Pusztaszabolcs

2016.08.04. 12:50

55 éves hitvallás - Gubicza Tibor Pusztaszabolcs Díszpolgára

Pusztaszabolcs - A közösségért kiemelkedő tevékenységet végző Gubicza Tibor a IV. Szabolcsi Nyári Fesztivál nyitórendezvényén vehette át a jeles kitüntetést.

Horváth László

Értelmes és teljes élet a családban, a közszolgálatban Gubicza Tibor, aki a Fejér megyei Cecén született, három gyermekes erdész család tagjaként. A tanítóképzőt Sárbogárdon és Székesfehérváron végezte. 1955-ben kezdett tanítani. 1959-től Pusztaszabolcson dolgozott. Tanított magyart, éneket, rajzot, volt tanító, napközis nevelő. 1974-től úttörőcsapat vezető, megyei elnökségi tag, a Csillebérci Úttörőtábor szakmai tanácsadója, konzulense. Országos Vándortábor Vértes túra útvonal felelős vezetője. Gyermekek Táborozásáért Országos Alapítvány tagja. Bodajki napközis táborok vezetője. 1983. április 22-től 1993. július 17-ig 287 társadalmi temetést végzett.

Világ életében közösségi ember volt, kedvelték és tisztelték a pusztaszabolcsiak. 1985-től tanácselnökkért, majd 1990-1998-ig polgármesterként irányította a települést. 1994-1998-ig a Fejér Megyei Önkormányzat képviselője, az oktatási bizottság tagja. 1998-2002-ig országgyűlési képviselő, az oktatási és tudományos bizottság tagja.

Gubicza Tibor Fejér megye és Pusztaszabolcs díszpolgári címét is kiérdemelte munkásságával

Közéleti munkásságához fűződik Pusztaszabolcs teljes komfortosítása, ivóvíz, csatorna-, telefon-, gázhálózatok, új óvoda építése és általános iskola bővítése, Szabolcs Híradó alapítása, Pusztaszabolcs ma használatos jelképeinek a kialakíttatása. Parlamenti képviselőként segítette a pusztaszabolcsi mentőállomás megvalósulását és csatornahálózat 200 milliós befejezését. Közreműködésével teremtődött meg a várossá nyilvánítás számos előfeltétele.

Polgármesterként majd országgyűlési képviselőként az emberek között közvetlen szerezte az információkat. Ezért mindenki csak úgy ismerte: Tibi bácsi. Munkásságát 2013-ban Civil Kurázsi Életmű Díjjal és Fejér Megye Díszpolgára címmel ismerték el.

A pusztaszabolcsi díjátadás után kérdeztük Gubicza Tibort:

- Rendkívül nagyra értékelem a díszpolgári címet. Ez a legmagasabb elismerés, amit egy település polgári közössége adhat. Az indíttatása is állampolgári kezdeményezés. Különösen értékes, mert a nyolcvanadik esztendőben járva teljessé tette értelmes életemet. Pusztaszabolcshoz kötődő ötvenöt éves hitvallásom: Szegényes érzés a te hazaszereteted, ha csak mondod azt, de tetteid sora nem gazdagítja falud!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!