Ráckeresztúr

2016.11.13. 10:07

Megemlékezés és gyertyagyújtás

A Nagy Háborúban a kutatások szerint nyolcvannégy ráckeresztúri katona esett el. Tiszteletükre s valamennyi áldozat emlékére gyújtottak gyertyát az első világháborús emlékműnél november 11-én, pénteken, 11 óra 11 perckor.

Gajdó Ágnes

A ráckeresztúriak idén harmadik alkalommal csatlakoztak a székesfehérvári Krajczáros Alapítvány 11–11–11 elnevezésű felhívásához, melynek célja, hogy az együtt emlékezés jegyében a ma élő nemzedékek tagjai is fontosnak érezzék a csatatereken elesett déd- és ükapáik sorsát, s őrizzék meg emléküket. Az I. világháborút lezáró fegyverszüneti egyezményt a compiègne-i erdőben, egy vasúti kocsiban írták alá 1918. november 11-én, s ezzel beszüntették a harci cselekményeket a nyugati fronton. Ehhez a dátumhoz kötődik a megemlékezés, melyet ugyanabban az időpontban tartanak több magyarországi és határon túli városban, községben.

 

Ráckeresztúron az idén felújított hősi emlékműnél gyújtottak gyertyák mindazok, akik szívükön viselik a múlt emlékeinek felkutatását és megőrzését, s akiknek fontos, hogy ne merüljön feledésbe a harctereken maradt, megsebesült vagy fogságba esett ráckeresztúri katonák emléke. A megemlékezésen Juhász Gyula Consolatio című versének néhány sora is elhangzott:

„Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek,
Hiába szállnak árnyak, álmok, évek.
Ők itt maradnak bennünk csöndesen még,
Hiszen hazánk nekünk a végtelenség."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!