A HELYZET

2018.01.03. 06:30

Koncert után

Gajdics Ottó

Ugyan elmúltak az ünnepek, de ma még jólesik egy kicsit emlékezni hangulatukra. Számomra a pihenés, a feltöltődés időszaka is a karácsonytól újévig tartó időszak, amikor alkalmam nyílik igazi zenehallgatásra. Az igazi azt jelenti, hogy nem a háttérben dübörög valami ipari zajhoz hasonlító borzalom a gondolatok elűzése érdekében, hanem kifejezetten arra szánom az időt, hogy átéljem a zene minden gyönyörűségét, és odafigyelek arra, hogyan fűszerezik meg a feltoluló érzelmek a fantáziámat. A legjobban egy zenekar élő koncertjét élvezem, ahol szemmel is látható a lenyűgöző emberi teljesítmény, amely által megtörténik a csoda.

Az idei karácsonyi koncert arra döbbentett rá, mennyire tanulságos hétköznapi életünk szempontjából is egy remekművek előadására szerveződött közösség működése. Tulajdonképpen mindenki mást csinál, más eszközzel, más kottából mást játszik. Mégis létrejön a varázslat,

felcsendül a zene, amelyben minden hang a helyén szól,

és a hallgató lelkét is eltölti ezzel a harmóniával.

Így érdemes szervezni az életünket a családban, a vallásos és a nemzeti közösségeinkben is. Ha elérjük, hogy mások más eszközzel, más módon, de ugyanazért a végső célért munkálkodjanak mellettünk, és segítjük egymást ebben, akkor mindenki többé válik közben.

Karmester barátom intelme viszont nem hagyható figyelmen kívül: Lélek nélkül nem megy! A sajátját mindenkinek bele kell vinnie a szólamába. Különben nem zene lesz, csak hangzavar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!