Programok

2017.08.24. 10:03

Kulináris élmény egyenesen az erdőből (x)

A VADEX Mezőföldi Zrt. nem csak Fejér megye legnagyobb erdő- és vadgazdálkodója, hanem az ország egyik legjelentősebb vadhús felvásárlója, feldolgozója és értékesítője. A társaság elkötelezett a hazai vadhús fogyasztás népszerűsítésében, mely törekvés egyik fő zászlóshajója a 2007-ben útjára indított Országos Vadgasztronómiai Fesztivál.

A Vadgasztronómiai Fesztivál mára az országos egyik meghatározó gasztronómiai rendezvényévé nőtte ki magát. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy a fesztivált 11 év óta minden évben egyre több főzőcsapat, vásározó és látogató tiszteli meg. Idén 60 csapatot, több mint 300 szakácsot és hatezer látogatót várnak a rendezvényre.

Az évek alatt nem csak a rendezvény, hanem az annak helyet adó Sárvíz-völgye Erdészeti, Vadászati és Ökoturisztikai Központ is folyamatosan fejlődött, épült és szépült. A fesztiválra látogatók szinte minden évben találkozhatnak valami újdonsággal, melyek közül kiemelendő az Erdészeti-vadászati múzeum, a Kemencetér, a Martonvásári világrekord őzbakról készült bronzszobor, az Erdei szentély, harangláb és emlékoszlop. Ezen látnivalókat az év többi részében is érdemes megtekinteni!

Az évtizedes elkötelezett munkának, a fesztivál egyedi hangulatának jó híre határainkon túlra is eljutott, több külföldi csapat is jelezte a fesztivál főzőversenyén való részvételi szándékát. A rendezvény történetében ezzel új időszámítás kezdődött, az Országos Vadgasztronómiai Fesztivállal megteremtett hagyományokat Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál néven, a Magyar Vadgazdálkodók Egyesületével együttműködve viszik tovább.

A fesztivál minőségét és színvonalát fémjelzi, hogy fővédnöki felkérésnek Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter úr évek óta örömmel tesznek eleget.

A látogatókat az idei évben is színes programok várják, kellemes kikapcsolódást biztosítva a természet és a gasztronómia szerelmeseinek és a családdal érkezőknek is! Az egész napos jó hangulatról Sági Szilárd műsorvezető gondoskodik.

Egyetlen gasztronómiai fesztivál sem múlhat el főzőverseny nélkül, így a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál is ezzel a kellemes illatokat és pazar ízélményeket nyújtó versenyszámmal kezdődik reggel 8 órától. Minden induló főzőcsapat versenyben van az Erdei Ételek Mestere címért, mely címet a neves szakmai zsűri ítéli oda a legjobb bográcsos vadételt készítő csapatnak. A napot fúvószenekar által kísért majorett bemutatóval nyitják meg, majd a hivatalos köszöntőket követően 10 órától látványos vásári produkció, néptáncbemutató és szarvasbőgő stand up fokozzák a hangulatot.

A folyamatos színpadi produkciók mellett a kisebbek a Játszó-tér programjain vehetnek részt, a nagyobbak kipróbálhatják a quadokat vagy tesztelhetik a legújabb terepjáró modelleket. A szórakozási lehetőségeket felsorolni is nehéz: lesz kisállatbemutató, kalandpark, erdei iskolai és kézműves foglalkozás, vadászpróba, arcfestés, óriáskirakó, trófea és preparátum kiállítás, de érdemes kilátogatni a Fácános Kupa koronglövő versenyre is. A gasztronómiai és kézműves vásárból pedig a nélkülözhetetlen vásárfia is beszerezhető. Semmiképpen ne hagyják ki az állami erdőgazdaságok és a térségben működő kisvállalkozók által előállított, erdőről-mezőről származó alapanyagból készült termékeket!

A főzőversenyben készülő bográcsos vadételek, az óriásbográcsban rotyogó vadpörkölt és a nyárson sült vaddisznó mellett tárcsás vadraguval és vadburgerrel bővült a fesztivál képzeletbeli étlapja! Most egy profi konyhájába és a forgatás kulisszáiba is beleshetnek, ugyanis a fesztiválon forgatják a nagysikerű Vadászok konyhája televíziós gasztrosorozat következő részét, melyben ez alkalommal Gulyás Andrea az FM közigazgatási államtitkár asszonya ragad fakanalat Csejtei Tamás mellett.

A szakács versenyben indulók által elkészített mesterműveket, hazánk vezető gasztronómiai szakemberei bírálják el, név szerint: Hamvas Zoltán (a Magyar Bocuse D'or Akadémia elnöke, a Michlein csillagos Onyx étterem társtulajdonosa, Gundel Károly díjas séf), Ruprecht László (a Stílusos Vidéki Éttermiség – SVÉT elnöke, kreatív séf, gasztronómiai tanácsadó), Cser Lajos (a Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnázium és Szakiskola gyakorlati oktatásvezetője, vendéglátó szakoktató), Ferenczi István lovag (Venesz-díjas mesterszakács, a Danubius Hotels Aréna séfje, a Szabadtűzi Lovagrend Állandó Grilltanácsának kancellárja), Kelemen Endre szalagos lovag (Venesz-díjas mesterszakács, a Sándor-palota - Köztársasági elnöki palota séfje, a Szabadtűzi Lovagrend Bírálati Tanácsának tagja), Zamody Gábor lovag (a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Borászati és Hungarikum sajtószakosztályának elnöke, a Habsburg Szent György Rend lovagja, az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátusa borbírója, KCBS versenybíró, idegenforgalmi szakújságíró, a gasztroutazas.info portál tulajdonos főszerkesztője), vitéz Szatmári János (a karcagi Lovagi udvar étterem tulajdonosa, az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátusának borlovagja, mesterszakács), Meszes István (a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség oktatási bizottságának elnöke, éttermi mester, mestertanár).

A jóleső ebéd után pedig átadhatják magukat a szurkolás örömének, ugyanis szeptember 2-án, Soponyán az is kiderül, hogy ki nyeri a 2017. évi STIHL Országos Fakitermelő Bajnokságot!

Régóta tudott, hogy a fakitermelés az egyik legnehezebb és legveszélyesebb erdei foglalkozás. A STIHL Kft. küldetéstudata a kiemelkedően veszélyes fakitermelő munkát végző emberek biztonságára és baleset-megelőzésére irányul, ezért több mint tíz éve életre hívta azt az országjáró rendezvénysorozatot, melynek keretein belül bemutatásra kerülnek a biztonságos fakitermeléshez elengedhetetlen védőfelszerelések és munkavédelmi ruházatok. Emellett 2001-óta évente megrendezésre kerül a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság is, melynek versenyszámai a gyakorlatban rutinszerűen végzett feladatok biztonságos, gyors és pontos végrehajtását modellezik.

2013-tól az országos döntőbe - öt regionális versenyen (elődöntőn) kvalifikálhatják magukat a legjobb csapatok. A versenyek lebonyolításában mind szakmai, mind anyagi támogatásukkal nagy szerepet vállalnak az állami erdőgazdálkodási részvénytársaságok, többek között a VADEX Mezőföldi Zrt. is.

A program honlapja itt található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!