok Európában terjedtek el először, úttörőnek számítottak a franciák és a hollandok is.

Felmérések szerint a szomszédos országok lakóihoz képest a magyarok kevesebb kekszet fogyasztanak, amit egyesek szerint a teázási kultúra kisebb mértékű térhódítása okoz, ugyanis más kultúrákban a tea fogyasztása szinte elképzelhetetlen kekszek nélkül.

Aki tenni szeretne a hazai statisztikai adatok javulásáért, már izzíthatja is a sütőt, ugyanis az alábbi fűszeres keksz garantáltan teljesen elfogy.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra! Egy tálba keverjünk össze 25 dekagramm margarint háromféle cukorral: 16 dekagramm kristálycukor, 6 dekagramm barna cukor és egy csomag vaníliás cukor! Ezt keverjük habosra egy tojással, majd adjunk hozzá egy csipet sót, 17 dekagramm lisztet, fél csomag sütőport, egy csapott evőkanál őrölt gyömbért, és egy-egy teáskanál őrölt fahéjat és őrölt szegfűszeget!

Egy teáskanállal rakjunk kis halmokat kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe – hagyjunk köztük helyet, mert nőni fognak! A kekszek csupán 8-10 perc alatt megsülnek. Hűtés után azonnal fogyasztható. Ebből a mennyiségből – mérettől függően – körülbelül 30 darab keksz készíthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!