Üdítően páratlan ízélmény

2022.01.22. 15:30

A cukor nélkül készült költemény

Hogyan is áll össze a Fanta szelet? Vegyünk egy könnyed piskótát, tegyünk rá egy vastagabb túrós réteget és az egészet koronázzuk meg egy kellemesen édes narancsos, zselés réteggel! Természetesen mindez cukor nélkül készül.

Héjj Vivien

Különleges megjelenése miatt vendégvárónak is tökéletes

Forrás: Héjj Vivien/Fejér Megyei Hírlap

Ennek az igazán különleges kinézetű süteménynek többféle verziója létezik: van, aki kólával, míg más mandarin alapú üdítővel készíti. Egy tulajdonság azonban minden variációt összeköt: az íz. A végeredmény ugyanolyan páratlan és különleges. Mi ezúttal egy narancsos variációt hoztunk. Az elkészítése nem bonyolult, mégis igazán mutatós a végeredmény. 

A sütemény alapját adó csokoládés piskóta hozzávalói: 6 tojás, 3 evőkanál négyszeres erejű édesítő, 100 gramm zabpehelyliszt, 25 gramm kakaópor, 10 gramm sütőpor, 1 csipet só. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját pedig kihabosítjuk az édesítővel. A lisztet, a kakaóport és a sütőport átszitáljuk, majd a tojássárgájához adjuk és belekeverjük a felvert fehérjét is. A tésztát egyenletesen elterítjük egy körülbelül 20x30 centiméteres sütőpapírral bélelt tepsiben és légkeveréses sütőben 180 fokon 15 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült a piskóta, vegyük ki a sütőből, húzzuk le róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni. 

A krémhez villával összetörünk 500 gramm túrót, majd hozzákeverünk 250 gramm puha vajat, 50 gramm négyszeres erejű édesítőt, 1 citrom reszelt héját és 1 teáskanál vaníliaaromát. Félretesszük. 

Az utolsó előtti lépés az édességet megkoronázó zselés réteg elkészítése, amihez szükségünk lesz 700 milliliter cukormentes narancs üdítőitalra, 80 gramm vaníliás pudingporra és egy kis kanál négyszeres erejű édesítőre. A pudingot egy kis lábasban csomómentesre keverjük egy kevés üdítővel és az édesítővel, majd hozzáadjuk a maradék üdítőt is. Közepes tűzön sűrű krémmé főzzük, majd langyosra hűtjük. 

Végül nem maradt más hátra, mint összeállítani a süteményt – ehhez érdemes a piskótát visszatenni a tepsibe, így könnyebb dolgunk lesz. A kihűlt csokoládés alapon eloszlatjuk a túrós keveréket, majd egyenletesen rákenjük a langyos narancsos réteget. Fogyasztás előtt – ha kibírjuk előzetes kóstolás nélkül – 1-2 órára érdemes hűtőbe tenni. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!