Programok

2016.10.16. 19:14

Programok, rendezvények Fejér megyében október 17-től

Tudja meg, mi történik Fejér megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények október 17-től. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

November 4.

Fényhatás – Tudáshow

Székesfehérvár – Fényhatás  – Tudáshow  a múzeumban címmel  november 4-én,  15 órakor rendhagyó műhelyfoglalkozást  és  előadást tartanak a  Szent István Király Múzeumban.  A házigazdák  természettudományos kísérletekkel  igyekeznek megmutatni és megértetni a festészetben oly fontos fény természetét és működését az érdeklődőknek.

Térdelő nő, fényfestéssel

Székesfehérvár  –  Formák 2.0 címmel az Aniwerk Kreatív Stúdió Magyarországon eddig be nem mutatott interdiszciplináris kísérletet  végez  a Városi Képtár-Deák Gyűjteményben november 4-én, 18 órakor. A 21. századba öltözteti a Szent István Király Múzeum – Deák Gyűjtemény egyik klasszikus 20. századi alkotását. Matzon Frigyes Térdelő nő című szobrát a projection mapping technikával világítják meg, egy  akusztikai elemeket is magába foglaló fényfestéssel.

November 3.

Összeállítás: ’56-os versek

Székesfehérvár  –  Szent Forradalom címmel összeállítás hangzik el fehérvári költők ’56-os verseiből november 3-án,  csütörtökön, 18 órakor a Vörösmarty Társaság termében. Közreműködnek a szerzők és István Sarolta,  Cserta Gábor (ének, gitár).

OKTÓBER 30.

Nádasdladány, 18 óra: A farkas éjszakája! Az éjszaka árnyai útra kelnek Jelmezes halloween party a Nádasdy-kastély pincéjében és parkjában. A csoportok 19-től 22.30 óráig félóránként indulnak a rémisztő pincetúrára. „Lufi, forralt bor, zene Már csak Te hiányzol! / Lépj be bátran, de csak ha nem parázol! / Fényed legyen, mert nálunk a sötét az úr! / Jön Anna, a kártyavető, ki a jövődbe túr!”

OKTÓBER 29.

Klub és menhely

Székesfehérvár - A Csatangoló klub gyermekei hamarosan maguk is meggyőződnek arról, milyen az élet egy állatmenhelyen. A Csatangoló gyermekklub hátrányos helyzetű általános iskolások számára biztosít kulturált szabadidős foglalkozásokat. Október 29-én, szombaton 14 órakor a Herosz Takarodó úti állatotthonában tesznek látogatást. Gyülekező a helyszínen.

Székesfehérvár

Szombat és vasárnap, 8, illetve 7 órától: Díjlovaglás – szépség, elegancia és látvány. Bemutatkozik a lovassportok királynője a Kunos Lovardában. (A szakágat a baletthez is hasonlítják.) U25-ös bajnokság, Talentum bajnokság és Nemzeti díjlovas verseny a fedeles és szabadtéri lovas pályán.

 

OKTÓBER 27.


Közmeghallgatás lesz Velencén

Október 27-én, csütörtökön 15 órakor Velence Város Önkormányzat Képviselő-testülete általános közmeghallgatást tart a Wenckheim-kastély (Tópart u. 52) házasságkötő termében. Az érdeklődők a közmeghallgatáson személyesen tehetik fel kérdéseiket, és elmondhatják észrevételeiket.

Halloween- Polgárdi, 16 óra: Tök-jó party, az Összhang egyesület jelmezes, lampionos, táncos délutánja, felvonulása. Közös töklámpás-faragás, jelmezmustra, süti verseny, sült tök és forró tea kínáló. Keresik és díjazzák a legötletesebb faragott töklámpást, a legkreatívabb jelmezt, a legrémisztőbb és legfinomabb süteményt. 17.30 óra: Gyülekező a felvonulásra a városháza előtt. 18 óra: A cifra karaván útra kel. Megálló és táncbemutató a Piac téren.

