Programok

2015.02.22. 15:06

Programok, rendezvények Fejér megyében február 23-tól

Tudja meg, mi történik Fejér megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények február 23-tól. Böngésszen, és válogasson!

Munkatársainktól

MÁRCIUS 24.

Kocsma város

Szabadbattyán – Czinki Ferenc író, szerkesztő, kritikus Egy kocsma város című kötetét – zenével és fotóvetítéssel – március 24-én, kedden 18 órakor mutatják be a Móricz Zsigmond Művelődési Házban és Könyvtárban. Közreműködik a Barbi & Jancsó akusztik duó a Blahalouisiana együttesből.

 

MÁRCIUS 16.

Felidézik majd a tragédiát

Csákberény – Az 1945. március 16-án a település határában történt súlyos szovjet tüzérségi támadás áldozatainak emlékére már készül a szobor, amit a jövő hónapban avatnak fel a tragédia helyszínén, a páskomi dombokon. Február 27-én, pénteken 18 órakor a helyi művelődési házban idézi fel ez egykor történteken Fülöp Attila fegyver-szakértő és Tihanyi Tamás újságíró. Az előadók a korszak néhány jellegzetes kézifegyverét is bemutatják majd az érdeklődőknek. Az emlékművet Vargha Tamás honvédelmi államtitkár és Törő Gábor országgyűlési képviselő egyházi áldás mellett avatja fel március 14-én, pénteken 17 órakor.

 

MÁRCIUS 13.

Műsoron az új lemez

Dunaújváros – Mint arról már többször is beszámoltunk megjelent a Jolly Jackers második albuma Sobriety címmel! A dunaújvárosi csapat hazai pályán először március 13-án mutatja be élőben az új lemez dalait a Kaptárban. Örömhír, hogy a bulit a Pygmalion és a Solidmen társaságában nyomja majd a Jolly Jackers, sőt, a lemezbemutató koncerten ingyen és bérmentve vehet részt a táncosléptű közönség. Ideje hát már most készülni márciusra!

 

MÁRCIUS 12.

Dragomán a könyvtárban

Dunaújváros – Számos nemzetközi sikert elért regény szerzője Dragomán György József Attila-díjas író, aki március 12-én lesz a József Attila Könyvtár vendége. A Fehér király íróját Gyöngyössy Csaba kérdezi majd.

 

MÁRCIUS 8.

Nőnapi nótagálát rendeznek

Dunaföldvár – Március 8-án nőnapi nótagálára várják a műfaj kedvelőit a dunaföldvári Művelődési Központba. A 15 órakor kezdődő koncerten fellép Madarász Katalin, Tarnai Kiss László énekművészek, Tolnai András nótakirály, valamint a helybéli Mendi Milán, aki a Rajkó zenekar növendéke. A gála vendége Siliga Miklós zeneszerző, az est háziasszonya pedig a dunaföldvári Szávolovics Gabriella aranykoszorús énekes.

 

MÁRCIUS 7.

Szűrés a nőknek

Székesfehérvár – Az aktív korú, dolgozó nők számára biztosít lehetőséget egy szombati szűrővizsgálati nappal a Család- és Nővédelmi Központ. Nőnap alkalmából, március 7-én szombaton 8 és 13 óra között tart nyílt nőgyógyászati szűrőnapot a várkörúti Család- és Nővédelmi Központ – mondta el hétfői sajtótájékoztatóján Östör Annamária egészségügyi tanácsnok és Nagy László, a központ vezetője. - Mivel tudjuk, hogy a dolgozó nőknek nincs sok lehetőségük munka és család mellett, hogy szűrővizsgálatokra járjanak, ezért lesz szombaton a szűrés – mondták. Nagy László hangsúlyozta: a Várkörút lezárása nem érinti a központ munkáját, ugyanúgy dolgoznak tovább, az épülethez pedig még autóval is eljuttatható a mozgásában korlátozott hozzátartozó. A helyszínen ingyenes vércukor-, koleszterin és vérnyomásmérés is igénybe vehető, valamint korlátozott számban hasi ultrahang- és csontsűrűség vizsgálatra is lesz lehetőség. A 06-70-380-9512-es telefonszámon kérhető foglalás, amíg teli nem lesz a naptár.

 

MÁRCIUS 5.

Hetven esztendő

Dunaújváros – A fél évszázada aktív „Öreg Medve", azaz Hobo március 5-én a „Vén gazember áriája" címmel ad koncertet a Bartókban. Hogy mivel készül a napokban a 70. születésnapját ünneplő alkotó: az előadás önirónikus életrajz, amely egy önmagát lepkének képzelő medve fuldoklását mutatja be a blues, a költészet és a színház Bermuda – háromszögében.

 

MÁRCIUS 3.

Indul a suli-póló

Fehérvár – Március 3-4-5-én rendezi a Fehérvár Póló SE a Suli-Póló bajnokságot az iskolák között. A diákolimpia részeként 11-15 óra között küzdenek a gyerekek az érmekért, a pólókért.

 

MÁRCIUS 2.

Márciusi szirénapróba

Dunaújváros – Minden hónap első hétfőjén tesztelik a városi Monitoring- és Riasztó Rendszert. A legközelebbi teljes üzemű, hangos próbára március 2-án, 11 órai kezdettel kerül sor. Mivel ez csak próba, a lakosságnak természetesen ez alkalommal sem lesz semmilyen konkrét teendője. Ugyanezeken a napokon szokták tesztelni a Paksi Atomerőmű 30 kilométeres körzetében fekvő településeken a katasztrófavédelem riasztóberendezéseit is: délután 1 órától.

Szálinger Vendégségben

Dunaújváros – Háy János Vendégségében ezúttal Szálinger Balázs József Attila díjas íróval ismerkedhetünk. Március 2-án, kedden folytatódik a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza irodalmi sorozata. A Háy János író vezette Vendégségben ezúttal Szálinger Balázs József Attila-díjas szerzővel találkozhatnak az érdeklődők. Az irodalmi est március 2-án, 18 órakor kezdődik a Bartók aulájában.

 

MÁRCIUS 1.

