otthon, egyszerűen!

2020.10.11. 07:20

Az eredeti svéd: marhából és sertésből készült golyóbisok

Svédországról többeknek az eredeti svéd húsgolyó jut eszébe. Formázzanak otthon is ilyen finomságokat!

Szanyi-Nagy Judit

A svéd menü: húsgolyó barnamártással, áfonyalekvárral és krumplipürével Fotó: Szanyi-Nagy Judit / FMH

A hamisítatlan húsgombócokhoz a következőkre van szükségünk: 500 gramm darált marhahús, 250 gramm darált sertéshús, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 100 gramm zsemlemorzsa, 1 darab tojás, 5 evőkanál tej, só és bors. A darált húsokkal kezdünk: ezeket fogjuk, majd egymással szépen összekeverjük. Ezt követően hozzájuk adjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a zsemlemorzsát, a tojást – és az egészet összedolgozzuk. Ehhez öntjük hozzá a tejet, sózzuk, borsozzuk és alaposan átkeverjük. Az így kapott masszából kis gombócokat formázunk, ezeket tányérra tesszük, majd letakarjuk, és körülbelül két órára a hűtőben hagyjuk.

A svéd menü: húsgolyó barnamártással, áfonyalekvárral és krumplipürével Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Miután a hűtési idő lejárt, egy serpenyőben közepes lángon olajat melegítünk, majd miután az felforrósodott, beletesszük a húsgombócokat, és minden oldalról barnára sütjük azokat. A sütés-főzés itt még nem ért véget! Miután a golyóbisok megbarnultak, egy tűz­álló edénybe tesszük át azokat. Ezután a lefedés és a 180 Cel­sius-fokra előmelegített sütő következik: ilyen állapotban harminc perc alatt sütjük teljesen készre a svéd finomságokat. Hagyományosan barnamártás és áfonyalekvár, valamint burgonyapüré dukál hozzá, de a húsgolyókat hasábburgonyával, valamint zöldborsóval, párolt bébirépával is feldobhatjuk. Olyan, mintha a boltból érkezett volna!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!