kezdőknek is ajánljuk

2020.03.14. 14:00

Tömény csokoládé – Otthoni klasszikus a Sport szelet

Ami a boltban megvásárolható, az otthon is elkészíthető. Valószínűleg hasonlóan gondolkodott az a személy is, aki kitalálta a Sport szelet sütemény receptjét.

Szanyi-Nagy Judit, Mindmegette

Mintha az eredetiből ennénk!

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Hozzávalók: 25 dkg margarin, 25 dkg cukor, 3 evőkanál kakaópor, 2 dl tej, 50 dkg darált keksz és ízlés szerint rumaroma. A csokimázhoz 12 dkg cukorra (ez 6 evőkanálnyi mennyiség), 4 evőkanál kakaóra és 4 evőkanál vízre van szükségünk.

A margarint kockákra vágjuk, vastag aljú fazékba tesszük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, felfőzzük, majd belekeverjük a darált kekszet és a rumaromát. Alaposan összedolgozzuk, az így kapott masszát pedig belenyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy jénaiba.

Mintha az eredetiből ennénk!
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A tetejére elkészítjük a csokimázat: szintén egy vastag aljú edénybe beletesszük a cukrot, a kakaót és a vizet, s elkezdjük főzni, addig kevergetve a tűz felett, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor egyenletesen a süteményre öntjük, és hagyjuk megdermedni.

Amennyiben időnk engedi, hogy elbíbelődjünk a süteménnyel, elkészíthetjük annak többlapos, sütőt igénylő verzióját is.

Hozzávalók a tésztához: 37 dkg liszt, 5 dkg zsír, 12 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaópor, 1 egész tojás, fél csomag sütőpor, 1 csapott evőkanál szódabikarbóna és egy kevés tej. A krémhez 8 dl tej, 10 dkg liszt, 25 dkg porcukor, 25 dkg margarin és 1 rumaroma. A mázhoz 5 dkg margarin, 3 evőkanál tej, 15 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaópor és 3 darab bolti csoki.

A tészta alapanyagait annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy jól nyújtható legyen, majd négy részre osztjuk, és 30x30 centiméteres, sütőpapírral bélelt tepsiben a lapokat megsütjük.

A krémhez a tejben elkeverjük a lisztet, majd felfőzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a porcukros-margarinos keveréket és az aromát. A máznál a margarinhoz adjuk a tejet, a porcukrot, a kakaóport, és felfőzzük, majd beletördeljük a csokikat. Jól elkeverjük. A lapokat betöltjük, a langyos mázzal bevonjuk, hűtőbe tesszük, másnap szeleteljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!