 

Fotó: V. Varga József


Konferencia a játékkészítésről

Székesfehérvár - A Hetedhét Játékmúzeumban minden ősszel, a gyűjtő, Moskovszky Éva születésnapja tiszteletére konferenciát rendeznek. Az idei tanácskozás október 27-én 10 órakor kezdődik, témája a Hagyomány és innováció: a játékkészítés jelenkori perspektívái. A játéktörténettel és a játékok szerepével foglalkozó neves hazai szakemberek tartanak előadást. A konferencia első szakaszában Régi játék nem rossz játék címmel a régi kézműves játékkészítőkről, munkáikról és a népi játékok újraéledéséről lesz szó, valamint arról, miként él tovább a kézművesség a mai játékokban. Ezután Játékkészítés - játékkultúra címmel arról beszélnek az előadók, hogy miként élnek tovább a régi korok játékai a 21. században, szó esik a fából és a textilből készült játékok mai szerepéről, a stratégiai táblás játékok jelentőségéről. Délután pedig a tervezés pszichológiájáról és a mai játékpiac legfontosabb újdonságairól lesz szó.

A papír nem felejt címmel nyílt kiállítás

1956 nyomtatott emlékei  (napilapok, röpcédulák, fotók, falragaszok, könyvek) láthatók a Hét Forrás Művelődési Házban, Pázmándon. Kemény Botond 56-os családi dokumentum gyűjteményének kiállítását november 12-éig lehet megtekinteni.

OKTÓBER 26.

Jirí Menzel Pakson

Október 26-án közönségtalálkozóra érkezik Paksraa Jirí Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező. Ötven évvel ezelőtt - 1966. novembere - mutatták be a Szigorúan ellenőrzött vonatok című legendás cseh filmet és ebből az alkalomból három Tolna megyei városban közönségtalálkozón vesz részt a film alkotója, Jirí Menzel Oscar- díjas cseh filmrendező. A menetrend: Szekszárd, Művészetek Háza, október 25., kedd 18 óra, Paks, Csengey Dénes Kulturális Központ, október 26., szerda 18 óra, Tolna, Tolnai Kulturális Központ és Könyvtár, október 27., csütörtök 18 óra. A találkozókra a belépés díjtalan.

Mozi- Sárbogárd, 14 óra: Mozgó Mozi a művelődési központban. Gólyák (3D). 16 óra: Inferno. 18 óra: Bridget Jones babát vár. 20.30 óra: Jack Reacher: Nincs visszaút.

OKTÓBER 24.

Sztálinváros - 1956

Dunaújváros - Október 24-én, hétfőn 17 órától Kronászt Margit dunaújvárosi történész-muzeológus „Sztálinváros - 1956 a kutatások tükrében” című előadása várja az érdeklődőket a József Attila Könyvtárban. Az esemény moderátora: Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója.

'56: a Brioni találkozó

Dunaújváros - Tito és Hruscsov szerepe az 1956-os magyar forradalom leverésében: erről tart filmvetítéssel kísért előadást október 24-én, hétfőn 17 órától a József Attila könyvtárban Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója. Az előadás főbb témái: Tito az 1956-os magyar forradalomban. Tito és Hruscsov titkos találkozója Brioni szigetén, Tito rezidenciáján. Tito, a hidegháború nagy játékosa. Az előadáson levetítik azt huszonöt perces dokumentumfilmet is, ami archív felvételekből készült.

OKTÓBER 23.

Ünnepi megemlékezés Iváncsán

Iváncsa - Az önkormányzat október 23-án (vasárnap) 16 órakor az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának tiszteletére rendez ünnepi megemlékezést a faluházban. Az ünnepi műsoron fellép a dunaújvárosi Vasas Néptáncegyüttes, illetve Mészáros János Elek is.

