Púder Nélkül

2014.02.19. 15:40

Kiss Edith munkája: fészekrakó

Tízből nyolc nő biztosan elégedett lenne, ha azt mondhatná, hogy lakberendezéssel keresi a kenyerét. A fészekrakó ösztön az évezredek alatt sem tudott kioltódni a női nemből, ezért mondhatja el magáról a fehérvári Kiss Edith is, hogy a helyén van .

S. Töttő Rita

Kiss Edith lakberendező a csupa mosoly szakember szereti , ha színes tárgyak veszik körül

Az első fehérvári lakberendezők egyike Kiss Edith, aki húsz évvel ezelőtt, amikor második fiával volt otthon gyesen, látta meg egy tanfolyam hirdetését. Ő akkor úgy döntött, kipróbálja magát ezen a területen.

- Abban az időben még nem igazán volt elismert, illetve ismert szakma a lakberendezés, ezért még a mainál is nehezebb volt az érvényesülés - emlékszik vissza a kezdetekre a szőke, göndör hajú, sugárzó stílusú Edith, aki eredetileg rajztanárnak készült, a kreativitás tehát eleve a vérében volt. Nem indult könnyen a pályája, a lakberendezés ugyanis bizalmi szakma , de sokat lendített a dolgon, hogy Edith két bútoros cégnél dolgozott, s így ismerte meg leendő ügyfeleit.

- A lakberendezés nem akkor kezdődik, amikor az ember már összevásárolt mindenfélét, amelyeket szeretne aztán valahogyan összepárosítani, hanem amikor megszületik a gondolat a fejében, hogy változtatni szeretne valamin - árulja el Edith, aki persze tudja: sokan vannak úgy, hogy megtetszik nekik valami egy magazinban, ám valamiért az ő otthonukban nem úgy működik a dolog, ahogy a képen. Mert mindent figyelembe kell venni: a lakás, ház hangulatát, a lakók életvitelét, a stílust, a praktikumot, a bútorok és kiegészítők összecsengését sorolja. A lakberendezés ugye elsősorban női iparág , ami nem véletlen, hiszen a fészekrakó ösztön is a gyengébb nem sajátja. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a férfiak nem képesek a jó meglátásokra teszi hozzá a lakberendező, akinek több férfi megrendelője is volt már. Az egyedülálló férfiak esetében tapasztaltam, hogy a segítségem egyfajta női erő , ha tetszik, a feleség pótlása is egyben. De ha úgy alakul, hogy nincs partnerük, igenis odaállnak és minden részletre kiterjedően figyelnek, segítenek, dolgoznak.

Egy otthon berendezése nagy felelősséggel járó feladat, amelyet át kell látni, és amelyben a stíluson kívül - vallja Edith , a legfontosabb, hogy praktikus is legyen. Mert hiába szép egy otthon, ha kényelmetlen, ha nem illeszkedik a lakók mindennapjaihoz, rutinjaihoz. Edith ebben is jó, a női bele- és ráérző képessége sokat segít neki abban, hogy a két lényeges tényezőt összehozza. Persze ehhez az is kell, hogy mielőtt berendezem valakinek az otthonát, hosszasan elbeszélgetek minden családtaggal, a felnőttektől kezdve a gyerekekig.

S persze ebben a szakmában az ember lánya kiélheti shoppingolási és alkotási vágyát is, hiszen sokat kell járni az üzleteket, bújni az internetet ahhoz, hogy megtalálja a tökéletes bútordarabot, kiegészítőt. S ha nem találom, akkor az elképzeléseimnek, illetve a lakók elképzeléseinek tökéletesen megfelelőt gyártatok árulja el. Edith jól döntött húsz éve, mondja, s hozzáteszi: - Ezt onnan tudom, hogy mindig érzem: a helyemen vagyok.

 

 

Ezek is érdekelhetik