a jelenlegi helyzetről is mesél

2019.11.26. 07:05

Úz-völgyi székely szemtanú lesz a Hétvezér est vendége kedden

A Hétvezér Esték előadás-sorozat következő vendége Ördög Róbert, Úz-völgyi székely szemtanú lesz kedden 18 órától Székesfehérváron, a Királykút Emlékházban.

FMH

Már 1918-ban elkészült a katonai temető az Úz-völgyében, ahova többségében magyar katonákat helyeztek örök nyugalomra. De a hantok alatt osztrákok és németek is voltak. Az oroszok veszteségeik többségét a szomszédos Moldvában temették el, de néhányuknak maradt hely az Úz-völgyében is.

Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

A Fejér Szövetség sorozatának 487. estjén székely szemtanú számol be az Úz-völgyi eseményekről. Ördög Róbert a magyar védőkből álló élőlánc tagjaként vett részt a temető védésében, amikor májusban román vandálok megrongálták a magyar sírokat. A temető Hargita megye legnagyobb és legjelentősebb első világháborús emlékhelye. A dokumentáció szerint több mint 1300 katona nyugszik ott, többségükben magyarok, de (elvétve) akad közöttük orosz, román, szerb, olasz és osztrák is. Ezzel szemben a román védelmi minisztérium alárendeltségében működő Hősök Emlékének Országos Hivatala szerint a temetőben 149 ismert és 8 ismeretlen személyazonosságú román katona nyugszik. A tudósítások szerint a románok betörtek az emlékhelyre, közben letaposták a magyar katonák keresztjét, megrongálták a székely kaput, letépték a piros-fehér-zöld szalagokat a sírokról. A csendőrség, rendőrség mímelte csak a rendfenntartást. Az előadótól megtudhatjuk az események mélyebb hátterét és a dolgok jelenlegi állását. Mivel helytörténeti anyaggyűjtéssel is foglalkozik, sok érdekeset hallhatunk erről a helyről, amely a Hargita egyik legcsodálatosabb vidéke. Vajon bízhatunk-e abban, hogy az itt elesett magyar hősök nyugalmát nem háborgatják többé idegenek?

Vezető képünk archív felvétel, fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!