Pusztavám

2014.08.05. 11:45

Újra működik a toronyóra

Pusztavám - Frey Szabolcsot eddig leginkább mint hegybírót ismertük. Most a katolikus gyülekezet új világi elöljárója lett.

Nédó Géza

A Páduai Szent Antalról elnevezett Pusztavámi Római Katolikus Plébániatemplom környezetének felújítása elkészült, néhány hete a teret maga Spányi Antal megyéspüspök áldotta meg. A munkálatok első része 2013. szeptemberében kezdődött és 2014 júniusában ért véget.

Frey Szabolcs, a pusztavámi római katolikus egyházközség új világi elnöke

Pratsler János korábbi világi elnök halála után a presbitérium új elnököt és új tagokat választott. Az új világi elnök Frey Szabolcs lett, aki a Fejér Megyei Hírlapnak elmondta, hogy elkészültek a templomtetőről a csatornába lefolyó csapadékvíz elvezetésének földfelszín alatti, oldalirányú munkái. Ezáltal a víz nem a templom falainál szivárog le a földbe. A falak további vizesedését így elkerülték. A templom előtt és egyik oldalán az öreg betonjárdát elbontották, helyette a templom körül (minden oldalára) és a lépcsőfeljárók irányába, valamint a sekrestyétől a műút felé a templom műemléki mivoltához illeszkedő terméskő burkolat került. A főbejáratnál kockakőből alakították ki a térburkolatot, amely egy keresztet mintáz. A templom körüli támfal megrepedt részeit elbontották, és újjáépítették. Az egész támfal egy új kalapot kapott.

A beruházás összköltsége mintegy 12,7 millió forint

A község római katolikus temploma körüli támfal megrepedt részeit elbontották és újjáépítették (Fotó: Nédó Géza)

- A munkálatok ezzel nem fejeződtek be - mondta Frey Szabolcs. - Még ebben az évben további jelentős felújítások történnek templomunkban. A katolikus hívek adakozásából, teljes restauráláson ment keresztül az egyedi és kivételes értéket képviselő Szentháromság szoborcsoport, a felújítás 500 ezer forintba került. A munkálatokat Baracza Szabolcs biatorbágyi restaurátor-művész végezte. Elkészült a templomtorony új - a frankfurti atomórára hangolt - óraszerkezete, új tűzzománc számlapokkal. Ennek köszönhetően hosszú idő után újra működik a toronyóra és mint a régi időkben - az idősebbek még emlékeznek is rá - , minden negyedórában harangütést is hallhatunk. Az új toronyóra programozható harangvezérlő órával és a torony megvilágításával együtt mintegy 2,8 millió forintos kiadást jelentett az egyházközségnek. A beruházást nagyrészt németországi és hazai kapcsolatainkból származó adományokból, valamint a pusztavámi hívek hozzájárulásából sikerült megvalósítani.

Nemrégiben kezdődött el a keresztelőkút teljes körű restaurálása 350 ezer forint értékben, szintén a pusztavámi hívek adakozásából. Ezt a feladatot Franta Dezső magyaralmási restaurátor végzi. A felújítási munkálatokat várhatóan október végén fejezik be.

A templom további fa berendezéseinek (szószék, fő- és mellékoltárok) felújítása nagy kihívást jelent az egyházközségnek.

A szószék javításával kapcsolatban 2013 év végén szintén benyújtottak egy pályázatot, mellyel kapcsolatban a döntés a mai napig nem született meg.

- Mindezek megvalósulásáért nem felejthetünk el köszönetet mondani az egyházközség nemrégiben váratlanul elhunyt világi elnökének, Pratsler Jánosnak kitartó, önzetlen szervező munkájáért, amit hosszú éveken keresztül egyházközségünkért, templomunkért és mindezek által a Jó Isten dicsőségére végzett - mondta befejezésül Frey Szabolcs, az újonnan megválasztott világi elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!