Receptek

2013.06.18. 20:49

A csokoládé két oldala

A csokoládéból sokféle édesség kihozható – könnyű és szokatlan, hideg és meleg is. Íme kettő, amely akár otthon is elkészíthető.

S. Töttő Rita

Nem csak szép, de finom is Hadászi Szilárd, egy agárdi étterem séfjének a narancsos csokoládékrémje, amelyet pirított mogyoróval és karamellöntettel bolondítunk. Nem egy csuda nehéz történet, sem az elkészítése, sem a desszert maga. Viszont annál finomabb. Főzött kakaókrémet készítünk elsőként:

- Fél kiló vajhoz 30 deka kakaót keverünk, ezt felforraljuk nyílt lángon – magyarázza Szilárd. - Nem baj, ha összecsomósodik, mert utána úgyis kikeverjük. Amint összeáll masszává, belereszeljük egy egész narancs héját, belecsavarjuk az egész narancs levét, megszórjuk frissen vágott mentával, 3-4 szár levele bőven elég. Ehhez körülbelül annyi cukrot adunk, amennyi kakaópor van benne. Ez össze van forralva, majd félretesszük hűlni. Addig le lehet darálni a sós pörkölt mogyorót, beletesszük a pohár aljába, a csokoládékrémhez 1 –másfél deci tejszínt keverünk, elkeverjük habverővel, s rátesszük a mogyoróra. Tetejére is mogyorót teszünk. A karamellöntet pedig szintén egyszerű: olvasztott cukor, tejszín és fahéj.

Vass Erzsébet a bundázott mogyorós csokoládét kóstolta, amelyhez jól illik a vanília fagylalt (Fotó: S. Töttő Rita)

Ha pedig különlegességre vágyunk, próbáljuk ki a séf saját ötletét: a bundázott csokoládét. Nem egy könnyű desszert, sőt, csak bátraknak ajánlott, de annál meglepőbb: végy egy mogyorós csokoládészeletet (Szilárd egy bizonyos fajtát használ, amelyben a mogyorók sósak), azt panírozd be (nem tévedés, bepanírozza liszttel, tojással és panírmorzsával), majd forró olajban kisüti. A csokoládé már 40 fokon olvad,  így nem kell sokáig sütögetni sem. Érdekes egyveleget ad a sós panír az édes csokoládéval, de a sós mogyoró helyre rakja az egészet. A séf chilis csokoládé krémet ad hozzá, megbolondítva egy kis fahéjjal és gyömbérrel, vanília fagylaltot és csokoládé habot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!