Az utolsó szó jogán

Dunaújváros - Igazságtalanság címen írt történelmi drámát a Mansfeld-per és a Tóth Ilona-per dokumentumaira támaszkodva Galambos Attila. A darabot október 23-án mutatják be a Bartókban. „Mansfeld Pétert 1959. március 21-én végezték ki, 18 éves volt. Tóth Ilonát 1957. június 28-án, 25 éves volt. Soha nem találkoztak. Rövid életük szinte semmit nem tett lehetővé, amit mi természetesnek veszünk. A forradalom hősökké, az azt követő megtorlás mártírokká tette őket, ugyanakkor elvett tőlük mindent, amire az élet kapujában bármelyikünk vágyhat" - e két fiatal sorsát fűzi össze Galambos darabja, amelyet Csadi Zoltán rendezésében Tőkés Nikolett és Rábavölgyi Tamás főszereplésével láthat majd a közönség.

A forradalom ünnepe

Dunaújváros - Október 23-án, vasárnap délelőtt 9 órakor a temetői kopjafánál kezdődik az ünnepi megemlékezés, a Himnusz közös eléneklését követően a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza előadását láthatja a közönség, majd Szeleczky Csaba helyettes plébános, káplán ünnepi beszéde után koszorúzással folytatódik a megemlékezés, melyet a Szózat közös eléneklése zár. Ezt követően 11 órakor a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában Cserna Gábor polgármester mond ünnepi beszédet, majd átadja a Dunaújvárosért Díjakat. A díjazottak tiszteletére a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola zenei előadása zárja az ünnepi programot.

OKTÓBER 22.

Élményszüret a Gasztrosétányon

Etyek - Október 22-től 23-ig 10.00 órától nyitott pincékkel és ínycsiklandó ételekkel várja vendégeit a Gasztrosétány. A szüret zárásaként a legnemesebb borok mellett mustot, murcit és már újbort is lehet kóstolni.

A Prospero előadásai

Székesfehérvár - A Prospero Színkör korábbi, sikeres előadásai közül október 22-én, 19 órakor Guy Foissy: Két páros című darabját láthatják a nézők a Kisfaludi Közösségi Házban. A hónap utolsó hétvégéjén sorra kerülő 5. Paál István Fesztiválon pedig két új bemutatóval is jelentkeznek A Szabadművelődés Házában. Október 29-én, szombatan, 9 órakor Jean Genet: Cselédek című művét, október 30-án vasárnap, 16.45-kor pedig Nóti-kabarét adnak elő.

Animóka, családoknak

Székesfehérvár - Október 22-én 15 órakor kezdődik az Animóka című animációs kreatív foglalkozás családok számára a Fejér Megyei Művelődési Központ, Művészetek Házában. Lesz drámajáték, gyerekfoglalkozás, filmkészítés, fotózás, mese kitalálása és eljátszása, illetve filmforgatás.

Táncház: Buda Folk Band

Székesfehérvár – Táncházba várják az érdeklődőket október 22-én, szombaton a Malom utcai Táncházban. Az est házigazdája ezúttal a Buda Folk Band. A Játszótárs Játékkészítő Műhely kézműves foglalkozása 17 órakor kezdődik, utána, 18 órától gyermekjátszó lesz, Kneifelné Laczkó Kriszta vezetésével, 19.30-tól a Buda Folk Band ad koncertet, és ugyancsak ők szolgáltatják a zenét 21 órától, a táncházi mulatságban is.

Születésnapi fotókiállítás

Székesfehérvár – Szabó Márta fotográfus október 22-én, szombaton, 10-től 18 óráig egész napos megnyitóval ünnepli élete első ötven évét A Szabadművelődés Házában. Délelőtt 11 órakor Vakler Lajos, a Fehérvár Médiacentrum szerkesztő-műsorvezetője beszélget vele. Az alkotó azt kéri, hogy a látogatók vigyenek magukkal egy róluk készült fényképet. Szabó Márta kiállítása november 6-áig látható.

