programkavalkád

2019.11.08. 08:00

Vízi- és biciklitúra, hangversenyek és a Fekete Sas Motoros Nemzetség is vár a hétvégén Fejér megyében

Nem tudod még, hogy merre indulj el a hétvégén? Adunk néhány tippet az egész megyéből, melyek közül mindenki megtalálhatja a saját szájízének valót!

V. Varga József

Zselenszky Tamással szombati előadói estjén randevúzhatunk Fehérváron Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Kiállítás

Péntek (november 8.)

Székesfehérvár, 18 óra: Téli tárlat, a Szent István Király Múzeum és a Székesfehérvári Művészek Társasága csoportos kiállítása a Pelikán Galériában. A rendezvényt Csizik Balázs vizuális művész nyitja meg. Megtekinthető december 20-áig, keddtől péntekig 10 és 18 óra között.

Szombat (november 9.)

Agárd, 11 óra: „A fák holtukból is életre kelnek.” Tamaskovics György faintarzia-művész kiállítása a Márvány utcai közösségi házban.

Hétfő (november 11.)

Szabadbattyán, 13 óra: Kép-Szín-Tér. Udvardi László természetfotó-kiállítása a Batthyány Lajos Általános Iskola galériájában. Megnyitja Varga Zsolt. Az iskolagaléria 26. évadának művésztárlata december elejéig tekinthető meg.

Ludasságok

Szombat (november 9.)

Dinnyés, 15-18 óra: Márton-napi ludasság a Kemencebarátokkal, a Kenderkóccal és a Kákiccsal a Dinnyési Hagyományőrző Központban. A kerti kemencénél: Libás finomságok a Kemencebarátok kemencéjéből. A rendezvénysátorban: az iglicés nagymamák süti- és lekvárkóstolója, vására. A főépületben: a Gilice néptánccsoport bemutatója. 15.30 óra: Kákics táncház Gula Miklóssal gyerekeknek, majd felnőtteknek. A múzeumi szobában: Kenderkóc népi játszóház. Az udvaron: madárijesztő-kiállítás, beszélgetés a máglyatűznél. 17.30 óra: Lámpás felvonulás dobszóval és dudával a templomdombra.

Pátka, 16 óra: Márton-nap a kemence körül. Lámpáskészítés. Lámpás menet a Vak Bottyán téren. Pogácsa- és almasütés a kemencénél, teázás. Filmvetítés.

Székesfehérvár, 17 óra: Az Alba Regia Táncegyesület Márton-napi családi programja a Malom utcai Táncházban. Kézműves foglalkozás. Népi gyermekjátszó. Botos József tánctörténeti előadás-sorozata: Európa táncos öröksége – ami a művészettörténeti írásokból kimaradt. A rendezvényt mulatság

zárja.

Rendezvény

Péntek (november 8.)

Gárdony, 18 óra: Petőcz András legújabb korszaka. Jazz-zenés irodalmi est a Nemzedékek Házában. Bakonyi István kötetét Sebők Melinda irodalomtörténész mutatja be. Vendég: Bakonyi István, Petőcz András és Gáspár Ferenc. Közreműködik: Horváth Márk (django gitárművész), Bálint Gergő (szaxofonművész).

Székesfehérvár, 9.30 és 10.30 óra: A Zenede Bábszínház őszi sorozata a Herman László Zeneiskolában. A három tollpihe, dalos hangszerismertető óvodásoknak Magyarné Tima Zsuzsanna vezetésével.

Székesfehérvár, 17 óra: Bory Jenő-emlékest, az Áron Nagy Lajos Művészetbarát Kör rendezvénye a Vörösmarty teremben. A tagok által készített, a Bory-várat ábrázoló alkotások kiállításának megnyitója, melyet a Bory-gyűjtemény anyagával egészítenek ki. Megemlékezés Bory Jenő születésének 140. és halálának 60. évfordulóján, Bobory Zoltán előadása. A Bory-vár képzőművészeti alkotásokon, Lakner József előadása.

Székesfehérvár, 18 óra: Horvát bál a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A zenét a Halász László által vezetett Kolo együttes szolgáltatja, lesz néptánctanítás és tombola is.

