2019.04.07. 14:30
A mousse édes világa – Egy krém, amely minden ízlelőbimbónkra hat
Könnyed krém, hol édes, hol savanykás ízzel. A különleges forma különleges ízvilágot ígér – és ad.
A fényes csokimáz alatt csokoládés piskóta, málnazselé lapul. Tetején a törökméz
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap
Csokoládé mousse csokoládéfénnyel, málnazselével, mangófagylalttal és törökmézzel. Ez a hivatalos neve a szemünk előtt elkészült finomságnak. Hátulról kezdjük, a törökméz ugyanis valószínűleg sokak által ismert édesség, és otthon is hamar elkészíthető! A ropogós „desszerthez” 30 dkg cukorra, 12 dkg mézre és egy kis vaníliaőrleményre van szükségünk. Ezeket felolvasztjuk, ügyelve arra, hogy az elegy ne karamellizálódjon túlságosan, elég, ha csak egy picit elszíneződik. Levesszük a tűzről, 1,2 gramm sütőport keverünk bele, s olajozott sütőpapírra öntjük. Megvárjuk, míg kihűl – és már törhetjük is.
A desszert 72 százalékos (kicsit kesernyés, tömény) csokoládéból készült. Ezt lazította Adamek Balázs séf cukormentes tejszínhabbal, valamint a törökmézt édes kiegészítésképpen adta hozzá. Az így készült mousse egy hab, egy könnyed, légies desszert.
Ez alá gluténmentes piskótát rakott a séf, majd málnával töltötte, illetve csokoládékrémmel fényezte, hogy még kívánatosabb legyen.
A málnazseléhez Adamek lapzselatint használt. Ezt egyesével be kell áztatni, majd úgy kell a meleg ételben – jelen esetben egy málnazselében – elhelyezni, hogy a felforrt, majd tűzről lehúzott ételhez adjuk a zselatinlapot. Azt ugyanis már nem szabad forralni, különben kevésbé köt hatékonyan. A tradicionális mousse-t régen (fagylaltos) kanállal formázták, ma szilikonformák is rendelkezésre állnak. Hogy az édesség a kívánt alakot öltse, azt mindenképpen le kell fagyasztani!
A piskóta gluténmentes változatban készült: az étcsokoládét vajjal felolvasztjuk, ehhez tojássárgája, cukor és tojásfehérje került. A sütés 180 Celsius-fokot kívánt meg.