Pusztaszabolcs

2015.06.17. 15:25

Szabolcs vezérnek állítanak emléket Pusztaszabolcson

A képviselőtestület soron kívüli ülésén egyebek mellett arról is szó volt, hogy emlékművet emelnének Szabolcs vezérnek.

Körmendi Erzsébet

Csányi Kálmán polgármester köszöntötte a testületi ülésen a Szabolcs vezér szobor elkészítésére pályázott Rochonczi ROHÓ István dunaújvárosi szobrászművészt. A Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma pályázatot írt ki olyan köztéri munkák (szobrok, tér-installációk) létrehozására, amelyek a település közterületén erősítik a kulturális jelent. A kiírás szerint előnyben részesülnek azok az alkotások, amelyek a helyszínre vonatkozó kultúrtörténeti eseményt, a település számára fontos személyiséget mutatnak be.

Rohonczi Sándor ROHÓ szobrászművész (jobbról) mutatta be alkotását a képviselőtestületnek (Fotó: Virág Mária)

Pusztaszabolcs képviselőtestületének határozata alapján Szabolcs vezér szobrát állítják fel. A szobor tervét Rochonczi ROHÓ István festő, szobrászművész készítette el, aki az előzetes helyszíni bejárását követően a városháza előtti téren (a körforgóban) történő elhelyezést javasolta. A rendkívüli testületi ülésre az alkotó már a szobor gipszmodelljével érkezett, amelyről a képviselők véleményt mondtak. A testület tagjai közül többen elismerték a művész előzetes alapos kulturális antropológiai illetve öltözettörténeti kutatásait. Ugyanígy pozitív várakozással tekintenek a szobor környezetében felállítandó kiegészítő elemekre, amelyek az alkotásra irányítják a figyelmet. A képviselőtestület úgy döntött, hogy a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma által kiírt pályázat benyújtásához biztosítja a szükséges önrészt, a költségbecslés alapján.

Az ülés hátralévő részében a képviselők egyetértettek konzorciumi együttműködési megállapodás megkötésével, amelyre a szennyvíztisztító telep rekonstrukciójáról szóló KEHOP pályázat benyújtásárhoz van szükség. Továbbá – egyebek mellett – határoztak arról, hogy Pusztaszabolcs is részt vesz a települési önkormányzatok helyi közösségi közlekedésének vissza nem térítendő rendkívüli önkormányzati támogatását szolgáló pályázaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!