Székesfehérvár, 19 óra: Ég és Föld között. Zenés-táncos jótékonysági est a Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesületének 40. születésnapja alkalmából a Vörösmarty Színházban. Fellépők: Falusi Mariann, Fehér Adrienn, Grasics Anita, Jónás Andrea, Lang Györgyi, Váradi Eszter Sára, Bokányi Zsolt, Keller János, az Alba Stúdió zenekar Ruff Tamás vezetésével, MegaDance TáncStúdió, a Pa-Dö-Dö együttes tánckara.

Szombat (november 9.)

Hantos, 15 óra: Dalostalálkozó a Simon László Művelődési Házban.

Jenő, 9–15 óra: Gyógyulj meg, Levi! Jótékonysági sütemény- és kézművesvásár a könyvtárban.

Martonvásár, 16 óra: Múzsaportrétól a gyermekzsánerig. A képzőművészet populáris műfajai Brunszvik Teréz korában. Beszélgetés Szalay Ágnessel, a KogArt Galéria művészettörténészével a kastélyban.

Nagyvenyim, 14–17 óra: Őszi egészségnap, előadásokkal és szűrésekkel a művelődési házban.

Pátka, 9.30 órától: Őszi vízi és vízparti sportrendezvény a Gál köznél (tó és tópart). Regisztráció a sportversenyekre. 10 óra: Horgászverseny gyerekeknek. Vízitúra kajakkal, kenuval. Biciklitúra a vadászházig. Erdei túra Kovács Gergely vezetésével. 13.30 óra: Regisztráció a futásra. 14 órától: Íjászat. 14 óra: Futás gyerekeknek és felnőtteknek (csoportosan vagy egyedül…)

Polgárdi, 20 órától: A Fekete Sas Motoros Nemzetség évadzáró estje a Mamutban. Fellép a Hangár 21. „Koccintsunk együtt Levi egészségéért!”

Székesfehérvár, 10 óra: Óperencia program, őszi kuckózós diafilmvetítés a Székesfehérvári NépmesePonton. „Hozz magaddal bögrét a teá­záshoz!”

Székesfehérvár, 10 óra: A IV. Cserkészkerület adventi kézműves-regös hétvégéje a Watthay cserkészcsapat szervezésében. Nyitó köszöntőt mond Mészáros Attila alpolgármester. Az eseményen a kerület három megyéjéből – Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém – mintegy száz cserkész vesz részt. Helyszín: Kodály Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola.

Székesfehérvár, 10 óra: Fehérvár Hangja 2019 – a tehetségkutató elődöntője a Fehérvári Civil Központban.

Tác, 12 órától: Táci toros – Táci rétes. Nyolcadik hagyományőrző nap a szolgáltató ház környékén. 12–15 óra: Kolbásztöltő verseny. 16.30 órától: Kóstoló a nap finomságaiból. 17 óra: Eredményhirdetés, majd a Százszorszép Óvoda nagycsoportosainak műsora és a Táci Nyugdíjas Egyesület Szivárvány Dalkörének fellépése. 18 óra: Tombolasorsolás. A rendezvény bevételét az önkormányzat az újonnan építendő óvodai tornaszoba bútorzatának beszerzésére

fordítja.

Zselenszky Tamással szombati előadói estjén randevúzhatunk Fehérváron
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Vasárnap (november 10.)

Csór, 16 óra: „Ferenc Jóska fújatja a trombitát…” Népzenei visszatekintés az I. világháborúra a Kákics zenekarral, a művelődési házban.

Kápolnásnyék, 11 óra: Bory Jenő domborművének avatása, születésének 140. évfordulója alkalmából a Halász-kastély parkjában. A Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány a kápolnásnyéki kastély közéleti emlékfalán Fekete János, Prohászka Ottokár és Sipos Gyula domborműve mellé helyezi el az alkotást. A rendezvényen részt vesz Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, L. Simon László országgyűlési képviselő és Kazai Viktor alapítványi elnök.

Kőszárhegy, 12 óra: I. Csillagvölgyi CrossFutás. Távok: 800 méter, 3,2 kilométer, 6,4 kilométer, 9,6 kilométer + kutyás futamok. Helyszín: motokrosszpálya.

Pákozd, 10 óra: A Katonai Emlékpark ünnepélyes keretek között zárja 10. évadát a Felderítők napja programjaival. A megnyitót és a megemlékezést követően előadásokat és filmvetítést tartanak, illetve kamarakiállítást is nyitnak.

Lesz airsoft célba lövés, military arcfestés, ejtőernyőhajtás és -lobbantás.

