Programok

2009.06.03. 15:11

Duna Karnevál - néptánc kifulladásig!

Budapest - Tizennegyedszer rendezik meg a Duna Karnevált Budapest központjában és környékén; idén először hirdettek versenyt Lánchíd néven. Az előadás-sorozat június 13-án kezdődik és 20-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon fejeződik be.

feol.hu

Mucsi János, a szervező Duna Művészeti Társaság vezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a karnevál tíz napja alatt 12 külföldi tánctársulat csaknem négyszáz művésze érkezik a fővárosba; nyolc helyszínen 42 zenei és táncegyüttes összesen mintegy ötvenórányi műsort ad.
Kiemelt szerepet kapnak a visegrádi országok csoportjai, amelyek tánc és zenei hagyományukat közösen mutatják be. Szlovákiából a SL,UK Állami Együttest és a határon túli magyarok képviseletében a zselízi Kincső Táncegyüttest, Csehországból a Vsacant, Lengyelországból a lublini egyetem együttesét várják. Erdélyből egy autentikus csapat jön Nagyváradról, Marosvásárhelyről a táncszínházi eszközöket bemutató Romafest.
Bulgária a plovdivi Trákiával képviselteti magát, egy athéni csoport a derűs görög színeket hozza. Két olasz társulatot is meghívtak Coriból, illetve Agrigentóból. Az ONET Tunéziából, az Aydin pedig az azonos nevű településről utazik Budapestre. Tengerentúli vendégre is számíthat a néző: a mexikói Alianza együttesre.
Június 13-14-én a külföldi együttesek Budakalászon, Ürömön és Békásmegyeren, valamint Mátyásföldön az Erzsébetligeti Színházban mutatkoznak be; itt tartják meg az I. Lánchíd Nemzetközi Néptáncversenyt is.
Június 18-án a visegrádi országok együttesei a Hagyományok Házában adnak gálaestet, 19-én és 20-án pedig a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lesz műsor - akár hajnalig együtt lehetnek a táncosok.
A nézők június 16-tól 20-ig minden délután élvezhetik a látványt és a muzsikát a Vörösmarty téren. A program felvonulással zárul 20-án délután: a táncos karneváli menet a Szent István térről kanyarodik vissza a Vörösmarty térre.
A fellépő együttesek a Duna Karneválhoz kapcsolódva június 19-21 között részt vesznek a II. Győri Táncművészeti Biennálén is.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!