Pusztaszabolcs

2015.03.29. 20:24

Alpolgármestert cseréltek Pusztaszabolcson - Indulatok az ülésen

Leváltottak az alpolgármestert, három képviselő pedig lemondott bizottsági tagságáról a március 25-ei testületi ülésen.

Sebestyén Lilla

A március 25-ei pusztaszabolcsi képviselő-testületi ülésről kiadott sajtóközleményben arról számoltak be, hogy érzelmektől és indulatoktól sem mentes vita során tárgyalta a testület az új alpolgármesterre vonatkozó polgármesteri előterjesztést. Majd – titkos szavazással – öt igen szavazattal visszavonták Czöndör Mihály alpolgármester megbízását, és megválasztották Pusztaszabolcs új alpolgármesterének Tüke Lászlót.

Az ülés végén három önkormányzati képviselő – Simonné Zsuffa Erzsébet, Paál Huba és Csiki Szilárd – szóban jelezték, hogy tiltakozásul lemondanak bizottsági tagságaikról.

Ez ügyben megkerestük pénteken este Csányi Kálmán polgármestert, aki a hivatali munkaidő lejártára hivatkozva, nem kívánt nyilatkozni.

Czöndör Mihályt egy levélben foglalta össze véleményét, a történteket. Leírta, hogy a helyhatósági választás után a polgármester felkérte, hogy vállalja el az alpolgármesterséget, mert a legtöbb szavazatot kapott képviselőt a törvény szerint összeférhetetlenség miatt nem lehetett megbízni és megemlítette, hogy kezdeményezték a törvény módosítását, hogy ne legyen összeférhetetlenség.

Csányi Kálmán, a város polgármestere – a beszámoló szerint – meg volt elégedve Czöndör Mihály munkájával, mégis kezdeményezte a visszahívását. Tüke László lett az új alpolgármester (Fotó: Molnár Artúr)

– Átéreztem Tüke László, képviselőtársam csalódottságát, ezért akkor azt mondtam, hogy lemondok az alpolgármesterségről, ha a törvényt módosítják – mondta el a volt alpolgármester, aki eskütétele után, próbált a leginkább megfelelni a pozícióval járó feladatoknak.

Tavaly, novemberben azonban módosították a törvényt, azt a paragrafust is, amely az összeférhetetlenséget tartalmazta.

– A decemberi frakció-megbeszélésen a Tüke László megkérdezte a polgármestert szólt-e nekem, hogy mondjak le az alpolgármesterségről. Aki annyit mondott, hogy még nem, előbb legyen elfogadott költségvetés. Ezt követően elmondtam, úgy tudok csak lemondani, ha egészségi okokra hivatkozva lemondok a képviselőségről, így nem csapom be a választóimat. Ezt zsarolásnak minősítette a képviselő. Az ott elhangzott sértést nem taglalva, a frakcióval megszakítottam a kapcsolatot és úgy döntöttem sem az alpolgármesterségről, sem a képviselőségről nem mondok le – magyarázta Czöndör Mihály.

Czöndör Mihály elmondta: amit a polgármester csinált nem törvénytelen, csak szokatlan

A március 25-én képviselőtestületi ülésen az előterjesztésében a polgármester elmondta, hogy Czöndör Mihály tevékenységével meg van elégedve, de úgy döntött, hogy kezdeményezi a visszahívását. Némi vita és tiltakozás után a képviselőtestület Fidesz-KDNP frakciója (a kilencből a polgármesterrel együtt öt fő) visszahívták. Négyen nem szavaztak.

– Megválasztották alpolgármesternek azt a képviselőt, akinek a polgármester eredetileg szánta és aki azt mondta: neki ez a cím ” jár”. A minősített többség azzal az egy szavazattal lett meg, amellyel az alpolgármester jelölt saját magára szavazott – állítja a politikus.

Tüke László alpolgármester ezzel szemben azt mondta el lapunknak, hogy Csányi Kálmán többféle lehetséges javaslattal állt elő e helyzet megoldására, amikor módosították a törvényt, de Czöndör Mihály egyiket sem fogadta el, továbbra is ragaszkodott az alpolgármesterséghez. Így jutottak el március 25-ig, ahol megtörtént Czöndör Mihály visszahívása.

– A megválasztásom után azonnal lemondtam a tiszteletdíjam húsz százalékáról, amely az önkormányzat költségvetését gyarapítja. Ez számomra nem egzisztenciális kérdés. Czöndör Mihály ezután egyébként elvállalta a Településfejlesztési és Értéktár Bizottság irányítását, s ezzel mindkettőnk személye arra a feladatra került, amelyre eredetileg felkérést kapott – fogalmaz az új alpolgármester.

Csiki Szilárdot is megszólaltattuk az ügyben, ő elmondta, Czöndör Mihály volt, akit ebben a ciklusban, rendhagyó módon, egyhangúan megszavazott a képviselő testület. Ő maga pedig úgy gondolja, kiválóan el is látta a feladatát. Ezek mellett azt is hozzátette, az hogy ő maga lemondott a bizottsági tagságról az okból történt, hogy bár kétszer is jelezte Csányi Kálmánnak hivatalos találkozóik alkalmával, hogy a Humán Bizottságban tudna érdemi munkát végezni a polgármester ezt figyelmen kívül hagyta.

– Az a véleményem, hogy félévvel a választások után nem a tisztségek betöltéseinek harcával kellene foglalkozni, hanem munkánkkal. Szem előtt kellene tartanunk, hogy szolgák vagyunk, a polgármester pedig a főszolga, nem király. Meggyőződésem, hogy a szerdán történt leváltás, amit a csapatuk eszközölt méltatlan volt mindkét féllel szemben. Ha a polgármester tisztességesen kommunikál nem alakult volna ki a jelenlegi helyzet, nem mélyült volna el az ellentét a testületben, a városban – mondta el lapunknak Simonné Zsuffa Erzsébet, Zsuffa Bözsi, ahogy a városban ismerik. A képviselő testületi tag azt is hozzátette, azért mondott le a bizottsági tagságról, mert úgy érezte, hogy a polgármester frakcióban gondolkodik, nem képviselő testületi munkában és olyan embereket tesz, olyan bizottságok élére, akik abban nem tudnak érdemi munkát végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!