olcsón, gyorsan, finomat

2020.10.11. 07:25

Vörös- és fokhagymaleves a francia konyhából

Azt gondolnánk, masszív hagymaízt kapunk végeredményben, holott nem: a zöldség kellő mértékben érződik csak a cipós hagymalevesben.

Szanyi-Nagy Judit

Cipóban még főfogásként is jó Fotó: Szanyi-Nagy Judit / FMH

A köznyelvben a franciáknak tulajdonítják ezt a különleges levest, amely kitűnő példája az „olcsón, gyorsan, finomat” szemléletmódnak. Hozzávalók: 5 fej vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 darab zöldségleveskocka, 1 dl olaj, 1 kis doboz tejföl, zsemlekocka és reszelt sajt.

Cipóban még főfogásként is jó Fotó: Szanyi-Nagy Judit / FMH

Szemüveget fel, zsebkendőt elő – a hagymával kezdünk! Mindkettőt megpucoljuk, ám a vöröset félbevágjuk és felszeleteljük, a fokhagymát összetörjük, s olajon megdinszteljük egy levesnek való edényben. Miután ez utóbbi megpuhult, rászórjuk a lisztet, s miközben gyorsan kevergetjük, alaposan meg is fűszerezzük. Ezt követően felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a leveskockát, sűrítjük a tejföllel, majd az egészet összeforraljuk. Még melegében hozzáadjuk a pirított zsemlekockákat és a sajtot, de ízlés szerint cipót is készíthetünk hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!