Pusztavám

2015.02.17. 15:40

Történelmünk egyik szégyenfoltja a kitelepítések

Pusztavám, Mór - Történelmünk egyik szégyenfoltját jelenti a németek 2. világháborút követő kitelepítése.

Nédó Géza

A Magyar Országgyűlés 2013. december 17-én a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapjává nyilvánította január 19-ét, arra emlékezve, hogy 1946-ban ezen a napon hagyta el Magyarországot az elüldözött német lakosokat szállító első vonatszerelvény. Mórról 1349, Isztimérről 346, Pusztavámról 611, Bakonykútiból 31, Gúttamásiból 9, Balinkáról 57 személyt telepítettek ki.

A pusztavámi önkormányzat és a helyi német nemzetiségi önkormányzat közös szervezésében megkoszorúzták a tájház előtt lévő kitelepítési emlékművet. Gerlinger Tibor, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke emlékezett a magyar történelem egyik szégyenfoltjára, a kitelepítésekre. Macher János egykori kitelepített német nyelven emlékezett a kitelepítések okozta gyötrelmeikre, szenvedéseikre, megaláztatásukra, majd Lisztmayer János polgármester és Légrádi Gábor jegyző megkoszorúzta a kitelepítési emlékművet.

Móron február 12-én emlékeztek meg a svábok kitelepítéséről. Itt Erdei Ferenc, a móri német nemzetiségi önkormányzat elnöke mondott beszédet, közreműködött a Liederkreis német nemzetiségi kamarakórus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!