Asztalitenisz, amatőröknek

Székesfehérvár – A Fejér Megyei Szabadidősport Szövetség március elsején, vasárnap megyei amatőr asztalitenisz versenyt rendez a fehérvári Hétvezér Általános Iskola tornatermében. A verseny célja a sportág népszerűsítése, valamint versenyzési lehetőség biztosítása. Egyéni versenyszámok: iskolás fiúk és lányok (7-10, 10-12, 12-14, és 14-18 évesek), felnőtt férfiak és nők (18-50, 50-55, 55-60, 60-65, és 65 év felett). Felnőtt férfi- és női párosok 18-40, 40-50, 50-60, 60-65, és 65 év felett. A versenyen saját felelősségére bárki részt vehet, aki asztalitenisz sportágban nem igazolt játékos. Nevezni a helyszínen lehet a verseny napján: 08.15-08.35 között, kezdés 9 órakor. Nevezési díj versenyszámonként, az iskolásoknak: 200, felnőtteknek: 500 forint. A versenyen sportruházat, és tiszta talpú sportcipő, vagy tornacipő használata kötelező. A résztvevők saját ütővel versenyeznek, labdáról a rendezők gondoskodnak.

 

FEBRUÁR 28.

Gyalogtúrával emlékeznek

Zámoly – Február 28-án, szombaton 10 órakor kezdődik a megemlékező túra a zámolyi magtárnál. A résztvevők a Borbála-majornál lévő kopjafánál tisztelegnek a II. világháború honvédei előtt, majd tovább mennek Sárkeresztesre, ahol a lövészárkoknál elhelyezett emlékkőnél gyülekeznek és gyújtanak mécsest.

Fonós, szövős napot rendeznek

Székesfehérvár – A Fehérvári Kézművesek Egyesületének Rác utcai házában Fonós, szövős napra várják az érdeklődőket február 28-án, 10-től 16 óráig.  A kézművesek időről időre egy-egy napon megismertetik a közönséggel valamelyik mesterség fortélyait. Február 28-án Szőttesek, hímzések, textilek Albániából és Macedóniából címmel Szenczi Jánosné fényképes útibeszámolójával kezdődik a program. 10.45-től Füzes Zsuzsanna bemutatja, miként lehet fonni, szőni orsóval, rokkával, az egyesület szövő tagjaitól pedig elleshetik az érdeklődők, hogyan lehet szalagszövővel, kisebb keretekkel vagy szövőszéken dolgozni. Gál Mihályné irányításával pedig ki lehet próbálni, miként lehet csuhét fonni, majd a megfont csuhéból hogyan készül az edényalátét.

Mit csinál egy karmester?

Székesfehérvár – Az Ars Musica Zenebarátok Egyesülete február 28-án, szombaton 10 órakor játékos zenei foglalkozás tart a Szent István Művelődési Házban, 5-14 éveseknek. Mit csinál a karmester? Miért van rá szükség? – ezekre a kérdésekre keresik a választ.

Gyalogolj a vízért!

Dunaújváros – A Lorántffy szakközépiskola is csatlakozott a Gyalogolj a vízért országos programhoz, amely tavaink, folyóink védelmére figyelmeztet. A világon sok felnőtt és gyermek hosszú utat tesz meg, hogy ivóvízhez jusson. Az együttérzés kifejezése hívta életre a Gyalogolj a vízért! (Walking for Water) nemzetközi akciót. A Duna Múzeum felhívására ehhez csatlakoztak a Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola diákjai, és szeretnék, ha példájuk nyomán mások is kedvet kapnának ilyen túra teljesítésére.  A lorántffysok február 28-án, 9 órakor gyülekeznek az óvárosi templom előtt, ahonnan a rácalmási Duna-holtághoz gyalogolnak majd közösen – ivóvízzel a hátizsákjukban.

Országos diákolimpia elődöntő Gárdonyban

Székesfehérvár – Február 28-án, szombaton Gárdonyban rendezik a játékos sportverseny országos diákolimpia egyik elődöntőjét. A viadalon Fejér megyét a fehérvári Tóvárosi és az agárdi Chernel István Általános Iskola képviseli. A Magyar Diáksport Szövetség megbízásából a Fejér Megyei Diáksport Egyesület rendezi a Gárdonyi Általános Iskola (Bóné Kálmán u. 14/b) tornatermében az I-II. korcsoportos játékos sportverseny országos diákolimpia egyik elődöntőjét. A Fejér megyei vetélkedésből a székesfehérvári Tóvárosi Általános Iskola (testnevelő Bacsi Mihály) és az agárdi Chernel István Általános Iskola és Gimnázium (testnevelő Bodor Zoltán és Winklerné Paulik Erzsébet) képviseli. A résztvevő hétből az első helyezett csapat jut majd be az országos döntőbe.

Fittapostag verseny kezdődik szombaton

Kisapostag – A lakosság fittségét, egészségét erősítő, javító programot idén is meghirdetik a községben! Szűrésre várják a jelentkezőket szombaton. Az egészségesebb lakosságért szervezett program keretében az Egészségfejlesztési Iroda Életmódnapot tart 2015. február 28-án, szombaton délelőtt kilenc órától délig Kisapostagon a polgármesteri hivatal földszinti kultúrtermében. A szűrővizsgálatokhoz Nagy Attila polgármester javaslatára az önkormányzat is csatlakozott, és a tavalyi mintájára ezúttal is meghirdeti a Fittapostag versenyt. Lényege: a nevezőknek három hónap áll rendelkezésükre, hogy mozgással, sporttal javítsanak a szombaton mért értékeiken. A visszaellenőrzés június 13-án, a Falunapon lesz, amikor kiderült, hogy kinek az egészségi értékei javulnak a legjobban. Tanácsokat kérhet bárki a szakemberektől szombaton. Az Életmódnap keretében Vérnyomást, vércukrot, koleszterint, testzsírt, tüdőkapacitást mérnek a jelentkezőknek. A szűrés ingyenes, és természetesen azokat is várják, akik nem jelentkeznek a Fittapostag programra.

Jubiláló foltvarrók

Dunaújváros – A Duna-Folt Műhely idén ünnepli alapításának 20. évfordulóját, a jubileumi rendezvények sorát a szokásos év eleji országos találkozóval nyitja a Dunaferr Iskola MMK-val szomszédos csarnokában. Február 28-án, szombaton, az Országos Foltvarró Napon délelőtt tíz órától kezdődik a rendezvény, majd ezt követően 11 órától rajtoljon a „Táska show". Lehoczkyné Tesinszky Rita műhelyvezető délután hirdeti ki, hogy kik voltak a nap ezúttal táskakészítésben jeleskedő, legizgalmasabb kreátorai.

Kitüntetések átadása

Dunaföldvár – A várossá avatás évfordulóján tartott ünnepségen, a február 28-án 18 órakor tartandó gálán adják át a városi kitüntetéseket a művelődési központban. Ekkor nevezik meg az idei díjazottakat, akik a Dunaföldvár Díszpolgára, a Dunaföldvárért Emlékérem és a Dunaföldvár Sportjáért elnevezésű címet vehetik át. Információink szerint a Dunaföldvár Gyermekeiért díjat idén nem adják ki, mivel a kitüntetésre érkezett javaslatokkal kapcsolatban nem jutottak konszenzusra a döntéshozók. A hagyomány szerint az ünnepet megelőző napon, azaz pénteken 14 órától tartják a diákoknak meghirdetett várostörténeti-városismereti vetélkedőt a művelődési központban.

