Húsos és húsmentes finomságok

2020.04.17. 14:30

Salátavariációk a dobozból a tálba

Könnyed tavaszi étel a saláta. Jobb híján konzervekből is elkészíthetők az efféle ínyencségek.

Szanyi-Nagy Judit

A változatos étrend, sok növényi alapú étellel tesz jót

Forrás: SHUTTERSTOCK

A színkavalkád még jobban meghozza az étvágyat.

Halsaláta

Vegyünk egy olajos halkonzervet, 1 doboz szardellát, 15 dkg konzerv zöldbabot, ízlés szerint 1 csokor retket, 1 darab kígyóuborkát, 1 fej hagymát, 1 doboz kukoricakonzervet, salátalevelet, 20 dkg krumplit, valamint „fűszerként” sót, borsot, mustárt és olajat.

Kezdésképpen a burgonyát megfőzzük, meghámozzuk, felkarikázzuk. A zöldbabkonzerv levét leöntjük. A kígyóuborkát meghámozzuk, hosszában felszeleteljük. A hagymát apró szeletekre vágjuk, a retket karikákra formázzuk. A halakról szintén leöntjük a levüket, majd feldaraboljuk azokat. A szardellából egy-két darabot összekeverünk a hagymával, illetve két evőkanál ecettel, ugyanennyi olajjal, egy evőkanál mustárral és a fűszerekkel. Ebbe az öntetbe forgatjuk bele a zöldségeket, amelyeket aztán a felhalmozott salátalevélre teszünk a haldarabokkal együtt. A konzervkukorica mindennek a tetejére kerül.

Vörösbab és virsli

Négy virslin és egy babkonzerven kívül a következőkre van még szükségünk: 200 gramm tejföl, egy kis majonéz, egy szál újhagyma, só, bors, paprika, petrezselyemzöld, szerecsendió és fokhagyma-granulátum, illetve ízlés szerint kukorica, kaliforniai paprika.

Megfőzzük a virslit, lecsepegtetjük a babot, majd – utóbbi kivételével – mindent összeaprítunk. A tejfölt elkeverjük az ízlés szerinti majonézzel és a fűszerekkel, végül pedig az egészet összeöntjük, összekeverjük. Tegyük hűtőbe, utána fogyasszuk!

Kukoricás bab

Hozzávalók: 1 doboz kukorica, 1 doboz vörösbab, 1 doboz csicseriborsó, 1 doboz tarkabab, 1 doboz fehérbab, 1 doboz fekete szemű bab, másfél deciliter extra szűz olívaolaj, 2 darab lilahagyma, 1 deciliter fehérborecet, egyharmad bögre cukor, 1 teáskanál só, 1 teáskanál bors, 1 marék petrezselyem és opcionálisan 2 teáskanál friss oregánó.

Az alapanyagokat leszűrjük, átmossuk, felkockázzuk. Tetejükre öntetként a cukros ecet kerül, erre jön a fűszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!