Púder Nélkül

2011.05.09. 05:52

Ungár Anikó mindenben a megelőzés híve

Ungár Anikó bűvész az egyik új arca az Egészség Hídja Összefogás az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület kampányának, amelynek csúcspontja az idén is a szimbolikus séta lesz októberben, a rózsaszínre kivilágított Lánchidon.

Osváth Sarolta

Sebestyén Márta népdalénekesnő és Detre Diána szörf olimpikon mellett Ungár Anikó és Tóth Gabi énekes - átvéve Dobó Kata és Galambos Erzsi művésznők helyét - segíti az idén az egyesület munkáját. Az immár tíz éves mozgalom életében a nemzetközileg is ismert és elismert bűvész nem új szereplő, hiszen sok éve csatlakozott már a mellrák elleni küzdelemhez.

- Mindig is fontosnak tartottam, hogy ismertségemmel hasznos ügyeket szolgáljak – hangsúlyozta a bűvésznő.
- Különösen szívesen vállalom a figyelemfelkeltő szerepet akkor, amikor az egészséget érintő témáról van szó, hiszen ez a legfontosabb értékünk. De nőként is kötelességemnek tartottam, hogy Az Egészség Hídja Összefogás Egyesület tagja legyek – tette hozzá.

Ungár Anikó bízik abban, hogy személyes példájával is hatni tud elsősorban a leginkább veszélyeztetett korban lévő nőkre, bár – mint megjegyezte - ma már egyre fiatalabb korban fedezik fel a betegséget.

A művésznő elmondta: évente elvégezteti mind a nőgyógyászati, mind a mammográfiai szűrővizsgálatokat.

- Mivel viszonylag későn lettem anya, különösen fontosnak tartom, hogy erre odafigyeljek. (Sokan nem tudják talán, hogy Ungár Anikó fia Baronits Gábor, a sikeres fiatal színész, aki az utóbbi időben egyebek közt a TV2 sorozatműsorának egyik sztárja. A szerk.) 

- Kifejezetten a prevenció, a megelőzés híve vagyok, mert ez nagyon komoly biztonságérzetet ad – hangsúlyozta -, hiszen megerősíti bennem azt a tudatot, hogy egészséges vagyok. Ugyanakkor a rendszeres szűrővizsgálatok azt garantálják, hogy a rákot még időben fel lehet fedezni, és mint sok pozitív példa bizonyítja, kezdeti stádiumban a tipikusan női betegségek  - a mell-, a petefészek- és a méhnyakrák - jó eséllyel gyógyíthatók.

Ungár Anikó valóban mindent megtesz az egészségéért. Vegetáriánus módon táplálkozik, illetve húst nem fogyaszt, viszont halakat minden mennyiségben. Étrendjének fontos szereplői a saláták, a friss zöldségek és gyümölcsök, zömében inkább a nyers dolgokat kedveli, főtt ételt keveset eszik. Különböző magokat, tejtermékeket is bőségesen fogyaszt.

Az egészséges, kevés szénhidrátot és zsírt tartalmazó táplálkozáson kívül sok mozgással tartja karban magát, illetve az egészségét.

- A mozgás természetesen velejárója az életemnek – árulta el. - Édesapám, Ungár István komoly sportember volt, korcsolyázott, síelt, és főleg teniszezett, ő volt a magyar teniszválogatott szövetségi kapitánya. A mozgást, a sportot ő szerettette meg velem. Már kiskoromban megtanultam úszni, síelni. De az utóbbi évtizedekben inkább csak a konditerem biztonságos falai között igyekszem formában maradni, hetente legalább háromszor edzek. A munkám miatt ugyanis nem engedhettem meg magamnak azokat a sportokat, amelyek bármilyen balesetveszéllyel járnak.
Pedig nagy volt a kísértés, például amikor külföldön egy-egy nagyobb síparadicsomban dolgoztam, minden adott volt, de nem mertem kockáztatni. Egy baleset – még egy kisebb ficam vagy rándulás is - egy bűvész számára a munka elvesztését jelenti. Túl nagy ára van, ezért számomra tabu minden olyan sport- vagy más tevékenység, ami fokozottan balesetveszélyes. A megelőzés jegyében inkább lemondok róla, és olyan mozgásformát választok, ami nemcsak összeegyezethető a bűvészettel, hanem segíti is azt.

A bűvésznő még egy titkot elárult a formában maradást illetően: naponta rááll a mérlegre, és amint két kilónál többet mutat a kelleténél, visszafogja a táplálkozást és fokozza az edzésadagot. - Két kiló súlyfelesleget még viszonylag könnyű ledolgozni, ennél többet nem szabad engedni, mert attól megszabadulni már sokkal nehezebb. Azért senki ne higgye, hogy a mérleg nálam fóbia, csak hozzátartozik napi rutinhoz, mint a fogmosás.

Elmondta azt is, nem szól bele fia életébe, aki az énekesnő, Lolával jár. - Mivel korán egyedül maradtunk Gáborral, nagyon szoros kapcsolat alakult ki közöttünk. Jó barátok vagyunk, de nem részletekig menően. Nekem az a dolgom, hogy a háttérben legyek. Örülök, hogy Jucival van, akinek ráadásul hasonló a karriere az enyémhez – vélekedett a bűvésznő arra célozva, hogy mind a ketten 16 évesen kezdtek a szórakoztatóiparban dolgozni. Ungár Anikó 16 évesen nyerte meg a Ki Mit Tudot?, Lola pedig akkor kezdte zenei pályafutását.

Szerző: Osváth Sarolta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!