Rock Blues Band – Kaptár

Dunaújváros – Az Üstökös Rock Blues Band 2011 elején alakult meg a két gyermekkori cimbora, Molnár Attila gitáros és Mislai György szájharmonikás találkozása nyomán, hogy most merre is tart az alapítás óta több tagcserén is átesett csapat, azt minden érdeklődő megtapasztalhatja szombaton este a Kaptárban. Az este kilenc órakor kezdődő bulin a melegítést a Rootsters szolgáltatja.

A városi mozik mai műsora

Székesfehérvár, Cinema City: A fekete ruhás nő 2. – A halál angyala: 18.15, 21.45. A Madagaszkár pingvinjei 3D: 10.00, 12.15. A szürke ötven árnyalata: 11.30, 14.00, 15.30, 16.30, 17.30, 19.00, 20.00, 21.30, 22.30. Ahol a szivárvány véget ér: 14.50, 22.30. Amerikai mesterlövész: 12.10, 17.00, 19.30, 22.10. Annie: 13.45. Csingiling és a Soharém legendája 3D: 10.15, 15.45. Csingiling és a Soharém legendája: 11.45. Focus – A látszat csal: 10.45, 13.00, 15.15, 18.15, 20.30. Hős6os 3D: 10.45. Joker: 20.30, 22.30. Jupiter felemelkedése 3D: 13.00, 17.45, 22.30. Kéjlak: 11.15, 15.30, 20.15, 22.20. Kingsman – A titkos szolgálat: 14.20, 17.00, 19.40, 22.20. Kódjátszma: 13.30, 20.00. Liza, a rókatündér: 11.45, 16.15, 19.40. Manieggs – Egy keménytojás bosszúja: 13.30, 17.30, 20.30. Shaun, a bárány – a film: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00. SpongyaBob: Ki a vízből! 3D: 12.30, 16.30, 18.30. SpongyaBob: Ki a vízből!: 10.30, 14.30. Barátság mozi: Bogyó és Babóca 3. – Játszótársak: 10.00. Vatikáni Múzeum 3D: 16.00. Kingsman: A titkos szolgálat: 17.30.

Dunaújváros, Dózsa Mozicentrum: SpongyaBob: Ki a vízből!: 10.00, 13.00. Csingiling és a Soharém legendája: 11.45, 14.45. Focus – A látszat csal: 18.00, 20.00. Élet-mentés Szabó NIL új filmje: 16.00.

Véradás

A Magyar Vöröskereszt Fejér megyei szervezete szombaton 11.00-18.00 óra között Székesfehérváron az Alba Plázában (Palotai u. 1.) szervez véradást.

Kosárlabda

Székesfehérvár – Február 28-án, szombaton, a hazai szövetségi kapitány, Stojan Ivkovic vezette Kecskemét látogat a Vodafone Sportcentrumba.

Sárkeszi, 18 óra: A református alapítvány jótékonysági teaestje a faluházban. Műsort ad a dicsőítő csoport, fellépnek a hittanos gyerekek, a teázást, sütizést és kötetlen beszélgetést 20 órától bál követi.

Soponya, 9 óra: A Pesovár Ferenc gyermek és ifjúsági népdaléneklési és népzenei verseny döntője a Zichy általános és művészeti iskolában. Rendező a Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza.

Úrhida, 16 óra: Tavaszváró kézműves foglalkozás a közösségi ház könyvtártermében. Virághajtogatás, origami.

Székesfehérvár, 10 óra: Játékos zenei foglalkozás a megyeszékhelyen, a Szent István Művelődési Házban. Mit csinál a karmester? Miért van rá szükség? – ezekre a kérdésekre keresik a választ az 5-14 éves gyermekek.

Székesfehérvár, 10 óra: A második bemutatónappal folytatódik a XXII. Fejér Megyei Kor-Társ Nyugdíjas Ki mit tud? A Szabadművelődés Házában.

Polgárdi, 13 óra: Szöszmötölő játszóház, gyöngyfűzés a városi könyvtárban.

Székesfehérvár, 14 óra: A Szombati matiné a múzeumban, sorozatban tavaszt varázsolnak Paréj Gabriellával a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében.

Székesfehérvár, 20 óra: Táncház Hahn-Kakas István vezetésével A Szabadművelődés Házában. Muzsikál a Tilinkó zenekar.

 

FEBRUÁR 27.

Metál, kicsit másképp

Székesfehérvár   – A Nyolcas Műhely vendége lesz február 27-én a Septic pain, a Samas, a Peace of my Soul, a Nots és a várpalotai Visioned Frailty. Utóbbi banda underground metal zenével örvendezteti majd meg közönségét. Az együttesnek nemrég jelent meg új kislemeze, egy négy számos EP, Deception címmel. A négy tagú zenekar – Márton Péter, Sörös László, Palotás Péter és Farkas Máté – a koncerten is előadja a lemezre felvett számokat. A kapukat hétkor nyitják, a húrokat pedig rögtön szaggatják!

Mesekuckó a könyvtárban

Székesfehérvár – Csóka Judit meseterapeuta vezetésével a Mesekuckóba várják az érdeklődőket február 27-én, 18 órakor a Széna téri tagkönyvtárban.

Farsanggal nyitnak

Dunaújváros – Farsangi mulatságra várja az érdeklődőket az Munkásművelődési Központ védőszárnyai alatt működő Dunaújváros Stand up Music Club, vagyis az amatőr zenészek és zeneszeretők klubja. A február 27-én, pénteken este hét órakor kezdődő mulatságon fellép a Zelena Zsombor Duó, a Kockás Kapca és barátai, a Nóri és a fiúk, valamint Novák István.

Gárdonyi: szülő-tanár bál lesz

Dunaújváros – A Gárdonyi Géza Általános Iskola szülői szervezete február 27-én pedagógus–szülő bált rendez az intézmény aulájában. A szülői szervezet tagjai szeretettel hívják és várják a Gárdonyi volt és jelenlegi pedagógusait, öregdiákjait, és természetesen a szülőket is. A résztvevőknek elemózsiát, itókát ajánlatos vinniük, és a jókedvüket se hagyják otthon. A bál helyszíne: Gárdonyi Géza Általános Iskola aulája. Kapunyitás február 27-én 17 órától – a programok 18 órától kezdődnek. A rendezvény műsorában fellépnek a Gárdonyi Géza Általános Iskola és a Rudas Közgazdasági Szakközépiskola diákjai, valamint a Vasas Néptáncegyüttes is ízelítőt ad gazdag repertoárjából. A vendégeket pedig élőzene hívja  táncba.