Film és móka

Székesfehérvár - Mesés, filmes és nagyon játékos napra várja az érdeklődő gyerekeket ezen a szombaton. A Motívum Kulturális Egyesület szervezte Animóka programon 15 órától Kamarás Emesével találhatják ki és játszhatják el a mesét a gyerkőcök a Barátság házában. A történetekhez készülhetnek mozgatható szereplők és hátterek Hegedűs Hanna Léna, Futterer Juci és Lakatos Áron útmutatása alapján, hogy aztán az elkészült díszletek között egy saját filmet is leforgathassanak a megszületett szereplőkkel a gyerekek. Ebben az Animono Animációs Filmkészítő Műhely vezetője, Debreczeni Katalin segít majd - a délután folyamán pedig fényképezkedni is lehet a díszletek között!

Cupákos finomságok versenye

Kisapostag - Igazi kulináris különlegességben lehet részünk, ha ellátogatunk szombaton Kisapostagra a Halászkert kocsma udvarára. Az eseményt „Hörpös-bőrös pörkölt főző ösző" címmel hagyományindító rendezvénynek szánják. A legjobban cupákos falatok lehetnek a nyerők! Dr. Tóth István, Dunaújváros nyugalmazott címzetes főjegyzőjének ötlete nyomán reggel nyolc órától indul a verseny. Vele párhuzamosan a helyi borok is megmérettetnek. Amíg a szakácsok a kondéroknál szorgoskodnak, gyerekprogramokkal, kisapostagi borok kóstolásával, élő baromfi bemutató kiállítással, darts és sakk-versennyel tölthetjük az időt. A mesteri bőrös étkek elkészülte után szakavatott zsűri ítélkezik a díjakról. A főzésre a verseny napján 9 óráig a helyszínen is lehet jelentkezni.

OKTÓBER 21.

Szentes Ottokár a Pelikánban

Székesfehérvár - Szentes Ottokár képzőművész munkáiból rendeznek kiállítást a Pelikán Galériában. A tárlatot október 21-én, pénteken 18 órakor Hermann Júlia művészettörténész nyitja meg. A kiállítás november 18-áig tekinthető meg, keddtől péntekig 10-től 18 óráig.

Dunaújváros művészete

Dunaújváros - Október 21-én, pénteken 18 órakor mutatkozik be Dunaújváros tárlat címmel kiállítás a Kortárs Művészeti Intézetben. A seregszemle a dunaújvárosi képző- és iparművészek életében különös jelentőséggel bír, hiszen együtt mutathatják be legfrissebb alkotásaikat, tájékoztathatják a vizuális kultúra iránt érdeklődőket arról, hogy hol áll ma az országosan is elismert „dunaújvárosi művészet” - milyen irányt vett az elmúlt két évben a már „befutott” alkotók munkássága, és kik az újonnan érkező, feltörekvő generáció tagjai.

Maria de Faykod tárlata

Székesfehérvár – Október 21-én, 16 órakor nyílik Maria de Faykod szobrászművész Jézus kínszenvedésétől a feltámadásig – A spirituális szépség megújítása a művészetben, a lourdes-i stációk című fotókiállítása a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Köszöntőt mond Spányi Antal megyés püspök. A tárlatot Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

OKTÓBER 20.

A forradalom emlékére - Csütörtökön Rákay Philip nyitja meg a sorozatot

Kulcs - Idén a szokásos iskolai rendezvények, filmvetítések, könyvbemutatók, kiállítások mellett folytatják a már hagyományosnak tekinthető, 1956-hoz kapcsolódó előadásokat is. A forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából október 23. és november 4. között az egyéb rendezvények mellett három előadást is tervez az önkormányzat, valamint a Kulcs Község Fejlesztéséért Alapítvány. Céljuk, hogy olyan kutatási területről válasszanak előadást, amely eddig nem kapott nagy figyelmet. Például a forradalom résztvevőinek Szovjetunióba történő deportálása. A rendezvénysorozatot október 20-án, csütörtökön l7 órakor Rákay Philip médiaszemélyiség nyitja meg a faluházban, a kiállítást pedig a Hadtörténeti Intézet és Múzeum képviseletében Maruzs Roland alezredes. Tito három arca címmel pedig Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója tart előadást.

