Programok

2016.09.11. 16:42

Programok, rendezvények Fejér megyében szeptember 12-től

Tudja meg, mi történik Fejér megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények szeptember 12-től. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

OKTÓBER 1.

A fehérvári állatvédők már készülnek az Állatok Világnapjára!

Székesfehérvár – Tavaly az Állatok Világnapja alkalmából figyelemfelkeltő, hagyomány teremtő célzattal rendezték meg fehérvári állatvédő egyesületek a Fehérvár Fényei nevű rendezvényt. Idén újra felvonulást szerveznek október 1-jén 19 órakor a Szent István téren, ahol a szervezők arra kérnek minden résztvevőt: gyújtsanak fényt az áldozatul esettek, a megmentésre várók, a megmentésükért nap mint nap munkálkodók tiszteletére. A felvonulás előtt már 13 órától  állatvédelmi témákat feldolgozó előadások lesznek, miközben a gyermekek terápiás kutyusokkal játszhatnak vagy kézműves játékokat készíthetnek. Lesz egy különleges kiállítás is, sőt, a felvonulás megkezdése előtt, és a felvonulás zárásaképpen vizuális élményekben gazdag meglepetésekkel készülnek a szervezők!

Lovasnap

Mór, 10 óra - Lovasnap, szabadidős lovasverseny a Hétkúti Lovasparkban. Kettesfogat akadályhajtás és vadászhajtás, póni kettesfogat akadályhajtás.

SZEPTEMBER 29.

Fotókiállítás

Nádasdladány, 10 óra - Petrovics László nyugalmazott tanár, helytörténész fotókiállítása október 3-áig tekinthető meg a Nádasdy-kastély biliárdtermében.

Festőművész kiállítása

Szabadbattyán, 8 óra: „Kijevi kiállításom képei”. Simon M. Veronika festőművész kiállítása október elejéig látogatható a Batthyány Lajos Általános Iskola galériájában, az intézmény nyitvatartási idejében.

SZEPTEMBER 24.

Mihály-nap és tánctalálkozó

Dunaújváros - Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! program keretében Szent Mihály-napi kavalkád lesz szeptember utolsó hétvégéjén a városháza előtti téren. Számos egészséggel, életmóddal, sporttal kapcsolatos esemény tarkítja a rendezvény első napját szeptember 24-én, szombaton, és bemutatkoznak helyi kulturális csoportok is. A néptánctalálkozó másnap, vasárnap délután lesz, amikor Szent Mihály-napi tűzgyújtás az esti látványosság.

SZEPTEMBER 23.

Albánia és Koszovó

Gárdony - Szeptember 23-án este hat órakor Albán körkép - egy nép, két ország: Albánia, Koszovó címmel tart előadást Gőgös Norbert geográfus a Nemzedékek Házában.

SZEPTEMBER 22.

Templomok és kastélyok zenéjéről

Fehérvárcsurgó  - A Károlyi-kastélyban évről évre ősszel rendezik meg a Quartettissimo Európai Vonósnégyes Fesztivált. Az idén szeptember 22. és 24. között várják a muzsikabarátokat. Az idei fesztivál különlegessége, hogy ezúttal kétnapos, nagyszabású zenetudományi konferenciával is gazdagodik. A tanácskozás fő szervezője a székesfehérvári Szent István Király Múzeum és a Fejér Megyei Múzeumegyesület. A téma a kultúra és zene kapcsolata, avagy városok, templomok és kastélyok zenéje Magyarországon - 1500. és 1945. között. A konferencián elhangzó tizenöt előadás négyszázötven év kultúrtörténetére reflektál, áttekintve a magyar zenetörténet fontos korszakait a középkortól a 20. század közepéig.

SZEPTEMBER 21.

Újra szól a fülemüle

Ráckeresztúr – Az előszállási színjátszó kör Ráckeresztúron is bemutatja A fülemüle című színdarabot. Arany János versét Nyúl Mihály dramatizálta és modernizálta, az előadást Gajdó András rendezte. Különlegesség, hogy a Rozmaring Nyugdíjas Klub tagjai mellett szerepel a darabban a polgármester, az állatorvos, önkormányzati képviselők, a művelődési ház igazgatója, pedagógusok, mesteremberek, gyerekek. Előszálláson kétszer is nagy sikerrel játszották A fülemülét, s most Ráckeresztúron is dalol majd a madárka. Hogy kinek fütyül, kiderül... A színielőadás szeptember 21-én, szerdán, 18 órakor kezdődik a ráckeresztúri tornacsarnokban. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

SZEPTEMBER 19.