Döntő: népdal és népzene

Soponya – A Pesovár Ferenc gyermek és ifjúsági népdaléneklési és népzenei verseny megyei döntőjét február 27-én, pénteken 9 órától Soponyán, a Zichy általános és művészeti iskolában rendezi meg a Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza.

Farsangi bolondozás színészekkel

Mezőfalva – Február 27-én, pénteken 16 órától játszóházba, 17 órától pedig farsangi bolondozásokra várják a mezőfalviakat a Kiss Kálmán Művelődési Házba. A téltemetés vidám óráiban a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház művészei szereznek majd kellemes pillanatokat. A rendezvény ezúttal is díjtalan!

Farsang az MMK zenei klubjában

Dunaújváros – Farsangi mulatságra várja az érdeklődőket a Munkásművelődési Központ védőszárnyai alatt működő Dunaújváros Stand up Music Club, vagyis az amatőr zenészek és zeneszeretők klubja. A pénteken este hét órakor kezdődő mulatságon fellép a Zelena Zsombor Duó, a Kockás Kapca és barátai, a Nóri és a fiúk, valamint Novák István. Aki tehát egy remek hangulatú farsangi örömzenésére vágyik, annak mindenképpen érdemes betérni az MMK zenei klubjába, amely ezúttal is számos kellemes meglepetéssel szolgál majd. Sőt, még a közös zenélés sem kizárt az említett fellépőkkel.

Most önmegvalósít

Székesfehérvár – Pély Barna már számos zenekarban, számos zenésszel játszott együtt pályafutása során, 2011 - ben azonban szóló karrierben kezdett. A B The First ebből az elhatározásból született. A rock, funky, meg egy csipetnyi blues keveréke pedig elnyerte a közönség tetszését, két nagylemez kiadásán vannak túl. Barna most Péterfi Attilával és Kottler Ákossal – akik zenészként segítik elő önmegvalósító álmait – Fehérvárra látogat péntek este. Koncertjük a Fezen Klubban lesz.

Paradicsom a Fezenben

Székesfehérvár – A 2002-ben alakult Paradicsom zenekart már nem kell bemutatni a megyeszékhelyen élőknek. A szórakoztató rockot játszó banda erős magja hét tagból tevődik össze, de gyakorta fogadnak maguk közé vendég fellépőket, így például Nagy Dávidot, Magán Olivért, Tóth Gabit, vagy Sztupovszky Tamást. A srácok a Fezen klubban lépnek fel és melegítik elő a közönséget pénteken este. A hóolvasztó, tavaszváró bulin további fellépői a B the First, a Bonus Track Band és a River of Lust. Várnak mindenkit szeretettel és persze remek koncertekkel!

Hétvégi buliajánló

EXTRÉM Call 107 bulit tartanak a Nyolcas Indoor Skateparkban (Fehérvár, Horváth István utca 1.) február 28-án, azaz szombaton. Éjszakai deszkázás, korizás lesz Hip-Hop partyval egybekötve este kilenc órától egészen reggel hatig. A hajnalba nyúló mulatozáshoz a zenét Ingyé és Ready biztosítják majd. Mindenkit várnak szeretettel és némi kalandvággyal!

TÁNCHÁZ Február 27-én ismét táncházba várnak minden érdeklődőt, este nyolctól A Szabadművelődés Házában. A talpalávalót a szokáshoz híven a Tilinkó zenekar biztosítja.

AMATŐR Péntek este hét órától az Amatőr Zeneszeretők és Zenészek Klubja csinál bulit a Stand Up Music Clubban. A rendezvényen fellépői: Zelena Zsombor Duó, Koczkás Kapcza és barátai, Nóri és a fiúk, és Novák István.

HÁZIBULI A legjobb classic, funky, RnB, dance és douse slágerekkel készülnek az elmúlt tíz évből és napjainkból a szombati bulira az Albabar discoban. A fehérvári szórakozóhelyen, most is este tíztől egészen hajnal ötig dübörög a házibuli.

DISZKÓ Dunaújváros – Péntek este a Dunafitt-ben a New Generation Party várja a napjaink slágereire szomjazókat. Az ütemeket ezúttal dj. Tommey, dj. Vajai és dj. Spool diktálják majd. Másnap a Studióban ismét dj. Spool, a Bar Bacca-ban pedig dj. Benny adagolja a slágervarázst.

KARMA Ezúttal csak pénteken fogad a Klub Karma, mégpedig ilyen finomságokkal: Karma Underground Derekkel és Sundreamerrel!

LILLA Ismét fergeteges Karaoke Party-t kínál a Kaptárban, amelyben az eddig elhallgatott tehetségek megcsillogtathatják tudásukat. A házigazda szerepében ezúttal is Lilla kormányoz majd.

PURE A hartai Glasshouse-ban Magyarország TOP 20 mainstream dj-je közül most pénteken Purebeat érkezik a GH lemezjátszói mögé! Húzós ritmusok, imádnivaló remixek és fülbemászó dallamok.

Fémet, papírt, műanyagot gyűjtenek

Mezőfalva – Február 27-én, pénteken reggel 6 óráig lehet a házak elé zsákokban kihelyezni az összegyűjtött palackokat, alumínium, vagy fém hulladékokat, valamint a papírkötegeket. A haszon-anyag nagy segítség a nagycsaládosok számára: a hulladék árából közösségi programokat szerveznek.

Sárkeszi, 18 óra: A református alapítvány jótékonysági teaestje a faluházban. Műsort ad a dicsőítő csoport, fellépnek a hittanos gyerekek, a teázást, sütizést, beszélgetést 20 órától bál követi.

Soponya, 9 óra: A Pesovár Ferenc gyermek és ifjúsági népdaléneklési és népzenei verseny döntője a Zichy általános és művészeti iskolában.

Úrhida, 16 óra: Tavaszváró kézműves foglalkozás a közösségi ház könyvtártermében. Virághajtogatás, origami.

