Púder Nélkül

2009.11.23. 13:13

Öt szín, ami meghatározza az életedet

Sokszor érzed magad frusztráltnak, lehangoltnak? Gyakran fáj a fejed a lakásban, s alig várod, hogy kitehesd a lábadat otthonról? Nagy probléma, ha nem érzed jól magadat a családi fészekben. Íme egy ötlet, miként teheted hangulatosabbá, kiegyensúlyozottabbá környezeted.

PLT

Bizonyára hallottál már a színek gyógyító hatásáról. Ez nem csak mese, a színek valóban hatnak rád, a családodra: a hangulatra, s ezzel együtt az egész életetekre. Miért menekülnél el az otthonodból, ha nem érzed jól magad? Fogj ecsetet, s varázsold kellemessé a lakást!

Erotikus piros

A piros színt többnyire a szerelem és a vágy kifejezésére használjuk. Gondoljunk csak a szerelmet jelképező piros szívekre, vagy a tüzes, vörös rúzsra! Nem meglepő tehát, ha gyakran találkozunk e színnel a hálószobákban. Azonban egy nagyon érzelmes, pezsgő szín, mely szakemberek szerint felgyorsítja az ember belső folyamatait, vagyis növeli a légzésszámot, és emeli a vérnyomást, ezért nem árt, ha a mértékletesség elvét követjük. Az árnyalatokra is érdemes figyelni, hiszen egy sötét tónus használatakor könnyen átbillenhet a mérleg nyelve, és hamar ingerlékennyé, dühössé válhat a szoba tulajdonosa.

A piros szín emellett étvágygerjesztő is, így konyhában kifejezetten ajánlott a vörös konyhai kiegészítő.

Boldog narancssárga

Igazi melegséget, szeretetet és boldogságot árasztó szín, melyet bátran használhatunk a hálószobában, vagy a gyerekszobában. Beragyogja a teret, így közepes és világosabb árnyalata valóban meghitt hangulatot teremt a lakásban. Ideális sötétebb szobák falát narancssárgára festeni. Fokozza a kreativitást, így a dolgozószobában is kiválóan alkalmazható.

Vöröses árnyalata könnyen ingerlékenységet okoz, ezért figyeljünk a tónusokra!

Fenséges citromsárga

Roppant figyelemfelkeltő szín, segíti a koncentrációt. A dolgozószobát érdemes sárgára festeni, mivel az serkenti az agyműködést és javítja a memóriát. Emellett a sárga a fenségesség jele. Az ókori Kínában például csak a császár viselhetett sárga ruhadarabot, őt és az istent jelképezte az aranyló szín. Mivel a sárga a napsütés színe a sötét, hideg szobába becsalogatja a fényt, s melegségérzetet kelt. Nappaliba, előszobába kiváló választás.

Érdekes! Figyelemfelkeltő tulajdonsága miatt hamarabb elkel egy sárga falú ház, mint egy kékre festett.

Harmonikus zöld

A harmónia, a nyugalom és a frissesség színe, ezért szintén jó választás a hálóban. A legpihentetőbb szín az emberi szem számára. A zöld állandóságot, biztonságot sugalmaz, ezért egy zöld falú szobában a gyerekek nyugodtabbak és jól alszanak. Tisztaságról is árulkodik, így a fürdőszobába is tökéletes választás.

Fontos: Soha ne keverjük sárgával, s ha lehet, ne használjunk sötét árnyalatot, mivel féltékenységre, irigységre sarkall. A zöldessárga betegségre utal.

Hűvös kék

A vörös, a narancssárga és a sárga ellentéte. Higgadtságról és tudásról árulkodik. Főleg a férfiak színe. Migrénnel, magas vérnyomással, állandó idegeskedéssel küszködőknek jó választást jelent a kék szín. Emellett segít leküzdeni az alvászavarokat is. Tágítja a teret. Frissesség és higiénikusság érzetét kelti, ezért gyakran találkozunk kék csempés fürdőszobával.

Fontos! Konyhában soha ne használjunk kék színt, mivel csökkenti az étvágyat! Amúgy is hűvös szoba falát pedig ne fessük kékre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!