Szakkör a Kondor Körrel, hétfőtől

Székesfehérvár - Rajzszakkört indít a képzőművészet iránt érdeklődőknek a Kondor Kör, Schrenk Rita Anna, Mihályi Erika és Szűts Angéla vezetésével. A szakkör szeptember 19-én, hétfőn 15.30 órakor indul a Kondor Kör művészeinek vezetésével A Szabadművelődés Házában. Két csoport is működik majd a szakkör keretében: a gyerekszakkört hetedik-nyolcadik osztályosoknak, az aktrajzfoglalkozást középiskolásoknak és felnőtteknek hirdetik meg. Felvételi előkészítőre és gyerekszakkörbe invitálják az ifjabbakat 15.30-tól 17 óráig, majd az idősebbeknek tartanak aktrajzfoglalkozást 17.30 és 20.30 óra között. Mihályi Erika, Schrenk Rita Anna és Szűts Angéla tehát várja az érdeklődőket. A mesterük Pinke Miklós volt a képzőművészeti körben, 2015 szeptemberétől ők vették át tőle a szakkör vezetését. Mihályi Erika a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán végzett rajz és vizuális kultúra szakon, 2014-ig főleg fotóval foglalkozott. A Gorsium Művészeti Szakközépiskola tanára. Schrenk Rita Anna Szombathelyen és Pécsett végzett rajz, olasz, hittanár és vizuális nevelőtanár szakokon, majd művészetterapeuta végzettséget szerzett. Szűts Angéla szintén a PTE MK-n végzett rajz és vizuális kultúra szakon, idén művészetterapeuta szakon diplomázott. Jelenleg a Hetedhét Játékmúzeum múzeumpedagógusa, a Fehérvári Művészek Társaságának és a Magyar Művészkönyv Alkotók Társaságának tagja. (A szakkörökhöz folyamatosan lehet csatlakozni a tanév folyamán.)

Mobilitási hét nyitány a campuson

Dunaújváros - Az Európai Mobilitási Hét keretében különböző programok várják az érdeklődőket szeptember 22-ig. Hétfőn az egyetemen lesz e-mobilitás nap. Szeptember 19-én hétfőn 9 órától kezdődnek az előadások a Dunaújvárosi Egyetem S01-es előadójában. Dr. Palotás Béla megnyitója után dr. Bajor Péter: Az áram útja az erőműtől a villamos autóig címmel tart prezentációt. 10 órától dr. Szabó Attila: Villamos árammal négy keréken, 11-től dr. Kiss Endre: Megújuló energiák, fosszilis energiák - mobilitás, 12-től dr. Kővári Attila: Jövő az elektromobilitásban című előadása következik. Az „A" épület folyosóján interaktív kiállítás is nyílik az e-mobilitás témakörében. Elektromos közlekedési eszközök bemutatása és kipróbálása mellett videó vetítés, kvízjátékok, totó és rajzverseny színesíti a kínálatot.

SZEPTEMBER 18.

Fotókiállítás és gombóc Nádasdladányban

Nádasdladány – A kulturális örökség napja alkalmából Petrovics László nyugalmazott tanár, helytörténész fotókiállítása lesz látható szeptember 18-ától október 3-áig a Nádasdy-kastély biliárdtermében. Az országos BorKulTúra programban a Nádasdy-gombóc is kóstolható lesz vasárnap.

SZEPTEMBER 17.

Ars Sacra - Füle

Szombat, 18 óra: Nyitott templomok napja a Keresztelő Szent János katolikus templomban. Megnyitó. 18.15 óra: Szeptemberi dallamok, Dráfi Kálmán Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, valamint Dráfi Zsuzsanna és Kneusel-Herdliczka Klára magánénekes koncertje. 19 óra: Holányi Julianna festőművész Szín-Kép-Világ című kiállításának megnyitója a plébánián. Szeretetvendégség.

Szüreti mulatság - Polgárdi

Szombat, 10 óra: Szüreti mulatság, gyülekező a városháza mögött. 11 óra: Szüreti felvonulás. 21 óra: Szüreti bál a rendezvénysátorban. Sztárvendég: Magyar Rózsa és Csocsesz.ÚrhidaSzombat, 11 óra: Szüreti mulatság, gyülekező a szabadidőparkban. 11.30 óra: Fiatalok műsora. 12 óra: Szüreti felvonulás. 21 óra: Szüreti bál a közösségi házban, a talpalávalót Csalai István húzza.