Mozik mai műsora

Székesfehérvár, Cinema City: A fekete ruhás nő 2. – A halál angyala: 18.15, 21.45. A szürke ötven árnyalata: 14.00, 15.30, 16.30, 17.30, 19.00, 20.00, 21.30, 22.30. Ahol a szivárvány véget ér: 14.50, 22.30. Amerikai mesterlövész: 17.00, 19.30, 22.10. Annie: 13.45. Csingiling és a Soharém legendája 3D: 15.45. Focus – A látszat csal: 13.00, 15.15, 18.15, 20.30. Joker: 20.30, 22.30. Jupiter felemelkedése 3D: 13.00, 17.45, 22.30. Kéjlak: 15.30, 20.15, 22.20. Kingsman – A titkos szolgálat: 14.20, 17.00, 19.40, 22.20. Kódjátszma: 13.30, 20.00. Liza, a rókatündér: 16.15, 19.40. Manieggs – Egy keménytojás bosszúja: 13.30, 17.30, 20.30. Shaun, a bárány – a film: 14.00, 16.00, 18.00. SpongyaBob: Ki a vízből! 3D: 16.30, 18.30. SpongyaBob: Ki a vízből!: 14.30. Barátság mozi: Eszeveszett mesék: 18.00. Whiplash: 20.15.

Dunaújváros, Dózsa Mozicentrum: Focus – A látszat csal: 18.00, 20.00.

Istentiszteletek és közösségi összejövetelek a hétvégén

Római katolikus: Pénteken és szombaton mise 17.00 órakor az új templomban. Vasárnap mise 8.30 órakor az új templomban, 10.30 órakor az óvárosi templomban.

Evangélikus: Pénteken 17 órakor felnőtt bibliaóra, 18 órakor ifjúsági óra. Vasárnap: 11 órakor istentisztelet a dunaújvárosi templomban.

Református: Szombaton: 18 órakor ifjúsági óra. Vasárnap: 10 órakor istentisztelet és gyermekistentisztelet a templomban, 10 órakor istentisztelet a városházán.

Görög katolikus: Pénteken 18 órakor Szent Liturgia. Szombaton: 9 órakor istentisztelet. Vasárnap: 10 órakor reggeli istentisztelet, 11 órakor Szent Liturgia a görög-katolikus kápolnában.

Baptista: Vasárnap 9.30 órakor imaóra, 16 órakor istentisztelet a baptista templomban.

Krisztus Szeretete Egyház: Vasárnap délután öt órakor istentisztelet a Rosti Pál gimnázium klubhelyiségében.

Az utolsó napok szentjeinek Jézus Krisztus egyháza: Vasárnap délelőtt kilenc órakor a Csillag domb u. 1. szám alatt.

Keresztény Advent Közösség: Szombaton 9.30 órakor biblia tanulmány, 11 órakor prédikáció a Bibliaházban (Petőfi u. 10.).

Hit Gyülekezete: Istentisztelet vasárnap 17 órakor a Hit Csarnokban (Szilárd Leó u. 1. – Aikawa mellett az északi ipari parkban).

 

FEBRUÁR 26.

Gyukics Gábor a Kortársban

Dunaújváros – A Szépírók Társasága „A könyv utóélete" című sorozatának keretében az Utószó irodalmi antológia következő vendégeként Gyukics Gábor költő-műfordítóval találkozhatnak az érdeklődők február 26-án, 18 órától a Kortárs Művészeti Intézetben. A szerzővel alkotásairól, könyveiről – többek között a tavaly megjelent „szociohorrorról", A Kisfa Galeriről – Gyöngyössy Csaba beszélget majd.

Meseműhely felnőtteknek

Dunaújváros – Ingyenes alkotó-fejlesztő programot rendeznek február 26-án, csütörtökön 17 órakor az MMK 108-as termében. A „terülj terülj asztalkám” esemény során a műhelyben Pável István Zsolt meseterapeuta tart majd előadást.

Bánó Attila dedikál

Székesfehérvár – Bánó Attila író, újságíró dedikálja Kinizsi özvegyétől Horthy testőréig című könyvét a Líra Vajda János Könyvesboltban február 26-án, 15.30 órától. Utána 17 órától a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasótermében a szerzővel Magony Imre beszélget.

Két szemműtét története

Székesfehérvár – Petrőczi Éva József Attila-díjas költő, irodalomtörténész és Rát Mátyás életműdíjas publicista Szürkeháj – Két szemműtét története című könyvét mutatják be február 26-án, 18 órakor az Evangélikus gyülekezeti teremben. A szerzővel Bakonyi István beszélget. utána dedikálás következik.

Esztergályos Cecília estje

Dunaújváros – Klubszínházi esték sorozat keretében Esztergályos Cecília színművésznő „Meddig vagyok!?" című előadásával lép fel február 26-án, este 18 órakor a Munkásművelődési Központ színháztermében.

Szülésre felkészítő

Kulcs – Szülésről szóló programra várja a kismamákat Jobbné Vinczellér Anita dúla február 26.-án csütörtökön 15 órától a kulcsi Faluházban. A rendezvény elsősorban kismamákat, ám Jobbné Vinczellér Anita örömmel lát gyakorló anyukákat is, akik megosztják a résztvevőkkel a szüléssel kapcsolatos saját tapasztalataikat is. A beszélgetést a dúla (szülés körüli segítő) vezető, aki előzetesen fontosnak tartja kihangsúlyozni: a híresztelésekkel ellentétében a dúla nem otthoni, hanem kórházi szüléseknél nyújt segítséget az anyának. A résztvevők átbeszélik a félelmeket, a lehetőségeket, és a várható elsősorban lelki folyamatokat, valamint szülési pozíciókat. Szóba kerül még a szoptatás fontossága is. A program teljesen ingyenes.

Németh László kerámiái

Székesfehérvár – Február 26-án, csütörtökön 15 órakor Németh László keramikus műveiből nyílik kiállítás a Munkácsy Mihály Általános Iskolában. A tárlatot Orosz Enikő ajánlja a közönség figyelmébe.

Azok az ötvenes évek

Székesfehérvár – A Vörösmarty Mihály Könyvtár Zsolt utcai Tagkönyvtárában február 26-án, csütörtökön 17 órakor Azok az ötvenes évek – Történetek Fejér megye múltjából címmel Czetz Balázs főlevéltáros tart előadást.

A fogyasztó védelmében

Dunaújváros – Díjátadással egybekötött fogyasztóvédelmi délután lesz február 26-án, csütörtökön 14 órától a városházán. A Fejér Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége „Fogyasztóvédelem 2015 – Útmutató, hogy a jogszabályi környezet ne legyen útvesztő" elnevezésű, díjátadóval egybekötött rendezvénye a polgármesteri hivatal földszintjén található díszteremben lesz. Schneider Istvánné, a Fejér Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének igazgatója mondja el megnyitó gondolatait, majd a legfontosabb fogyasztóvédelmi jogszabályokról és az azokban bekövetkezett változásokról hallhatnak előadást a résztvevők. A rendezvény végén adják át egyebek mellett a Fogyasztóbarát vállalkozás elnevezésű pályázat megyei díjnyertesének is az elismerést, várhatóan fél négykor.

