Napfürdőzött uborka

2020.07.04. 11:50

A kovász ereje: ahány ház, annyiféle szokás!

Többféle elkészítési módja, „ízesítése” is ismert a kovászos uborkának. Ezúttal egy dégi változatot mutatunk!

Szanyi-Nagy Judit

Három-négy nap után sárgás színt kap, elkészül Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Hozzávalók: 5 literes befőttesüveg, 2-2,5 kg kovászolni való uborka (9-10 centiméteresek), 5 liter víz, 2 evőkanál só, egy maroknyi kapor, ízlés szerint fokhagyma, valamint egy karéj kenyér. Az edényként használt üveget alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. A vizet feltesszük forrni a sóval, eközben pedig alaposan megmossuk az uborkákat, levágjuk azok végeit, majd a törzset egy kés segítségével hosszában behasogatjuk.

Három-négy nap után sárgás színt kap, elkészül Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Megmossuk a kaprot, az üveg aljára tesszük. Körkörösen, állítva ráhelyezzük az uborkákat, melyekre újabb adag kapor kerül, majd ismét egy uborkás réteg következik. A tetejére egy fokhagymát is betehetünk. A rétegezést a maradék kaporral és az egy karéj kenyérrel zárjuk. A végén ráöntjük a felforrt vizet, ügyelve arra, hogy az üveg ne repedjen szét! A maradék levet félretesszük, s ha a napra kitéve az uborka forrásnak indult, ezzel pótoljuk a folyadékot. Az üveg alá és fölé tányért teszünk; kerüljük a direkt napsütést!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!