OKTÓBER 19.

InstaVers a képtárban

Székesfehérvár - InstaVers est lesz az Új Magyar Képtárban október 19-én, szerdán 18 órától. A könyvbemutató vendége lesz a szerkesztő, Kele Dóri és többen a szerzők közül. Az InstaVers irodalomnépszerűsítő projekt 2014-ben indult útjára a közöségi portálon, azzal a céllal, hogy minél több emberhez eljuttasson kortárs magyar verseket. Azóta már több mint 8000 felhasználó követi az oldalt. Két saját szervezésű fesztivál, rendhagyó irodalomórák és nagy sajtóérdeklődés után idén megjelenik az InstaVers könyv.

Volt egyszer egy tüzérezred

Dunaföldvár - A településen több program is kapcsolódik az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójához a héten, szerdán egy könyvbemutató várja az érdeklődőket.Október 19-én, szerdán 18 órakor a Volt egyszer egy tüzérezred... Dunaföldvár, 1956 című könyv bemutatóját tartják. A kötetben dr. Tóth Miklós egykori földvári kiskatona mesél a hajdani földvári laktanyában 1956. október 23-tól november 4-ig tartó legforróbb eseményekről és az átélt élményekről. A könyvbemutatón részt vesznek az emlékezőn kívül a kötet létrejöttének segítői és Vári Árpád tudományos kutató. A kiadvány elnyerte a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány „Mansfeld Péter" pályázatának támogatását. A programon közreműködik a Híd együttes, amely Kannás Alajos Kormos kövek című versciklusából készült műsorát adja elő.

OKTÓBER 18.

Sohasevolt glória

Dunaújváros - Az igényesebb és a helyben termett moziélményekre éhes filmfogyasztók mindegyike látta már Bernáth Zsolt Újvárosban forgatott klasszikusát, a szép sikert befutott Sohasevolt glóriát, amely kedden 17 órától ismég pereg az MMK filmklubjában.

Egészségnap az óvódában

Zámoly - A Mesevár Óvodában október 18-án rendeznek egészségnapot. A kora reggeltől kezdődő szűrések, vérnyomás és koleszterinszint mérés mellett - amelyek mindenki számára nyitottak lesznek - természetes konyhai alapanyagokat kóstolhatnak az érdeklődők 7-9 és 15-17 óráig. Délelőtt váll- és talpmasszázs, délután kozmetikai tanácsadás is szerepel a kínálatban, és még fát is ültetnek majd. A rendezvény zárásaként Kiser Edina meseterapeuta tart egy hasznos és érdekes előadást.

OKTÓBER 17.

Fogyatékkel élők alkotásai

Dunaújváros - A „Mindannyian Mások Vagyunk” Egyesület hagyományos, évenként jelentkező „Ez vagyok én” című tárlata október 17. és 22. látható a Rudas középiskola aulájában. A fogyatékkal élők alkotásait bemutató kiállítás ünnepélyes megnyitója hétfőn 16 órakor kezdődik.

Előadás, kiállítás

Dunaújváros - Ma 17 órától Fógelné Pál Ildikó kiállítása várja az érdeklődőket a Munkásművelődési Központban. Szintén itt, A múltunk öröksége sorozat keretében október 19-én, szerdán 18 órától Horváth Béla nyugalmazott történelemtanár „A bizánci boszorkánykonyháról, a sabartoi asphaoli, a mazori és a besnyő népektől” című előadása várja majd az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!