Púder Nélkül

2014.01.08. 17:30

Zsuzsa, az intézmény

Nem lehet eléggé megbecsülni azokat, akik meghallgatnak és jól hallgatnak meg minket. Mégis kevéssé ismerjük el munkájukat. Szívesen számolunk be az üdítő kivételről.

Kocsis Noémi

Az úgy volt, hogy az újságíró ezen interjúra szaladtában lebucskázott a szerkesztőség lépcsőjén és csúnyán behorpadt. Úgyhogy még kicsit vérző, puffadt paradicsom-szerű száját törölgetve érkezett meg Hortolányi Zsuzsa friss Heavy Mental díjashoz, a Székesfehérvári Családsegítő Központ és Gyermekjóléti Szolgálat Tolnai utca irodájába, de nem volt valami jó kedve. Zsuzsa feltett néhány vigasztaló kérdést, s ahogy elindult a beszélgetés, lassan elmúlt a negatív élmény utóhatása és elfoglalta a helyét a felszabadultság. Nem volt nehéz tudatosulnia, hogy tényleg vérbeli meghallgatóhoz jöttem, aki csak azt csinálta, amit 17 évvel ezelőtt önkéntes munkaként kezdett el, de ami az évek alatt valamiféle szenvedélyévé is vált: lelki segélyt nyújtott egy másik embernek.

A mentálhigiénés személyiség önmagában gyógyító hatással bír környezetére: természetes figyelme, empátiája, elfogulatlan hitelessége katalizátorként hat kapcsolataiban - áll a díjjal járó méltatásban. Hortolányi Zsuzsa joggal érdemelte ki a Heavy Mental-t

Az Empátia Mentálhigiénés Egyesület és a Székesfehérvári Lelki-segély Telefonszolgálat tagsága december végén a maguk megalkotta Heavy Mental elismerésben részesítette Hortolányi Zsuzsa mentálhigiénés szakembert. Zsuzsa élete szinte sorsszerűen kanyarodott a mások segítése felé. Bár először rendszerszervező üzemmérnöki diplomát szerzett és informatikusként dolgozott, lánya révén 2000 óta vesz részt önkéntesként a Székesfehérvári Lelki-segély Telefonszolgálat munkájában is, s alapító tagja az Empátia Mentálhigiénés Egyesületnek. Hosszú évekig hallgatta az embereket a vonal túlsó végén kétségbeesett, máshova fordulni nem tudó embereket, akik olykor tényleg csak egy kis meghallgatásra vágytak. Közben egészségfejlesztő mentálhigiénikus és igazságügyi mediátor végzettséget is szerzett.

Hortolányi Zsuzsa az örökös derűs tekintetéről ismerszik meg. S bár a segítők is emberből vannak , nem tudnak egyfolytában felhőtlenek lenni, ha valaki bemegy hozzá a gyermekjólétibe, ahol a kapcsolatügyeletet vezeti, Zsuzsa eltéveszthetetlen: ott ül, mosolyog és teszi a dolgát. A meghallgatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!