A zene legyen veled!

2018.12.29. 10:00

Új év, új remény: filmzenék nagyzenekari előadásban

Új év, új remény! Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar január elsején 17 órától a Vörösmarty Színházban koncertezik. A művészek különleges válogatást adnak a legjobb filmzenékből.

V. Varga József

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekart Dubóczky Gergely vezényli

Fotó: FMH Archív

A város szimfonikus zenekarának előadásában – Dubóczky Gergely vezényletével – olyan művek csendülnek fel, melyek Oscar-, Golden Globe-, Grammy- és más rangos díjak tucatjaival öregbítették szerzőik hírnevét. Az esten köszöntőt mond Cser-Palkovics András polgármester. Amint megtudtuk: a ráadás 19 óra 30-kor kezdődik!

A filmzene a 20. század műfaja, ma már mi sem természetesebb annál, mint hogy a legrangosabb filmszemléken a rendezők, színészek, operatőrök mellett a zeneszerzők is részt kérnek a díjakból. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar újévi hangversenyén a legismertebb, legjellegzetesebb művek szólalnak meg.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekart Dubóczky Gergely vezényli
Fotó: FMH Archív

Többek közt műsoron szerepel a Ben Hur – Rózsa Miklós, A Karib-tenger kalózai – Hans Zimmer, A keresztapa – Nino Rota és a Star Wars – John Williams. De nem hiányzik majd a kínálatból a Rózsaszín párduc – Henry Mancini, az Indiana Jones – John Williams, a Trónok harca – Peter Dinklage, a Jurassic Park – John Williams, a Harry Potter – John Williams és A Gyűrűk Ura – Howard Shore.

John Williams számos film zenéjének szerzője – Csillagok háborúja, Indiana Jones, A cápa, Jurassic Park, Superman, E. T., a földönkívüli, Schindler listája, Ryan közlegény megmentése, Harry Potter –, valamint az olimpiai játékok közül négy zenéjének a főtémáját komponálta. Steven Spielberggel 1974-ben kezdődött máig tartó együttműködése, 5 Oscar-díjával és 51 jelölésével egyelőre csupán Walt Disney előzi meg a ranglistán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!