Ráckeresztúr

2016.09.30. 16:28

A mese élni tanít

Ráckeresztúr – A népmese napja, Benedek Elek születésnapja több mint tíz éve ünnep Magyarországon. A Magyar Olvasástársaság kezdeményezte azzal a céllal, hogy az óvónők, a pedagógusok, a könyvtárosok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak a magyar és más népek meséi felé.

Gajdó Ágnes

A ráckeresztúri könyvtár két éve meseíró pályázatot hirdetett, tavaly mesekvízzel készült. Idén elsősorban a szülőket, nagyszülőket, leendő szülőket érintő téma került elő: a mese varázsereje. Lukácsi Pálné, a dunaföldvári Magyar László Gimnázium nyugalmazott tanára arról beszélt az érdeklődőknek, miért van szükség a rendszeres mesélésre, miként hat a mese a kisgyermekekre.

Fotó: Gajdó Ágnes

A jó történet, az igazi mese elvarázsolja hallgatóját, és élni tanít. Akkor fejti ki igazán a hatását, ha élőszóban hallja a gyerek, hiszen a mesehallgatás társas viszony. Közben kialakul a belső látás, amely a későbbi tanuláshoz, vágyaink, a jövőnk elképzeléséhez, azaz az élethez, kritikus helyzetekben az életben maradáshoz szükséges. Hangsúlyozta, hogy a kisgyermek ön- és világszemléletének három pillére van: a mozgás, a játék és a mese. Ha bármelyikben hiányt szenved, a gyerek nem fejlődik ép testű és ép lelkű felnőtté.

Az előadó kitért arra is, hogyan és mit meséljünk, s hogy milyen készségeket fejlesztenek a mesék. Egyéves korig mondókákkal, dalokkal forduljunk a gyerekekhez, egy- és hároméves kor között előkerülhetnek a versek és a gyerek mindennapjairól szóló történetek, később következhetnek az állatmesék, tündérmesék, csalimesék. Mondandóját meseolvasással szemléltette, s Lázár Ervin Nagyapa és a csillagok című írásával az igazán tartalmas és tanulságos műmesékre is felhívta a figyelmet. A mesék segítségével megadhatjuk a gyerekeknek a lehetőséget, hogy az érzelmi biztonságuk kialakulhasson, ám ehhez gyökereket és szárnyakat kell számukra biztosítanunk. A mesékben rejlő élettapasztalathoz, évezredes bölcsességhez mindenki hozzáférhet, ezért is fontos, hogy ne csak a népmese napján olvassunk meséket. Meséljünk mindennap!

Gajdó Ágnes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!