A mozik mai műsora

Székesfehérvár, Cinema City: A fekete ruhás nő 2. – A halál angyala: 18.15. A szürke ötven árnyalata: 14, 15.30, 16.30, 17.30, 19.00, 20.00. Ahol a szivárvány véget ér: 14.50. Amerikai mesterlövész: 17.00, 19.30. Annie: 13.45. Csingiling és a Soharém legendája 3D: 15.45. Focus – A látszat csal: 13.00, 15.15, 18.15, 20.30. Joker: 20.30. Jupiter felemelkedése 3D: 13.00, 17.45. Kéjlak: 15.30, 20.15. Kingsman – A titkos szolgálat: 14.20, 17.00, 19.40. Kódjátszma: 13.30, 20.00. Liza, a rókatündér: 16.15, 19.40. Manieggs – Egy keménytojás bosszúja: 13.30, 17.30, 20.30. Shaun, a bárány – a film: 14.00, 16.00, 18.00. SpongyaBob: Ki a vízből! 3D: 16.30, 18.30. SpongyaBob: Ki a vízből!: 14.30. Barátság mozi: Káin gyermekei: 20.15. Kingsman: A titkos szolgálat: 18.00.

Dunaújváros, Dózsa Mozicentrum: Focus – A látszat csal: 18.00, 20.00.

Véradás

A Magyar Vöröskereszt Fejér megyei szervezete csütörtökön 14.00-17.30 óra között Adonyban, a kistérségi központban (Kossuth L. u. 9.) szervez véradást. A véradáshoz személyi igazolvány, lakcímkártya és taj-kártya szükséges!

IGÉZŐ

Csütörtök–vasárnap: Székesfehérvár: A Szabad Játékszínben csütörtökön, 17 órakor Nemekből igenek klub. Szombaton, 19 órakor az Andaxínház mutatja be a Suttogók című felnőtt előadását. Vasárnap 11 órakor a Babos Bábos társulat adja elő az Óperenciás tengeren túl című bábjátékát. Vasárnap, 16 órakor ugyancsak bábelőadás lesz, a Jancsi és Juliska.

Sárbogárd, 14 óra: A Hős6-os (3D) – Mozgó Mozi a művelődési központban.17 óra: Amerikai mesterlövész. 19.30 óra: Jupiter felemelkedése (3D).

Székesfehérvár, 15 óra: Németh László keramikus műveiből nyílik kiállítás a Munkácsy Mihály Általános Iskolában. A tárlatot Orosz Enikő ajánlja a közönség figyelmébe.

Székesfehérvár, 17 óra: A Vörösmarty Mihály Könyvtár Zsolt utcai tagkönyvtárában Azok az ötvenes évek – Történetek Fejér megye múltjából címmel Czetz Balázs főlevéltáros tart előadást.

Székesfehérvár, 17 óra: Légy SZERtelen! Élj szabadon! – Mi kerülhetett a cocktailba? címmel Mészáros Zalán, a Teva Magyarország Zrt. tudományos munkatársa tart előadást a drogról és az alkoholról a Tóparti Gimnáziumban és Művészeti Szakközépiskolában.

Székesfehérvár, 18 óra: Bakonyi István irodalomtörténész beszélget Petrőczi Éva József Attila-díjas költővel és irodalomtörténésszel Szürkeháj. Két szemműtét története című könyvének premierjén az evangélikus gyülekezeti teremben.

Bartók kamaraszínház: a színházteremben 15 órakor Csodaszarvas – Duna művészegyüttes előadásában.

VALLÁS

Görög katolikus: 18 órakor szent liturgia.

Római katolikus: 18 órakor mise a Krisztus Király Főtemplomban.

Református: 18 órakor Istentisztelet.

Krisna Tudatú Hívők Közössége: 18 órától nyilvános előadás India védikus filozófiájáról, éneklés, zene, tánc vacsora.

 

FEBRUÁR 25.

Képtár: Hat klub ötkor

Székesfehérvár – A Hat klub ötkor kulturális beszélgetések sorában február 25-én, 17 órakor Raitsits Tivadar finn irodalomtörténet PhD hallgató lesz a vendég. A cím és a téma: Észt tehenek finn mezőkön, azaz Sofi Oksanen fibnn íórnő regényeiről, történelemről, társadalomról és emberi sorsokról lesz szó. A klubot Ujházi János vezeti.

Nyílt órák az iskolában

Székesfehérvár – Február 25-én, 8 órától nyílt órákat tartanak a leendő elsősöknek és szüleiknek az István Király Általános Iskolában. 10 és 10.45 óra között a Sakkpalota című képességfejlesztő programhoz kapcsolódóan tartanak foglalkozást.

Megemlékezés, gyertyagyújtás

Martonvásár – Martonvásár város önkormányzatának képviselő-testülete a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából február 25-én, azaz szerdán 18 órai kezdettel csendes megemlékezésre és gyertyagyújtásra hívja a település polgárait. A rendezvény helyszíne az Emlékezés tere lesz.

Agrárgazdász előadás

Mezőfalva – A Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara rendez előadást február 24-én, kedden, 14 órakor a mezőfalvi művelődési házban. Sajti Csaba falugazdász beszél majd a 2015. évi területalapú támogatásokhoz kapcsolódó aktuális információkról.

John Gunther Quartet. koncert

Székesfehérvár – A John Gunther Quartet ad koncertet február 25-én, 20 órakor A Szabadművelődés Házában. A zenészek: . John Gunther (szaxofon), Mits Gergő (basszusgitár), Nagy János (zongora), Szendőfi Péter (dob).

Kulcskeresők

Bartók Kamaraszínház: a stúdióteremben 19 órakor: Örkény István: Kulcskeresők – tragikomédia.

Áldozatok emléknapja

Dunaújváros – A Sándor Frigyes Zeneiskolában A Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapján, szerdán 17 órától kiállításmegnyitó és az emléknaphoz kötődő kerekasztal beszélgetésre várják az érdeklődőket. A kötetlen beszélgetés moderátora Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója lesz.

Iskolanyitogató

A Székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskolában 2015. február 25-én, szerdán 8-10 óráig bemutató órákat tartanak a leendő első osztályos tanító nénik. Szeretettel várnak minden érdeklődő szülőt.

A Székesfehérvári Hétvezér Általános Iskola február 25-én 16.30 órakor „Csicsergő" program keretében a szülőknek mutatja be az iskola épületét és a taneszközeit, a gyerekeknek pedig „erre gyere, nem menj arra" játékot szerveznek.

