Púder Nélkül

2011.04.14. 07:21

KRESZ-szabályok a párkapcsolatban

Az egészséges kapcsolat nem azt jelenti, hogy soha nincsenek benne konfliktusok, az sem jó, ha túl nagy a csend, az sem, ha túl nagy a zaj - véli a mentálhigiénés szakember. A titok nyitja a szempontváltás...

S. Töttő Rita

Klesitz Angéla mentálhigiénés szakember Kapcsolat KRESZ címmel tart tréninget Székesfehérváron olyan pároknak, amelyek szeretnék újra felfedezni a másikat, illetve saját magukat. Egy párkapcsolat ugyanis akkor működik jól, ha mindenki tisztában van saját magával, és nem vár el olyat a másiktól, amit csak akkor tudna megtenni, ha a személyiségét megerőszakolja. Ilyen egyszerű lenne? - gondolhatnánk magunkban, az igazság azonban az, hogy a nő és a férfi roppant eltérően működik, épp ezért nehéz egy konfliktushelyzetben  a másik szemszögéből is megvizsgálni a dolgokat... - De nem lehetetlen - hangsúlyozza a szakember, aki szerint   megoldási stratégiákat kell kidolgozni a vitás helyzetekre, amelyek segítenek átlendülni a nehézségeken.

- Nagyon lényeges, hogy milyen a  belénk égett múlt, a  minta, amit a családból hozunk a kapcsolatba. Magyarán: hasonlóan viselkedünk a párkapcsolatban, ahogyan otthon a szüleink megoldották a vitás helyzeteket.  A jó hír, hogy ha az egyik fél elkezd változni, a családi viszonylatok is megváltoznak - mondja.

- Sok mindenre fény derülhet, ha sikerül egy kis időre a kapcsolaton és saját viselkedésünkön kívül helyezkedni, s úgy szemlélni a helyzeteket. Kiderülhet, mit teszünk jól,  mit rosszul, s mit lehetne  másként tenni. Az egyik legfontosabb felismerés, amikor a nők is és a férfiak is rájönnek, hogy a másik nem másként gondolkodik, kommunikál és viselkedik adott helyzetekben. Legtöbbször mégis hiába tudjuk ezt, mégsem alkalmazzuk, mert saját gondolkodási sémáink mentén értelmezzük a történéseket, megnyilatkozásokat. A férfiak szerint a nők állandóan beszélnek lényeg, logika nélkül.  A nők pedig  arra panaszkodnak, hogy a férfiak mindig megmondják a tutit. A férfi logikát keres a női beszédben, a nő viszont a férfi érzelmeiről szeretne hallani. A férfinak rá kell jönnie, hogy ugyan van a női beszédben logika, de nem intellektuális, hanem érzelmi. A nőnek viszont el kell fogadnia, hogy a párja szó szerint veszi a dolgokat, s ha problémával találja szemben magát, nem arról fog beszélni, mit érez, hanem hogy mi lehetne a megoldás.

 - A szeretet döntés:  ha fontos a másik, akkor képes vagyok az ő szempontját is megvizsgálni. A vitákban az a baj, hogy mindenki a maga álláspontját védi, s azon gondolkodik, mi legyen a következő érve, ahelyett, hogy rájönne: nem egy igazság van, hanem mindenkinek megvan a magáé...  Nem árt tudni: egy  vita elkezdéséhez két ember kell, de abbahagyásához elég egy is...  Ha rájövünk, hogy benne vagyunk egy játszmában, csak ki kell lépni belőle - így Klesitz Angéla.

Tipikus helyzeteket vizsgálnak a kétalkalmas tréningen, amelynek első foglalkozását múlt héten tartották. Amikor elhangzik otthon, hogy te sosem hallgatsz meg!, engem senki sem ért meg!, nekem senki sem segít! és hasonlók, valójában egészen más a bajunk - döbbenti rá  Angéla a párokat: ezek mögött az a kérés húzódik meg, hogy szeretném, ha jobban figyelnél, szeretném, ha több időt töltenénk együtt, vagy éppen: jó lenne,  ha megbecsülnék a munkámat.

S hogy mi a legjobb tanács a nőknek, amellyel jól kezelhetik a férfiakat? Angélának erre is jó ötlete van: bármit szeretnénk elérni a férfinál, ne tegyünk megjegyzéseket a tetteire, ne oktassuk ki, mert ez  roppant megalázó a férfinak, akinek a genetikájába, neveltetésébe beleivódott, hogy mindent meg kell oldania. Kérjünk, de ne sértően, ne érzelmekkel átitatottan, s közben dicsérjük meg az eddigiekért is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!