Programok

2016.03.13. 18:19

Megemlékezések, koszorúzások, ünnepi műsorok Fejér megyében

Az 1848-49-es forradalom és szabadsaágharcra emlékezünk.

Munkatársainktól

MÁRCIUS 14., HÉTFŐ

Székesfehérvár, 10 óra: Az Együtt verő szíveink! című, március 15-i ünnepi műsor főpróbája a Városház téren. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit felelevenítő produkcióban lelkes, fiatal színjátszók működnek közre, a megemlékezést Matuz János rendezi. 

Székesfehérvár, 11 óra: Csákót a fejre! Kokárdát a szívedre! címmel gyerekfoglalkoztató kezdődik a Koronás Parkban, ahol forradalmi jelképeket lehet készíteni. A program 17 óráig tart. 

Székesfehérvár, 14 óra: Indul a Tourinform Iroda által szervezett 1848. március 15. székesfehérvári eseményeit bemutató emlékséta az iroda elől. A résztvevők Kiss Erika idegenvezetővel a közös sétán vele keresik fel azokat a helyszíneket, ahol a reformkor szellemisége kibontakozhatott a városban.

Pákozd: Hétfőn a Katonai Emlékpark munkatársai 1848-as hadtörténelmi gyermekprogramokkal várják az érdeklődő családokat. Az ünnepi kínálat március 15-én, kedden folytatódik: Szabó József János hadtörténész honvéd tábor- és nemzetőr-kiképzést vezet.

Gárdony, 17 óra: a Hősök Parkjában, a 48-as kopjafánál kezdődik a megemlékezés. Gárdonyi-agárdi-dinnyési hagyományőrző lovashuszárok díszőrsége mellett zajlik a rendezvény, közreműködik: az Alborada Vegyeskar és a Gárdonyi Iskola növendékei. Ünnepi beszédet mond Tóth István polgármester. A koszorúzást követően, a Nemzedékek Házában ünnepi műsor kezdődik: Kátai Zoltán énekmondó, lantművész ”... a szó ’szabadság’ vala” ... című előadását láthatja a közönség. 

MÁRCIUS 15., KEDD

Mór, 9 óra 30: térzene a Móri Ifjúsági Fúvószenekarral a városháza előtt. 10 óra: megemlékezés a Szabadság téri emlékműnél. Köszöntőt mond Fenyves Péter polgármester, ünnepi műsor a Radnóti Miklós Általános Iskola közreműködésével.

Székesfehérvár: A nemzeti ünnep alkalmából szervezett zenés, táncos műsorok kedden délelőtt kezdődnek a Belvárosban. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepség keretében 9 órától rögtönzött táncházzal teremt vidám, korhű hangulatot a Városház téren a Tilinkó zenekar és a TáncolKodó táncegyüttes.

Az ünnepi megemlékező műsort, koszorúzást követően koradélután, 13 órakor folytatódnak a Belvárosban a zenés programok - 14 óráig hangszerbemutató lesz Lendvai Tiborral. A népzene kedvelői a bemutató után is találhatnak kedvükre való programot: 14.40 órakor a Bakony Népzenei Együttes ad műsort, majd 15.15 órától a Kákics Együttes „Én is Kossuthtal tartok!” című verbuváló előadásával utazhatunk vissza az időben a zene segítségével, közreműködik Gula Miklós néptáncpedagógus.

Ünnepi koncerttel zárulnak a március 15-i zenés programok: a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar 17 órakor lép fel a Csók István Képtárban. A hangversenyen magyar zeneszerzők művei, valamint külföldi szerzők magyar tematikájú művei csendülnek fel, többek között Erkel Ferenc, Johannes Brahms, Kodály Zoltán, Weiner Leó, Bartók Béla, Hidas Frigyes szerzeményeiből. A színvonalas rézfúvós „forradalmi koncert” ingyenes.

Bicske, 16 óra: ünnepi megemlékezés a Batthyány-kastéyl dísztermében, beszédet mond Bálint Istvánné alpolgármester, műsort adnak a Szent László iskola tanulói, közreműködik a Bicskei Fesztivál Fúvószenekar. Az ünnepség után a kastélyparkban a Vértes Huszáregyesület bemutatója, majd fáklyás felvonulás és koszorúzás a Kossuth-szobornál.

Martonvásár, 16 óra: az Emlékezés terén ünnepi beszédet mond Balázs Ervin, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontja főigazgatója, a műsorban közreműködnek a Szent László Völgye Lovas Egyesület huszárjai, az általános iskola diákjai és kamarakórusa. 17.15 órakor a könyvtárban felavatják a Brunszvik - Teleki De Gérando emlékszobát, beszédet mond Gajda Péter, a székesfehérvári Teleki gimnázium tanára. 

Aba, 14 óra: a Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak műsora a Béke téri iskola dísztermében, majd ezután koszorúzás a 48-as kopjafánál.

Polgárdi, 15 óra: Tisztelet a bátraknak! Megemlékezés és koszorúzás a Batthyány ligetben. 

Alsószentiván, 18.45 óra: 1848-1849. Ünnepi megemlékezés és műsor, fáklyás felvonulás az általános iskolától a községházáig.

Kőszárhegy, 10 óra: Ünnepség a forradalom és szabadságharc emlékére a művelődési házban.

Lepsény, 16 óra: Megemlékezést tartanak az 1848-as kopjafánál és a Nemzetőr-emlékműnél.

Nádasdladány, 17 óra: Az iskolások ünnepi műsora a közösségi házban, majd fáklyás felvonulás a Hősi-emlékműhöz, koszorúzás.

Sárbogárd, 18.30 óra: Fáklyás megemlékezés a Hősök terén és a Petőfi-emléktáblánál, beszédet mond Sükösd Tamás polgármester. Közreműködik a Huszics Vendel Kórus, a Sárbogárdi Fúvószenekar és a Petőfi gimnázium számos diákja.

Tác, 8.30 óra: Ökumenikus közös könyörgés a református gyülekezeti teremben. 9 óra: Ünnepi megemlékezés az emlékműnél, majd ünnepi műsor a tornacsarnokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!