Programok

2012.02.20. 13:38

Kormozásra fel! Tikverőzés Mohán

Moha - Idén is elérkezett az egyre népszerűbb, több mint 100 éves szokás, a tikverőzés ideje. A húshagyó keddi program farsang farkára, most február 21-re esik.

feol.hu

A mohai tikverőzés tavaly fölkerült a Szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére, hogy megóvják a feledéstől, megőrizzék a következő generációknak. E napra már jó előre készülnek a helyiek, akik fánkokkal, forralt borral várják a közelről, távolról érkező vendégeket. A falu fiatal legényei beöltöznek, s házról házra járva keresik a tojásokat a tyúkólakban, a baromfik fenekét pedig jelképesen bottal megütögetik, ezzel is szimbolikusan segítve a termékenységet.
A hagyomány része még a kormozás, a színes maskarás legények korommal kenik be a háziak és a kíváncsiskodók arcát, mintegy a varázslat részeként. Közben fogy a bor, a fánk...
Az összeszedett tojásokból estére rántotta készül, így zárul az egésznapos mulatság.

Az idei program az előző évekhez hasonlóan reggel 9 órakor kezdődik, ekkor indulnak a maskarások a művelődési háztól. A felvonulás körülbelül délig látványos, 10 órától osztják a fánkot, teát.

Moha honlapja ide kattintva érhető el!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!