Pusztaszabolcs

2017.06.16. 13:19

A pusztaszabolcsiak véleményét kérik

Pusztaszabolcs - A lakosság véleményére is kíváncsiak a város arculati kézikönyvének kialakításában.

Virágh Ildikó

Lakossági fórumot tartottak Pusztaszabolcson, hogy a helyiek megismerkedhessenek a készülő Települési Arculati Kézikönyv (TAK) tartalmi, formai követelményeivel. Ebben a fázisban jelentős szerepe van a lakosság véleményének, figyelembe veszik mindazokat az elképzeléseket, amelyeket a pusztaszabolcsiak megfogalmaznak.  Mint ismeretes, a településkép védelméről szóló törvény értelmében minden településnek el kell készítenie október 1-ig a településképi rendeletét és annak előkészítéseként a TAK-ot. Ez utóbbi meghatározza a település jellemzőit, értékeit, valamint építészeti ajánlásokat fogalmaz meg az egységes településkép érdekében.

Farkas István önkormányzati főépítész a fórumon kiemelte, a kézikönyv elkészítésében messzemenően támaszkodnak a helyiek véleményére, javaslatára, hiszen Pusztaszabolcs elkövetkezendő évtizedeiről döntenek. Nem tiltani szeretnének, hanem a lakosság által javasolt megoldásokat figyelembe véve kívánják még szebbé tenni a várost. A készülő TAK elsősorban követendő jó példákat, javaslatokat, rajzokat, fotókat tartalmaz majd, ötleteket az épületek külső megjelenésére, külső homlokzatok színhasználatára, tetőkre, nyílászárókra, a közterületek kialakítására, kerítések, kertek, támfalak illeszkedésére.  Lesz benne felújítási, átépítési javaslat, valamint ajánlás a szolgáltatással, közművel ellátott területek csinosítására is.

A fórumon többen voltak kíváncsiak arra, hogy a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a MÁV tulajdonában lévő ingatlanokra is vonatkoznak-e majd a változások. Szóba került többek között, hogy az idős emberek portája előtti közterület rendben tartását támogatnia kell a városnak.

Csányi Kálmán polgármester elmondta, egymillió forintos állami és hétmilliós saját forrás felhasználásával készül el októberre a kézikönyv és a településképi rendelet. A nyár folyamán folyamatosan várják a [email protected] e-mail címre a helyi lakosok javaslatait, amelyeket megvizsgálnak, valamennyiről jegyzőkönyvet készítenek, és minden esetben megindokolják a döntést.  A polgármester azt is elmondta, hogy szerinte a pusztaszabolcsiak kézikönyvére tüzetes szemrevételezés vár, mivel Kolossa József, a Miniszterelnökség területrendezési és településügyi főosztályvezetője az országos szintű koncepció megalkotója pusztaszabolcsi származású.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!