Egy kipróbált recept, amivel nem lehet tévedni

2020.12.14. 07:30

Mézesek titkának tudója a gárdonyi Simon Katalin

Igazán fontos titkokat árult el a gárdonyi mézeskalács-készítő arról, hogyan is érdemes és lehet ízletes, tartós, roppanós, mégis puha mézeseket készíteni. Tudásában harminc év tapasztalat van, amelyet most megoszt az olvasókkal is.

S. Töttő Rita

Katalin a letisztult fehéret részesíti előnyben

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Nincs ember, aki ha megérzi a mézeskalács semmivel össze nem téveszthető illatát, ne esne igazán karácsonyi hangulatba. Nos, Simon Katalinnál már hetekkel ezelőtt megkezdődtek a készületek, sőt, mondhatni, nála szinte egész évben karácsonyi hangulat van. A gárdonyi óvónő ugyanis harminc éve készít mézeskalácsokat, így mondhatni, hogy igazán profi szintre emelte a tudását.

Díszítési technikája oly varázslatos, mint maga a sütemény 
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Díszítési technikája épp olyan varázslatos, mint maga a sütemény, amit készít. A háziasszonyok ebben az időszakban mindig a „tökéletes mézeskalács receptet” keresik.

Egy ilyen tökéletes receptet osztunk most meg olvasóinkkal.

Katalin ugyanis nem titkolózik, szívesen megosztja tudását másokkal is. S miután e sorok írója maga is kipróbálta az alább leírtakat, szó szerint véve minden sorát, így hát teljes lelki nyugalomban állíthatjuk, hogy ez valóban „Az” a recept.

Katalin így mesélt a receptről:

– A mézeskalácshoz szükséges 80 dkg liszt, 30 dkg porcukor és 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék. Én azonban még szoktam tenni hozzá kicsit fahéjat és szegfűszeget is pluszban. Adok a keverékhez 1 evőkanál szódabikarbónát és két csapott evőkanál kakaóport is. Ez utóbbi nem kötelező, de én szeretem, mert ad egy kis színt a süteménynek. Ezenfelül még teszek hozzá két evőkanál lekvárt. Az őszibaracklekvárt direkt ezért teszem el minden évben. Nem rostos, szépen belevegyül a tésztába. Emellett kerül bele három egész tojás és 20 dkg vegyes virágméz. Ez utóbbit felforrósítom a mikróban, hozzáadok 10 deka vajat, s úgy adom a tésztához – sorolja a hozzávalókat Katalin, aki a kész alapanyagot egy éjszakára hűtőbe teszi.

Ezt a pihenőidőt nem szabad megspórolni, mert a szódabikarbóna dolgozik benne. De ha ennyi idő nincs, akkor is érdemes legalább 3 órát várni a kisütéssel.

– Biztos mindenkinek más a titka, nekem ez jött be. A nagy adag tésztából aztán kiveszek egy gombócnyit, s a harmadik nyújtás után szaggatok csak belőle. Sok lisztet felvesz a nyújtás alatt is, ezért érdemes jól alászórni – mondja Katalin, aki kisütés után nem áll neki azonnal festeni, rajzolni.

Katalin a letisztult fehéret részesíti előnyben 
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Dobozba teszi és 3 nap múlva veszi elő a mézeskalácsokat. A frissen készült mézesekről ugyanis könnyen lepereg a cukormáz, merthogy alakul a tészta utána is.

De van még más titka is: a porcukrot még saját maga is ledarálja otthon, mégpedig kávédarálóban – így olyan lesz, mint a lehelet.

 

 

 

 

 

 

 

A díszítés Katalinnál külön procedúra.

– Mindig akkor találom ki a motívumot, amikor kezembe veszem az adott mézest. A festős cukorról is van mit tudni: pici vízzel kell hígítani, ecsettel szoktam felvinni. Voltam több mézeskalácsos tanfolyamon, ahol sok érdekességet láttam, kipróbáltam. De mostanra kiforrt, mit szeretek: a letisztult fehéret. Persze készítek színeseket is, mert tudom, hogy mások azt is szeretik. Szeretem a díszítőcukrokat is, ám azok egy idő után eloxidálódnak. Nagyon vigyázni kell velük – dekoratívak, mutatósak, de ha lerakjuk őket, pár év múlva már látható az elszíneződés – árul el végezetül még egy fontos dolgot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!