Őszi terményünnep - Szabadbattyán

15 óra: Őszi terményünnep a Csíkvár téri parkban. Játszóház gyerekeknek. Bor- és pálinkakóstoló. Jelmezes felvonulás traktorral, biciklivel, gyalogosan, a színes menet a művelődési háztól indul a falukörre. 17 óra: Faluvacsora, tangóharmonikán játszik Kun Csaba, fellép a TáncolKodo Táncegyüttes. Háziasszonyok süteményversenye. 19 óra: A Spencer Hill Magic Band koncertje.Kishantos, 10 órától: Családi nap. Gyerekeknek: nemezelés, agyagozás, újrahasznosítható játék, asztalitenisz, tollaslabda. Felnőtteknek: fűszerek és gyógynövények, kenyérsütés kemencében. 11 óra: Mit jelent: bio vagy öko élelmiszer? 11.30 óra: Ételkészítés kishantosi bio zöldségekből a dán Vestjyllands Hojskole receptjei alapján. 14 óra: Kóstoló. 15 óra: Dán recept a boldogságra! Mi az a „hygge”? A dán népfőiskola magyar diákjainak élménybeszámolója.

Caramel a sztárvendég

Beloiannisz  -  A IV. Görög - Magyar Barátság Napját  szeptember 17-én az Amaliada téren rendezik meg. A mulattság 15 órakor kezdődik térzenével és görög–magyar büfével. A megnyitót délután négy órakor tartják, utána kenyér áldás, magyar népmese, és helyi csoportok bemutatói következnek. A színpadon délután öt órától egészen hajnali egy óráig egymást váltják a táncsoportok és énekesek. A rendezvény sztárfellépője Caramel lesz.

Földalatti túrákra invitálnak

Dunaföldvár - A kulturális örökség napja alkalmából szeptember 17-én, szombaton 16 órakor izgalmas programra várják az érdeklődőket a Művelődési Központ munkatársai. Dunaföldvár alulnézetben - ez is lehetne a várudvarról induló túra címe, hiszen a ritkán látható, de legendákban, történetekben gyakran emlegetett pincéket, azaz azok egy részét látogathatjuk végig. Leereszkedhetünk a Török-torony várbörtönébe, az Öreg templom és a volt ferences kolostor pincéjébe. Benézhetünk a különös hangulatú Rozmaringos udvarházba. A Barátok templomában most lehetőség lesz, hogy megtekintsük azt a Szent Antal festményt, amely eddig a lezárt folyosón volt. A túrára szeptember 16-ig a 75/541-000-ás telefonszámon lehet jelentkezni.

A Viktória ünnepe

Székesfehérvár - Az Erzsébet utcai Viktória Rehabilitációs Központ szeptember 17-én, szombaton 9-12 óráig nyílt családi egészségnapot tart 20 éves a Viktória! címmel. A részvétel ingyenes. A Viktória Rehabilitációs Központ 1996 őszén kezdte meg működését a Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesületének égisze alatt. A „viktóriások" a 20. születésnap alkalmából családi egészségnapot szerveznek. A rendezvény nyitott, ingyenes. A rendezvényen a főszerep a különböző szűréseké és az egészségügyi szolgáltatásoké lesz. Bárki részt vehet a preventív jellegű tornákon is, vagy akár kipróbálhatja a rehabilitációs eszközöket. A szervezők ezen kívül többféle bemutatóval, illetve tanácsadással készülnek. Lesz ügyességi játék és akadálypálya is. Így a családokat gyerekekkel együtt várják. Hasznos és érdekes program fiataloknak és idősebbeknek egyaránt, melyre a szervezők minden érdeklődőt szeretettel invitálnak!

Felvonulás, bál

Zámoly - Ha szeptember, akkor szüreti felvonulás! Ebből nem maradnak ki a zámolyiak sem: szombaton, szeptember 17-én náluk is végigjárják a falut a felvonulók. Este pedig természetesen mulatság is lesz: a művelődési házban 19 órakor kezdődik a bál, ahol a Meteor együttes húzza majd a talpalávalót a vendégeknek. A programot a Rege Egyesület szervezi.

Szüreti mulatság

Úrhida, 11 óra: Szüreti mulatság, gyülekező a szabadidőparkban. 11.30 óra: Fiatalok műsora. 12 óra: Szüreti felvonulás. 21 óra: Szüreti bál a közösségi házban, a talpalávalót Csalai István húzza.

Őszi terményünnep

Szabadbattyán, 15 óra: Őszi terményünnep a Csíkvár téri parkban. Játszóház gyerekeknek. Bor- és pálinkakóstoló. Jelmezes felvonulás traktorral, biciklivel, gyalogosan, a színes menet a művelődési háztól indul a falukörre. 17 óra: Faluvacsora, tangóharmonikán játszik Kun Csaba, fellép a TáncolKodo Táncegyüttes. Háziasszonyok süteményversenye. 19 óra: A Spencer Hill Magic Band koncertje.

