2020.04.17. 14:30
Salátavariációk a dobozból a tálba
Könnyed tavaszi étel a saláta. Jobb híján konzervekből is elkészíthetők az efféle ínyencségek.
A változatos étrend, sok növényi alapú étellel tesz jót
Forrás: SHUTTERSTOCK
A színkavalkád még jobban meghozza az étvágyat.
Halsaláta
Vegyünk egy olajos halkonzervet, 1 doboz szardellát, 15 dkg konzerv zöldbabot, ízlés szerint 1 csokor retket, 1 darab kígyóuborkát, 1 fej hagymát, 1 doboz kukoricakonzervet, salátalevelet, 20 dkg krumplit, valamint „fűszerként” sót, borsot, mustárt és olajat.
Kezdésképpen a burgonyát megfőzzük, meghámozzuk, felkarikázzuk. A zöldbabkonzerv levét leöntjük. A kígyóuborkát meghámozzuk, hosszában felszeleteljük. A hagymát apró szeletekre vágjuk, a retket karikákra formázzuk. A halakról szintén leöntjük a levüket, majd feldaraboljuk azokat. A szardellából egy-két darabot összekeverünk a hagymával, illetve két evőkanál ecettel, ugyanennyi olajjal, egy evőkanál mustárral és a fűszerekkel. Ebbe az öntetbe forgatjuk bele a zöldségeket, amelyeket aztán a felhalmozott salátalevélre teszünk a haldarabokkal együtt. A konzervkukorica mindennek a tetejére kerül.
Vörösbab és virsli
Négy virslin és egy babkonzerven kívül a következőkre van még szükségünk: 200 gramm tejföl, egy kis majonéz, egy szál újhagyma, só, bors, paprika, petrezselyemzöld, szerecsendió és fokhagyma-granulátum, illetve ízlés szerint kukorica, kaliforniai paprika.
Megfőzzük a virslit, lecsepegtetjük a babot, majd – utóbbi kivételével – mindent összeaprítunk. A tejfölt elkeverjük az ízlés szerinti majonézzel és a fűszerekkel, végül pedig az egészet összeöntjük, összekeverjük. Tegyük hűtőbe, utána fogyasszuk!
Kukoricás bab
Hozzávalók: 1 doboz kukorica, 1 doboz vörösbab, 1 doboz csicseriborsó, 1 doboz tarkabab, 1 doboz fehérbab, 1 doboz fekete szemű bab, másfél deciliter extra szűz olívaolaj, 2 darab lilahagyma, 1 deciliter fehérborecet, egyharmad bögre cukor, 1 teáskanál só, 1 teáskanál bors, 1 marék petrezselyem és opcionálisan 2 teáskanál friss oregánó.
Az alapanyagokat leszűrjük, átmossuk, felkockázzuk. Tetejükre öntetként a cukros ecet kerül, erre jön a fűszer.