gasztrománia

2020.03.29. 12:00

Nem mindennapi köret a pörkölthöz

Lényegében bármilyen szaftos húsételhez illő a knédli. Pörkölthöz kifejezetten ajánljuk, ha már unja a kenyeret vagy a többi péksüteményt.

Szanyi-Nagy Judit

Nyers, lisztezett felületű, formázott knédlik Fotó: PxHere

Hozzávalók 8 adaghoz: 45 dkg finomliszt, 25 g élesztő, 1,5 dl langyos víz, 1 teáskanál cukor, 1 darab tojás, 1 teáskanál só.

Előbb az élesztőt a langyos vízbe morzsoljuk, és megszórjuk a cukorral. Ekképpen tíz perc alatt felfuttatjuk.

Ezt követően a lisztet egy nagy tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, elkeverjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojást – így gyúrunk belőle tésztát. Lefedjük, egy órán keresztül kelesztjük.

Nyers, lisztezett felületű, formázott knédlik Fotó: PxHere

Ezután egy nagyobb fazékban vizet forralunk, sózzuk. A megkelt knédlit lisztezett felületen két részre vágjuk, henger alakúra formázzuk, és beletesszük a lobogó vízbe. Lefedve 12 percig főzzük, majd megfordítjuk a bucikat, és további 12 percig főzzük lefedve.

Miután lejárt az idő, kivesszük, deszkára tesszük, villával megszurkáljuk, tíz percig állni hagyjuk, majd felszeleteljük és tálaljuk. Ha azonnal nem tudjuk elfogyasztani, másnap még jó állagú.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!