Púder Nélkül

2016.10.18. 13:37

Az igazi fodrász nem csak követi, megelőzi a trendet

Székesfehérvár - Tanulóként a nagypapáján gyakorolta a borotválást, most az ország legjobb fodrászai közé tartozik a fehérvári lány, aki Magyarországot - női frizura kategóriában - képviseli a jövő májusi barcelonai nemzetközi fodrászbajnokságon.

Kocsis Noémi

Czupár Estilla haja most éppen kék és lila és kis copfokba fonott. Bár tanuló kora óta versenyez szakmájában, a fiatal nő tíz évi munkája - mondhatni - most érett be, legutóbbi versenyeredményével: női haj kategóriában ő fogja képviselni hazánkat jövő tavasszal Barcelonában, az egyik vezető fodrászati világmárka nemzetközi megmérettetésén. Estilla több, mint 300 magyarországi induló közül győzedelmeskedett kategóriájában, de nevezett férfihajjal és az avantgard frizurák között is, szintén szép eredménnyel. Bár előtte a honi döntőn, márciusban a budapesti Bálnában is sikerrel szerepelt, s kivívta a hazai ítészek dicséretét, nemzetközi porondon mások a feltételek: versenyzés e fokán már csak a profin megrendezett, megfényképezett fotóanyagokat mustrálja a 32 tagú zsűri, a fodrásznak tehát rátermettségét, ügyességét, tehetségét mindössze néhány fénykép segítségével kell prezentálnia, személyiségével a helyszínen nem tudja befolyásolni a cenzorokat. Ilyen körülmények között különösen nehéz nyerni Magyarországról, Székesfehérvárról, tíz éve meg egyenesen álmodni sem lehetett még arról, hogy e rangos vetélkedésre magyar hajszobrász egyáltalán eljusson.

Íme a modell és az elkészült, majd kategóriájában nyertes frizura  (Fotó: Nagy-Weiner Attila)

Estilla (a nevét s betűvel kell ejteni) pedig igazán vidám és sodró lendületű személyiség. Mint mondja, gyerekként még egyfolytában boltost, meg pénztárost játszott a szülői példa nyomában, de nyolc évesen már levágta a most is trendi bob stílusúra az egyik babája haját és onnantól nem volt megállás. Nagyapja is lelkesítette: felajánlkozott például modellnek a fodrászok számára is kötelezően elsajátítandó borotválási gyakorlatokhoz.

Estilla női haj versenymunkáját nyáron készítette el, barátok, ismerősök segítségével. Csapatmunka nélkül ez nem menne, hangsúlyozza a pörgős fodrászlány. Professzionális fotós, Nagy-Weiner Attila munkája a fotósorozat, gyönyörű, egzotikus vonású indonéz felesége volt a modell, akit - az avantgard kategóriába szánt frizurakölteményt viselő fiatal hölggyel együtt - Matkovich Zsuzsa sminkelt különlegesre.

Czupár Estilla a díjjal

- Úgy gondolom, az a jó fodrász, aki nem csak követi, de meg is tudja előzni a trendeket, aki ötletek terén egy lépéssel előrébb tud járni, mint mások. Női hajaknál nagyon szeretem a határozott, éles vonalakat, ezt tükrözi a versenymunkám is - mondja Estilla, aki a szeptemberi, budapesti díjátadón nem tudott részt venni, miután éppen arra a pár napra engedélyezett magának egy kis szabadságot egy húzós nyár után. Ám ha valaki nagyon várja a májust, akkor az ő: célja, hogy az erős nemzetközi mezőnyben is helyt álljon, öregbítve a magyar fodrászszakma jó hírét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!