Családi nap

Kishantos, 10 órától: Családi nap. Gyerekeknek: nemezelés, agyagozás, újrahasznosítható játék, asztalitenisz, tollaslabda. Felnőtteknek: fűszerek és gyógynövények, kenyérsütés kemencében. 11 óra: Mit jelent: bio vagy öko élelmiszer? 11.30 óra: Ételkészítés kishantosi bio zöldségekből a dán Vestjyllands Hojskole receptjei alapján. 14 óra: Kóstoló. 15 óra: Dán recept a boldogságra! Mi az a „hygge"? A dán népfőiskola magyar diákjainak élménybeszámolója.

SZEPTEMBER 16.

Búcsúzik a kiállítás

Székesfehérvár - Az Alföld vonzásában című tárlat finisszázsára várják az érdeklődőket. Szeptember 16-án, pénteken 16 órától tárlatvezetést tart a kiállítás kurátora, Nátyi Róbert művészettörténész a Csók István Képtárban. A tárlat szeptember 18-áig tekinthető meg.

Borsos Lőrinc a KMI-ben

Dunaújváros - Borsos Lőrinc Jelentéktelen című kiállításával indítja őszi hadjáratát a Kortárs Művészeti Intézet. Hogy ki is Borsos, meg a Lőrinc? Egy fiktív alkotó, akit Borsos János és Lőrinc Lilla képzőművészek hívtak életre 2008-ban. A Kortárs Művészeti Intézet tereire értelmezett helyspecifikus installációja kizárólag új munkákból épül fel, amelyeket az általa használt „sötét anyag" vizsgálatára hoz létre. Megkísérli a magasfényű fekete zománcfestéket funkciója és tulajdonságai mentén - és azok ellenére - szóra bírni, majd pedig háttérként, vágólapként kiteríteni, hogy segítségével az emberi szenvedéstörténet régmúlt és aktuális eseményeit kapcsolatba hozza egymással. Nyitány: szeptember 16., 19 óra.

SZEPTEMBER 15.

Pénteken mesél a kapitány

Gárdony - Pálosfalvi Brúnó hőlégballon oktató könyvét mutatják be a városi könyvtárban, szeptember 15-én délután öt órakor. Pálosfalvi Brúnó hőlégballon oktató és kapitány tart előadással egybekötött könyvbemutatót a gárdonyi városi könyvtárban, szeptember 15-én délután öt órakor. A kapitány a hőlégballonos repüléssel eltöltött harmincöt évéről fog mesélni hallgatóságának a csütörtöki programon. Az előadása címe: Élni a bátrak életét!

Zárás: Cuccolj a Holdra!

Székesfehérvár - Cuccolj a Holdra! címmel tartanak zárórendezvényt Iski Kocsis Tibor Luna című kiállításában a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében szeptember 15-én 16.30-tól 19 óráig.

SZEPTEMBER 13.

Pókászok találkozója

Dinnyés - Szeptember 16-18. közt rendezik a dinnyési Mohosz üdülőben a 17. Magyar pókász találkozót. A pókok kutatói hazánkban évente tartanak konferenciát. A tizenhetedik szakmai találkozót a Velencei-tónál rendezik, ahol nemrégiben jelentős tudományos eredményt értek el. A pókász találkozó szakmai programjában idén harminc kutató és doktorandusz hallgató vesz részt.

Irány a filmklub!

Dunaújváros - Kedden 17 órától a Bódy Gábor Filmklub keretében Én és a nagyapám című magyar filmklasszikus várja az érdeklődőket, míg egy hét múlva a Dunaújvárosban forgatott Csocsó, avagy éljen május 1-je című mozi pereg majd az MMK színháztermében.

Városalapítók találkozója

Dunaújváros - Szeptember 13-án, kedden 16 órától tartja soros találkozóját a Dunaújvárosi Városalapítók Egyesülete. A gyűlésen előadást tart majd Markovics Rita dietetikus és Dr. Elek Attila.

SZEPTEMBER 12.

Hazafiság iskolája

Pákozd - Szeptember 12-én 9 órakor tartják a Hazafiság iskolája hatodik tanévnyitó programját a pákozdi Katonai Emlékparkban. Ezen a napon a székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola felső tagozatos diákjai lesznek jelen.

Őszi hangulat a könyvtárban

Székesfehérvár - Ma 18 órakor nyitják meg Rózsavölgyi Ágnes Őszi hangulat című kiállítását a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri tagkönyvtárában. Köszöntőt mond Komendó Gabriella.

Örökzöld dallamok

Dunaújváros  - Ma 18 órától Örökzöld dallamok címmel Madár Veronika és Horváth Gabi közös produkciója várja a közönséget a Munkásművelődési Központ szabadtéri színpadán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!