Púder Nélkül

2011.07.30. 05:03

Kényelmes és csinos: overall, a sokoldalú darab

Nemrég a maxiruha előnyeit mutattunk be, ezúttal a nyár másik nagy slágerének, az overallnak az előnyeiről és viseléséről ejtünk néhány szót.

PLT

– Három éve tört be Magyarországra, de igazán két éve lett kedvelt darab a hölgyek körében. Bár vannak, akik még idegenkednek tőle, a legtöbb fiatal lány szívesen viseli – tudtuk meg Hantosné Rózsás Hajnalkától, az egyik belvárosi butik tulajdonosától. Szebbnél szebb overallok közt válogatva bizony nincsen nehéz dolga az embernek vagy éppen a bőség zavara okozza a gondot? Hajnalka szerint nem egyszerű a választás. – A maxiruhával szemben az a nagy előnye, hogy minden alkatú hölgy találhat olyan fazont, ami neki megfelelő. A jó alakú lányok bátran választhatják a szűk, testre simuló fazonokat, a kevésbé hibátlan alakúak pedig találhatnak „ápol és eltakar” típusú darabokat.

Az overalloknak, vagyis amikor az ujjas vagy ujjatlan felsőrész a nadrággal egybe van varrva, alapvetően három típusa van az alsó hosszúsága alapján: a sortos, a halásznadrágos és a hosszú. Előbbi kettő méretet ajánlják az alacsony lányoknak, a magas hölgyek viszont mindhármat választhatják, garantáltan nem fognak csalódni a tükörképükben.


– Az idei nyár újdonsága az alkalmi overall. A gyártók finom, selyemanyaggal dolgoztak,  így ez a kényelmes ruhadarab ma már bátran hordható akár ünnepi alkalmakra is, mint mondjuk esküvő vagy céges rendezvény.

S valóban, az overall első és legfontosabb tulajdonsága a kényelem. Mivel gumis, s általában vászon- vagy pamutanyagból van, nem feszeng benne a viselője, nem kell hozzá külön felsőt vagy alsót választani, s így órákig morfondírozni a gardrób előtt, de a strandra is kiváló, szinte csak bele kell ugrani.

– A legtrendibb az idei nyáron a virágminta és persze az élénk színek. De találunk csíkosat, pöttyöset, egyszínűt, szafari mintásat, etno stílusút, tengerész mintásat, de még geometriai formákkal díszítetett is. Csak a képzelet és persze az ízlésünk szabhat határt annak, melyiket válasszuk ezek közül.

Persze az overallt is tudni kell viselni, ahogy igaz ez minden ruhadarabunkra. Hogy ne keltsen pizsama hatást, ne viseljük hosszú szárú darabunkat lapos talpú cipővel, csakis magassarkúval. Vagy húzzuk fel a hosszú szárat térd alá.

– Kell néha a lökés a bátortalanabb vevőnek, hogy igenis, próbáljon fel egy darabot. Elsőre lehet, hogy idegenkedik tőle, de ha felpróbálja, meglátja, mennyire jól áll a kiválasztott darab. Aki egyszer megszereti, az biztos, hogy gyűjtővé válik és több darabot is be fog szerezni majd a nyár folyamán.

Egyébként a vásárlók nagy része bátor Hantosné Rózsás Hajnalka tapasztalatai szerint, a hozzájuk betérők háromnegyede tudatosan keresi az overallt.

– Mint minden ruhánál, ennél a darabnál is a kiegészítők helyes kiválasztása határozza meg a végeredményt. Ha jól választunk ékszert, cipőt és táskát mellé, nemcsak, hogy több különböző alkalomra is felvehetjük ugyanazt a darabot, de biztos az is, hogy mindenhol lenyűgöző hatást fogunk kelteni benne.


Az első Levis farmer kantáros volt

1873-ben szabadalmaztatta a német származású, de később Amerikában felcseperedő Levi Strauss a szegecsekkel kivarrt, erős, denim nevezetű sötétkék anyagból készített overallját, amelyet egy favágó rendelésére készített el. Az első darabnak egy farzsebe volt, egy óratartó része, de ekkor még nem farmernek, hanem deréktartó overallnak hívták. Az első Levis farmernadrág még nem a maiakhoz hasonló volt, sokkan inkább munkásoknak készülő ruházat, mely nem ért véget a derekánál, hanem overallszerűen folytatódott tovább, hogy védje a mellkast is.

Szerző: Horváth Viktória

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!