A HELYZET

2017.12.22. 06:30

Múlt és jövő

Szakács Árpád

Pontosan 99 évvel ezelőtt és karácsony szent estéjének napján akkor előre nem látható, elképzelhetetlen szenvedések kezdetét jelentette nemzetünk történelmében december 24-e. Ekkor vonultak be a román csapatok az ősi magyar városba, Kolozsvárra, Hunyadi Mátyás szülőhelyére, az erdélyi magyar fellegvárba. Könnyen tehették, hiszen az őszirózsás forradalommal hatalomra került Károlyi Mihályék által lezüllesztett és szétkergetett magyar haderő már nem volt, így a szedett-vetett, harcértékkel nem bíró román, cseh, szerb csapatok a legkisebb akadály nélkül vehették át a hatalmat.

1918. december 24-én egy másik fontos esemény is történt, a Román Királyság hivatalos lapjában két királyi dekrétum jelent meg: az egyikben törvénybe iktatták Erdély és Románia egyesülését, a másikban szinte megszüntették a három héttel korábban, Gyulafehérváron, hangzatos szavakkal megígért Erdély autonómiáját. Megkezdődött a Románia által megszállt új területek – Erdély, Bukovina és a Bánság – teljes körű beolvasztása.

December 24-én az ősi magyar koronázóvárosban is keserűen telt a karácsony, kezdetét vette a korábbi hetekben megszállt Pozsony birtokbavétele, magyartalanítása.

99 évvel ezelőtt sötét viharfelhők gyűltek a magyarság felett,

és a végső cél nemzetünk teljes megsemmisítése volt. Olyan szenvedések következtek, amibe csak belehalni lehet. Gondoljunk így arra is, „hogy megroppant bár karunk ereje”, de nem adtuk fel, ma pedig új magyar jövőt tervezhetünk a Kárpát-medencében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!