A Székesfehérvári Kossuth Lajos Általános Iskolába (Pozsonyi u. 99.) szeretettel várják a leendő első osztályosokat és szüleiket az iskola előkészítő foglalkozásaira: február 25. 8.00-11.00 óra Nyílt tanórák a negyedik osztályokban.

A mozik műsora

Székesfehérvár, Cinema City: A fekete ruhás nő 2. – A halál angyala: 15.45, 18.00, 20.30. A szürke ötven árnyalata: 13.40, 14.40, 16.20, 17.20, 19, 20. Ahol a szivárvány véget ér: 13.30, 17.15. Amerikai mesterlövész: 15.10, 17.50, 19.30. Csingiling és a Soharém legendája 3D: 15.30. Csingiling és a Soharém legendája: 13.15. Joker: 16. Jupiter felemelkedése 3D: 16.50, 19.30. Jupiter felemelkedése: 14.10. Kéjlak: 13.30, 15.45, 18, 20.15. Kingsman – A titkos szolgálat: 14.20, 17.00, 19.40. Kódjátszma: 13.00, 20.00. Liza, a rókatündér: 13.50, 18.10, 20.20. SpongyaBob: Ki a vízből! 3D: 16.30, 18.30, 20.30. SpongyaBob: Ki a vízből!: 14.30. Barátság Mozi: Káin gyermekei: 18.00.

Dunaújváros, Dózsa Mozicentrum: Kingsman: A titkos szolgálat: 20.15. SpongyaBob: Ki a vízből!: 16.00. A szürke 50 árnyalata: 18.00. Senki szigete: 19.00.

 

FEBRUÁR 24.

Sulikóstolgatóra invitálnak

Székesfehérvár – A Sulikóstolgató program keretében játékos foglalkozásra várják a nagycsoportos óvodásokat a pedagógusok február 24-én, 16.30 órakor a Tóvárosi Általános Iskolában.

Vekerdy Tamás előadása

Dunaújváros – „Jól szeretni – Tudod-e, hogy milyen a gyereked?" címmel tart előadást a Dózsa Mozicentrumban február 24-én, kedden 18 órától Vekerdy Tamás gyermek-szakpszichológus, számos népszerű kötet szerzője.

Véradásra invitálnak

Dunaújváros – A februári hónap soron következő véradási alkalma február 24-én, kedden, reggel 8 órától délelőtt 10 óráig lesz, a helyi Vérellátó Központban. (Vasmű út 10.) Mint mindig, ezúttal is minden véradónak kell magával vinnie valamilyen fényképes igazolványt és a saját társadalombiztosítási kártyáját!

A vén diófa, gyermekszínház

Sárbogárd – Színpadvarázs címmel az idén is folytatódik a gyerekeknek szóló hagyományos színházi bérletsorozat a sárbogárdi József Attila Művelődési Központban. Az előadások keddenként 9 óra 30 perckor, 11 órakor és 14 óra 30 perckor kezdődnek. A gyermekszínház idei programjában A vén diófa titka című zenés mesejátékot a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház mutatja be Molnár Ernő rendezésében február 24-én, kedden.

Csiribiri koncert

Bartók Kamaraszínház: a színházteremben 16 órakor: Halász Judit – Csiribiri koncert. A stúdióteremben 19 órakor: Örkény István: Kulcskeresők – tragikomédia.

A mozik műsora

Székesfehérvár, Cinema City: Liza, a rókatündér: 13.50, 18.10, 20.20 óra. A fekete ruhás nő 2. – A halál angyala: 15.45, 18.00, 20.30 óra. A szürke ötven árnyalata: 13.40, 14.40, 16.20, 17.20, 19.00, 20.00 óra. Ahol a szivárvány véget ér: 13.30, 17.15 óra. Amerikai mesterlövész: 15.10, 17.50, 19.30 óra. Csingiling és a Soharém legendája 3D: 15.30 óra. Csingiling és a Soharém legendája: 13.15 óra. Joker: 16.00 óra. Jupiter felemelkedése 3D: 16.50, 19.30 óra. Jupiter felemelkedése: 14.10 óra. Kéjlak: 13.30, 15.45, 18.00, 20.15 óra. Kingsman – A titkos szolgálat: 14.20, 17.00, 19.40 óra. Kódjátszma: 13.00, 20.00 óra. SpongyaBob: Ki a vízből! 3D: 16.30, 18.30, 20.30 óra. SpongyaBob: Ki a vízből!: 14.30 óra.

Székesfehérvár, Barátság mozi: Whiplash: 18.00 óra. A szürke ötven árnyalata: 20.00 óra.

Dunaújváros, Dózsa Mozicentrum: Kingsman: A titkos szolgálat: 20.15 óra. SpongyaBob: Ki a vízből!: 16.00 óra. Senki szigete: 19.00 óra.

VÉRADÁS

A Magyar Vöröskereszt Fejér megyei szervezete kedden 8.00-10.00 óra között Dunaújvárosban a Vérellátóban (Vasmű u. 10.) szervez véradást. A véradáshoz személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ kártya szükséges.

 

FEBRUÁR 23.

A rákról, szakszerűen

Székesfehérvár – A rákellenes világnap alkalmából február 23-án, hétfőn nyílt napot szervez a Kézenfogva Klub a Szabadművelődés Házában. Délután két órától tanácsadással: emlőrák-önvizsgálat, diétás-tanácsadás, majd délután négytől felvilágosító előadásokkal várják az érdeklődőket és az érintetteket. Az előadások címiből: Ami a tükörben nem látszik, Változókori vízválasztó, Divat és a női betegségek. Ne feledjék: megelőzni egy betegséget könnyebb!

Új Alba Regia: koncert

Székesfehérvár – A Vörösmarty Színházban hétdőn 19 órakor kezdődik az új Alba Regia Szimfonikus Zenekar kick-off koncertje. Vezényel Drahos Béla, közreműködik Lukács Anita és Boncsér Gergely. a háziasszony Závodszky Noémi. Ismert, népszerű művek hangzanak el, és az est meglepetése lesz egy szenzációnak számító ősbemutató.

A 20. század eleji Fehérvár

Székesfehérvár – Február 23-án, hétfőn 18 órakor a Széna téri tagkönyvtárban mutatják be Szalai Károly Városfejlődés Székesfehérváron a XX. század elején című könyvét. A szerzővel Kóbor István tanár beszélget.

