Pusztaszabolcs

2012.01.23. 10:56

Családias intézmény

Pusztaszabolcs - A városban található Szabolcs vezér gimnázium működtetését ma már az állam végzi. A tanítás, a nevelési koncepció nem, a nevük is alig, csak a fenntartó változott.

Kovalcsik Katalin

Fejér Megyei Szabolcs Vezér Gimnázium,  Szakközépiskola és Kollégium  az intézmény jelenlegi neve. A névváltozás sem jelentős,   de az iskola  légköre, a családias hangulat egyáltalán nem változott.
-  Vannak diákok, akiknek kifejezetten  szükségük van a nálunk tapasztalható légkörre, hangulatra - mesélte  Csányi Kálmán,  az intézmény igazgatója. -  Az első osztály elvégzése  után érkezett hozzánk egy diák, aki két nap után azt mondta, többet beszélgettek vele, mint a régi iskolájában  egy tanév alatt.  Intézményünkben 287 diákot 13 osztályban huszonöt pedagógus, jó szakember tanít. Vannak évfolyamaink, ahová  várjuk a diákokat, a helyzet nálunk is hasonló, mint más iskolákban  a gyereklétszám fogyatkozásának következtében.
A Szabolcs vezérbe - ahogy az igazgató mondta - a vasút mentéről,  Érdtől Sárbogárdig  toborozzák  a diákokat, de a környező települések, Adony, Beloiannisz, Besnyő nyolcadikosai mellett a Velencei-tó felől is iratkoznak be hozzájuk gyerekek.
- Az iskolánk erőssége a humán irányultság, bár tudjuk, hogy napjainkban inkább a másik területre lenne nagyobb szükség - folytatta Csányi Kálmán. -  A tanulmányi versenyeken rendszeresen jó eredményeket érnek el diákjaink. A drámatagozatosok közül tavaly  az országos verseny első húsz versenyzője közé jutott be Winkler Edina, Debreceni Vanda. Irodalmi tudásával Sztupa Boglárka,  drámai képzettségével   Török Lilla is eredményes volt. Egy pénzintézeti alapítvány  versenyén  egyéniben és csapatban is jól szerepeltek a diákjaink. Összességében majd kétmillió forintos díjazást értünk el. Az egyéni versenyzők  megkapták a jutalmat, a csapat tagjai pedig közösen elutazhattak egy prágai kirándulásra.

Az igazgató és a tantestület arra is büszke lehet, hogy végzős diákjaiknak 90 százaléka  kerül be valamely felsőoktatási intézménybe. A  visszajelzések jók, ott is megállják a helyüket a szabolcsi intézmény diákjai. A középiskolában ma, január 23-án nyolcvan nyolcadikos válaszol a fevételi kérdésekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!