Programok

2011.05.06. 12:56

Bicskei Napok - harmincadszor

Jubileumok évét ünneplik a városban a 30. Bicskei Nap alkalmából. Még nagyközség volt a település, amikor először szervezték meg a mára kulturális és társadalmi eseménnyé vált városi rendezvénysorozatot. Idén az Egészséges Bicske Napjának május 15-ikére szervezett időpontjában adják át a felújított egészségügyi központot.

Zsohár Melinda

A városi tűzoltó egyesület 130 éves, a zeneiskola harmincéves fennállását köszönti, s tizenöt éve indult el az egyházi fenntartású Szent László Általános Iskolában a tanítás. Ha nem lenne ennyi kerek évforduló, akkor is lenne bőven mire emlékezni, különösen a képzőművészeti kiállítások nyertek rangot maguknak a három évtized alatt. Sokszínű, számos műfajt magába fogadó programsorozat mindig a Bicskei Napok, amelyben a sport, a kertbarátok, a Bicske Barátok Köre, vagy a komoly- és könnyűzenei programok éppúgy helyet kapnak, mint a horgászverseny a halastavaknál.

A megnyitó május 6-án ünnepi hangversennyel kezdődik a Művelődési központban este hat órakor, amelyet szombaton és vasárnap kiállítások, bemutatók, sportesemények sora követ. Délelőtt 11-kor a Batthyány-kastélyban a Bicske Barátok köre találkozik, tárlattal, színi előadással fűszerezve. Délután a művelődési házban is kiállítás nyílik, a képzőművészet bicskei mesterei vonulnak fel, mindazok, akik a 30 év alatt is meg-megjelentek. Este hatkor táncház lesz a Tatros együttessel, hétkor gospel-koncert a csákvári Gyémánt kórussal. Vasárnap, május 8-án reggel nyolctól főzőverseny a kastélyparkban, egyéni sakkverseny és futó-kocogó verseny ugyanott, majd 11 órától fúvószene koncert a Fesztivál Fúvószenekarral, csizmadia László vezényletével. Délután jótékonysági operagála, este héttől Rékasi Károly Szerelmem, Erdély című előadása látható Wass Albert művel alapján a művelődési központban.

Minden programot elsorolni nehéz lenne, néhányat még ízelítőül: május 9-én Petőfi: A helység kalapácsa címmel lesz rendhagyó irodalom óra a művelődési házban, délután a könyvtárban az első magyar óceánrepülőknek emlékkiállítás, majd a gimnazisták Vajda estje, művészeti gálája szintén a művelődési házban. Május 10-én Nyári Betlehem néven rendez kiállítást a kastélyban Facsar-Veszeczky Andrea bábművész, este hétkor stand up comedy show. Május 12-én 13 órától amatőr színjátszó találkozó, este fél héttől a 150 éves Bánk bánt viszik színre bicskei fiatalok interaktív operamese formában. Május 14-e a 130 éves Bicskei Önkéntes Tűzoltóságé, sötétedéstől pedig a Nagy Károlyról elnevezett kisbolygót keresik a Kossuth téren felállított távcsővel.

Május 15-én adják át ünnepélyesen az egészségügyi központot, az egynapos sebészettel és nappali kórházzal. A Bicskei Napok záróprogramja kistérségi úszóversennyel és vízilabda bemutatóval végződik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!