Székesfehérvár, 16 óra: VII. Kazay Endre-nap a Fekete Sas Patikamúzeumban. Emlékezés Kazay Endrére: Schneider Attila gyógyszerész, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Fejér megyei elnöke. Emléktábla-avatás Szabó Lóránt tiszteletére a patikamúzeumban. Köszöntőt mond Négyesi Lajos, a Szent István Király Múzeum tudományos osztályának vezetője. A Fekete Sas atyja című film bemutatása. Kurátori szakvezetés, Szabó Lórántra emlékezve. A Dédapáink patikája című új állandó kiállítást Molnár Zsuzsa mutatja be.

Székesfehérvár, 17 óra: Valahol Európában, musical. Jótékonysági előadás a Mol Aréna Sóstón az Alba Triatlon Sportegyesület szervezésében, amely a fogyatékkal élők világába is bepillantást enged. Az előadásra jegyet váltók a Szegényeket Támogató Alapítványt és speciális kerékpárok vásárlását segíthetik.

Hétfő (november 11.)

Sárbogárd, 17 óra: Ménes Attila író, újságíró Műanyag szalonna című könyvének bemutatója a Madarász József Városi Könyvtárban.

Gólyabál

Péntek (november 8.)

Székesfehérvár, 18 óra: Székesfehérvári Összegyetemi Gólyabál. Helyszín: Mol Aréna Sóstó. Márványpéntek az Óbudai Egyetem Geo Kollégiuma szervezésében. 20.30 óra: Kapunyitás. 21.15 óra: Blahalouisiana. 22.25 óra: A bálkirály- és bálkirálynőjelöltek bemutatkozása (a választáson csak gólya indulhat). 22.40 óra: Moldvai hangulatban: Máhr Dániel (koboz), Jeszenszky Márton (furulya), Horváth Árpád (dob, hegedű). 23.10 óra: Bálkirály- és bálkirálynő-választás, tombolahúzás. 23.30 óra: Fantom. 1.00-3.30 óra: Dj Juhász Laci. Kiegészítő programok: 21 óra: Greenbox-fotózás. 21 óra: Szelfigép. 22 óra: Esketés.

Szkeptikusok

Szombat (november 9.)

Székesfehérvár, 10 óra: Szkeptikusok XXV. Országos Konferenciája. A tanácskozás, a program azoknak szól, akik szeretnének tenni az áltudományos és

tudományellenes nézetek terjedése ellen. Nyitó köszöntőt mond Györök György, az Óbudai Egyetem, Alba Regia Műszaki Karának dékánja és Kiss L. László akadémikus, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója. A tervezett előadások témái: Csillagközi égitestek a Naprendszerben. A laposföld és a tudománykommunikáció. Járt-e ember a Holdon? Elektroszmog-riadó? Merre jár a szellem napvilága? Helyszín: Óbudai Egyetem, Alba Regia Műszaki Kar.

Koncert

Péntek (november 8.)

Székesfehérvár, 19 óra: Bohemian Betyars-koncert a Petőfi Kultúrtanszéken (speed-folk-freak-punk). Vendég: RicsárdGír.

Szombat (november 9.)

Mezőfalva, 16 óra: X. Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozó a római katolikus templomban.

Székesfehérvár, 19 óra: Mozart: Requiem – a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar hangversenye a Prohászka Ottokár-emléktemplomban. Közreműködik Szalai Ágnes (szoprán), Estefán Tünde (alt), Boros Sándor (tenor) és Pintér Dömötör (basszus). Vezényel: Hamar Zsolt.

Székesfehérvár, 20 óra: Zselenszky Tamás előadói estje a Petzben.

Vasárnap (november 10.)

Székesfehérvár, 18 óra: A felújított hangversenyzongora avatókoncertje a Szent István Művelődési Házban. Sayaka Kubota zongoraművész és Vajda Barnabás hegedűművész műsorán Mozart-, Chopin-, Yamada-, Hubay- és Bartók-művek szerepelnek.

A több mint 140 éves hangszer a háromszoros Kossuth-díjas, világhírű Fischer Annie egykori gyakorlózongorája volt, felújítása Müller György zongorakészítő mester szaktudásának köszönhetően valósult meg. A munkálatokat a Székesfehérvári Egyházmegye és Székesfehérvár Önkormányzata is támogatta. A zongora kapcsán egy hangversenysorozatot szerveztek, melynek nyitó eseménye lesz az avatóünnepség. A zenei sorozat további négy koncerttel folytatódik jövő év áprilisáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!