Programok

2009.09.21. 05:03

Paprikasó Szegeden

Paprikapiacon vásárolhatnak, megkóstolhatják a dél-alföldi gazdák által termesztett ízes magyar paprikakülönlegességeket, sétálhatnak a mézutcában és számos koncerten, családi programon vehetnek majd részt azok, akik október első hétvégéjén ellátogatnak a Csongrád Megyei Paprikasóra Szegedre.

feol.hu

Medgyesi Konstantin, a rendezvény sajtóreferense elmondta, tavaly több mint tízezren fordultak meg a paprikafesztivál eseményein. Az idei rendezvényen fellép többek között a Kormorán és a Role együttes, Kemény Henrik bábszínháza, a Csíkszentgyörgyi Székely Góbék pedig a "Mü ündönkbe nem így vót" című humorestet mutatják be. A rendezvénysorozat egyik legizgalmasabb részének a Szőke András által vezényelt Bográcsszínház ígérkezik.
A Rendezvényház Nonprofit Kht. által szervezett Csongrád Megyei Paprikasó célja, hogy fölhívja a figyelmet a magyar konyha máig legnépszerűbb fűszerére, illetve a növényt termelő gazdákra, hiszen Magyarországon a becslések szerint közel 4 ezer tonna paprikát fogyaszt a lakosság évente.
A világhírű szeged paprika az 1850-es években indult hódító útjára. A néprajzkutatók szerint termesztésének központja a település jellegzetes paraszti negyede, Alsóváros volt. Az alsóvárosi parasztok elaprózódott földjein a korábban hírnevet szerzett dohánytermesztés nyomában kezdett kibontakozni a paprikakultúra.
Az idei paprikafesztivál október 2-án szekérfogatos, dudás, mutatványos nyitómenettel kezdődik, s a háromnapos rendezvényen több mint húsz kulturális program és a magyarországi és határon túli megyék bemutatkozása várja az érdeklődőket.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!