Mesés, zenés – irodalom

Dunaújváros – Helyi verskedvelők és versmondók kezdeményezésére mesés-zenés irodalmi estre várják az érdeklődőket február 23-án a Bartók színházban. A Bartók színház aulájában február 23-án 18 órakor kezdődő irodalmi esten Wass Albert művei mellett elhangzanak József Attila, Radnóti Miklós, Ady Endre, Váci Mihály, Juhász Gyula, és kortárs költők versei, továbbá erdélyi népdalok is. Az előadáson fellépnek: az Írisz Versszínpad, a Széchenyi István Gimnázium színjátszói, Illés Nóri, Kiss-Ughy Gréta, Rácz Ildikó, Rejtő Hajnalka, valamint a Bartók Kamaraszínház művészei. Az est vendége lesz Nyerges Attila, az Ismerős Arcok együttes tagja. A szervezők szándéka szerint az irodalmi est rendezvény kapcsolódik az idei Országos Wass Albert felolvasó maratonhoz is.

Wass Albert irodalmi est

Dunaújváros – A Bartók Kamaraszínház aulájában február 23-án 18 órától zenés irodalmi estet rendeznek. Vendég: Nyerges Attila.

Újra lesz mammográfia

Dunaújváros – A népegészségügyi program keretében újra szerveznek ingyenes mellrák-elleni, mammográfiai szűrővizsgálatokat a városban. Február 23. és március 27. között minden munkanapon reggel 9 órától délután fél négyig az Egészségfejlesztési Iroda (Fehér rendelő) előtt álló mobil szűrőállomáson várják a résztvevőket.

 

RENDEZVÉNYEK

Munkásművelődési Központ: Kézimunkázók Baráti Köre 16-18 óráig a 105-ös teremben. Mah-Jong Klub 17-21 óráig a fszt. 011-es teremben. Mezőföld Természetfotó Klub 17-21 óráig a 106-os teremben (minden hónap második és negyedik szerdáján). Barcsay Képzőművészeti Stúdió 15-19 óráig a 102-es teremben. Eszperantó Klub 16-19 óráig a 210-es teremben.

József Attila Könyvtár: Nyitva tartás: a felnőttkönyvtár 10.00-18.30 óráig. A gyermekkönyvtár: 10.00-18.00 óráig látogatható. Béke fiókkönyvtár: 13.00-18.00 óráig.

Béke fiókkönyvtár: kedden zárva.

Kulcs – Változott a kulcsi községi könyvtár nyitva tartása. Hétfőn szünnap van, kedden, csütörtökön és pénteken 8-tól 16 óráig, szerdán 13-tól 21 óráig, szombaton pedig reggel 8 órától 14 óráig várják az olvasni vágyókat, könyvet kölcsönzőket.

Kiállítások

Székesfehérvár – Kutuzovtól Bernard Shaw-ig címmel rendeztek kiállítást a Kisfaludi Közösségi Házban. A tárlatot Arató Antal nyitott meg. Válogatott reprodukciókat mutatnak be orosz grafikusművészek 1941-1960 között készült alkotásaiból. A kiállítás március 15-ig látható.

Székesfehérvár – A Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola 75 éves fennállását kiállítás-sorozattal is ünnepli, tájékoztatta lapunkat Göde Andrea, az intézmény tanára. A közönség festményeket, rajzokat, fafaragásokat, fotókat, kreatív munkákat láthat, s szavazatival segítheti az általa legjobbnak tartott munkákat a Jubileumi hét bemutatójára. Legutóbb Zámbó Szonja és Schlauszky Szilárd tanárok állították ki munkáikat. Jelenleg pedig a nyugdíjas tanárnő, Papp Éva festményei láthatóak az iskolában.

Székesfehérvár – Kamarakiállítás látható a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltárában április 17-éig. A tárlaton dokumentumok, fényképek idézik a Nagy Háborút. A tíz tablóból álló anyag a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának A hátország a Nagy háborúban című vándorkiállítása, amit a Fejér megyei levéltár munkatársai kiegészítettek helyi vonatkozású első világháborús dokumentumokkal. A tárlat segítséget nyújthat a történelem oktatásában is. Ezért a megyei levéltár várja a csoportok bejelentkezését, a következő telefonszámon: (22) 313-052. A kiállítás díjtalanul látogatható hétfőtől csütörtökig 8-tól 15.30 óráig, pénteken 8-tól 13 óráig.

Bartók Kamaraszínház Aula Galéria: Színészkatonák, fogolyprimadonnák – Az Országos Színháztörténeti Múzeum és intézet vándorkiállítása. Front- és hadifogolyszínházak az első világháborúban. A kiállítás a hónap végéig tekinthető meg.

Duna Ökoturisztikai Központ, Rácalmás: A helytörténeti, halászati és Afrika kiállítás az intézmény nyitva tartási idejében, keddtől péntekig 10-16-ig, szombaton 13-16-ig tekinthető meg.

Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara székházának Kamara Galériájában látható Kosztolányi György festőművész kiállítása „...Sztori a műteremben..." címmel. Megtekinthető március 12-ig, hétköznap 8-tól 16-ig.

Intercisa Múzeum: Állandó kiállítás – Dunaújváros története az őskortól az 1970-es évek közepéig. Időszakos kiállítás: Lélekvéső címmel látható Csepeli István fafaragó kiállítása március 15-ig.

Kortárs Művészeti Intézet: Érzelmi zsarolás – Betuker István kiállítása látható február 27-ig.

Pentelei Kovács Múzeum: Nyitva: 16-18 óráig. A múzeum ingyen látogatható.

Rudas Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium: A Rudas középiskola grafika szakjának soros kiállítása, amelyen a végzős diákok mutatkoznak be. A kiállítást február 26-ig látogathatjákaz érdeklődők az intézmény aulájában.

Sándor Frigyes Zeneiskola folyosó galéria: „Így látjuk Mi!" alkotó közösség kiállítása Szerethető Dunaújváros címmel látható.

Széchenyi István Gimnázium Szivacs Galéria: Genuim mechanizmus – Simics Balázs fotókiállítása látható.

Mammográfia

A székesfehérvári Távírda utcai szűrőállomás végérvényesen beköltözött a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház radiológiai szakrendelésére a Hunyadi utcába. A helyszínben bekövetkezett változást még az is befolyásolta, hogy új, modern digitális készülék került beszerzésre, melynek működése a radiológiai szakrendelés keretei között lehetséges. A vizsgálati rész nem változott, de a leletek kiértékelése még pontosabb, ezáltal még hatékonyabb lesz. A székesfehérvári 45-65 év közötti hölgyeket várják 2015. február hónapban, akik meghívó levelet kaptak. Azok a hölgyek, akik 2014-ben kaptak meghívót, de nem mentek el a vizsgálatra, most megtehetik. Időpont: 06 (20) 387-7996. A rendelési idő: hétfő és péntek 7.30-13.00-ig, a többi napokon pedig 7.30-17.00-ig. Ne feledjék: az időben felfedezett mellrák gyógyítható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!