Programok

2009.05.13. 15:59

Várfesztivál Diósgyőrben - Királynék tavasza

Igazi eseményforgatag várja idén is az érdeklődőket a Diósgyőri várba; a Várfesztivál szezonnyitó rendezvénye, a Királynék tavasza szombaton reneszánsz kavalkádot kínál.

feol.hu

A Királynék tavasza egésznapos tavaszköszöntő rendezvény, a szezonnyitó hagyományokhoz híven a reneszánsz magyarországi virágkorát, Beatrix királyné diósgyőri udvartartását eleveníti meg kosztümös szereplőkkel, zenészekkel, táncosokkal - mondta az MTI-nek Táboros Sándor, a Diósgyőri Ady Endre Kulturális és Szabadidő Központ igazgatója.
A részletek kapcsán arról számolt be, hogy szombat délelőtt Mátyás és Beatrix megérkezéséig csepűrágók és gólyalábasok szórakoztatják a közönséget. Idén parádés a szereposztás a királyi udvar tekintetében: Mátyást Molnár Erik, Beatrix királynét Bodor Németi Gyöngyi, a Miskolci Nemzeti Színház művészei személyesítik meg.
A király udvari bolondjai szerepében Szőke András és Badár Sándor lubickolhat, míg Beatrix királyné öccsét, az arát kereső Aragóniai Francesco herceget Jáksó László alakítja. A meglepetésekkel teletűzdelt bevonulási ceremóniát követően kiderül az is, miért alussza Csipkerózsika-álomba szenderülve mély álmát a palota, hogyan lehet a közönség segítségével életre kelteni az udvarnépet, és milyen is egy igazi királyi esküvő - idézett a programból az igazgató.
A Várfesztivál további eseményeiről azt mondta: május végén, gyermeknap alkalmából Mesés várjátékokat tartanak majd, június 2. és 6., illetve 8. és 9. között a Gyermek Borsodi Fonó eseményeire elsősorban az osztálykirándulókat várják.
A XIII. Borsodi Fonó Nemzetközi Folklór Fesztivált június első hétvégéjén rendezik meg. A Kárpát-medence népművészetét, népzenei világát, csodaszép táncait, valamint a népzenei alapokon nyugvó világzene legjobb magyar produkcióit mutatja be eredeti módon összegyúrt formában az idei rendezvény - tette hozzá Táboros Sándor.
Mint mondta, ezek után következik a rendezvények sorában a Nemzetiségi Kavalkád, júliusban a Borsod Hangja Rockfesztivál, de nem maradhat el a jubileumi, azaz a XXX. Kaláka Nemzetközi Folkfesztivál sem. Július 18-án megrendezik az Arany Nyíl Történelmi Íjászversenyt, majd a Diósgyőri várszínházi esték várják a különleges hangulatot és kultúrát kedvelő közönséget. Augusztusban a Diósgyőri Vigasságok és a X. Jubileumi Középkori Forgatag csábítja a látogatókat, majd - szintén ebben a hónapban - 20-án Szent István király ünnepén áldják meg az új kenyeret.
Szeptember közepén - 11-12. - a Bükki Vadas-Boros Napok idézik fel a vadászhagyományokat, ennek részeként pedig megrendezik a III. Országos Diófesztivált.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!