mozduljon ki!

2020.10.30. 07:30

Tökös napok, vadlibahúzás és improvizációs est is vár a hétvégén Fejérben

Ha még nincs ötlete arra, hogy mivel töltse a hétvégét, adunk pár tippet!

V. Varga József

Fotó: Illusztráció

Kiállítás

Péntek (október 30.)

Bicske, 10 óra: Emlékezzünk, ne felejtsünk! Bicske – 1956. A fotódokumentációs kiállítás november 5-éig látható a Fiatalok Házában. A képeken az 1956-os forradalom és szabadságharc bicskei eseményeit láthatjuk: ahogy a tömeg vonul a Szent István utcában, a Kossuth utcában, a József Attila utcában, a Hősök terén, szégyentábla az országzászló alatt, páncélosok a Kinizsi úton, hogy csak néhányat emeljünk ki. A kiállításon Soltész József fényképész képei tekinthetők meg, melyeket Horváth Péter helytörténész hagyományozott az utókorra.

Dunaújváros, 10 óra: A 70 éves város! A születésnapi kiállítás november 15-éig látogatható az Intercisa Múzeumban. A 70 éves a város – „... hétszáz nap alatt város született a kukoricaföldek helyén” című tárlat azt mutatja be, hogy hét évtizeddel ezelőtt „… Sztálinvárosban, mint valami molekulában, összegyűlt az ország valamennyi tája, fajtája és társadalmi osztálya. A legértékesebb alkotó elemek és kalandorok, kiváló szakmunkások és lumpenproletárok, a földtől még el nem szakadt parasztmunkások és egykori grófok, a szocializmus harcosai és fasiszták, nagyra törő fiatalok és deklasszáltak, apácák és prostituáltak, évszázados kohászcsaládok komoly tagjai és aranyásók úgy keveredtek össze a városban, mint a Martin-kemencében a tiszta nyersvas a rozsdás ócskavassal”.

Fehérvárcsurgó, 10 óra: Őskori halomsírok a fehérvárcsurgói grófi vadasparkban címmel állandó régészeti kiállítás látható a Károlyi-kastélyban. A tárlat anyagát a Szent István Király Múzeum gyűjteményéből kölcsönzött 2700 éves, mind tudományos szempontból, mind látványosságban kiemelkedő leletek adják.

Gárdony, 14–18 óra: Ásványkiállítás a Nemzedékek Háza színháztermében. 18–19 óra: Vasadi Gábor ásványszakértő előadása az univerzum, a Föld kialakulásáról, az ásványok élettani hatásairól. Bemutató: híres világásványok, ősmaradványok, dinoszauruszok.

Kápolnásnyék, 10 óra: A Vadászfegyverek – Fegyvervadászok című kiállítás és fegyverbemutató december 27-éig látogatható a Halász-kastélyban. A lőfegyver- és vadászattörténeti kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum fegyverraktárának legizgalmasabb darabjaira épül. A mintegy 80 fegyvert felvonultató tárlaton a látogatók megismerhetik a vadászfegyverek színes palettáját, az íjászattól kezdve a lőfegyvereken át egészen a solymászatig. A kiállított tárgyak közül az egyik legkülönlegesebb műtárgy a híres afrikavadász, Kittenberger Kálmán utolsó vadászpuskája. A fegyverbemutatók a vadászfegyverek használatába engednek betekintést.

A kápolnásnyéki Halász-kastélyban fegyverkiállítás látható
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérvár, 10 óra: A kagán lovasa. A legendás kincs még október végéig látható a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában. A Kerénynek elkeresztelt katona teljes életnagyságban, egyedülálló páncélleletben, hiteles arcrekonstrukcióval látható a képtár időszaki kiállításán. A régészeti tárlaton egy eredeti állapotában bemutatott lovassírt, egy teljesen felszerelt avar jurtát, valamint tapintható, körbejárható, kipróbálható rekonstrukciókat és valódi fegyverleleteket is bemutatnak.

Székesfehérvár, 10 óra: A Vidám Kreatívok papírfonó csoportjának kiállítása október végéig látogatható az Aranybulla Könyvtár nyitvatartási idejében.

Székesfehérvár, 10 óra: Négyek. Pinke Miklós festő, Rohonczi „Roho” István szobrász, Szarka Tamás keramikus és Varga Gábor Farkas grafikus közös kiállítása a Pelikán Galériában. A tárlat október végéig látogatható keddtől péntekig 10 és 18 óra között.

Székesfehérvár, 10 óra: Isten gyermekei. Hegedűs 2 László képző-, fotó- és filmművész kiállítása november 21-éig látogatható a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájában. Az idén 70 éves művész munkáinak fő alkotóelemei a talált és készített tárgyak, motívumok, képek és gondolatok. Alkotásainak egyik legfontosabb jellemzője a furcsa, szokatlan, sokszor szürreális képzettársítás. A tárlat kurátora Kis Emőke gyűjteményvezető.

Székesfehérvár: Időtlen érték. Tízéves születésnapját ünnepli a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium Őszi tárlata. A kiállítást a járványvédelem miatt rendhagyó módon, a gimnázium közösségi oldalán tekinthetik meg az érdeklődők.

Székesfehérvár-Kisfalud, 16 óra: Erdélyi viseletek – kiállítás a Kisfaludi Közösségi Házban. A kiállítás megtekinthető november 18-áig a közösségi ház nyitvatartási idejében (hétköznap 16 és 20 óra között).

Kedd (november 3.)

Székesfehérvár, 10 óra: Titkos kalendárium – Fekete István vándorkiállítás. A vándorkiállítás első, nyitó állomásának helyszíne a Gárdonyi Géza Művelődési Ház Könyvtára. A kiállítást megnyitja: Emőd Teréz kurátor, Kovács Zsanett, a Móra Könyvkiadó marketingvezetője és Szilvási-Grund Helga, a művelődési ház és könyvtár igazgatója. A kiállítás megtekinthető november 27-éig a könyvtár nyitvatartási idejében, csoportoknak bejelentkezés alapján. (Hétfő, kedd és szerda 10 és 17 óra, csütörtök 13 és 19 óra, péntek 9 és 16 óra, szombat 10 és 14 óra között.)

Rendezvény

Péntek (október 30.)

Bicske, 9–12 óra: Tökös napok az őszi szünetben a Fiatalok Házában. Tökházikó: Mazsola és Tádé háza életre kel. A gyerekek a kedves bábfigurák csöppnyi tökházának makettjét készítik el és díszítik ki közösen. (A létszámkorlátozás miatt előzetes jelentkezés szükséges.)

Gárdony-Dinnyés, 15–18 óra: Esti vadlibahúzás a Dinnyési-fertőnél. Az északról jövő több ezres vadlúdcsapatok esti húzása a természet egyik leglátványosabb jelensége. A Dinnyési-fertő megfigyelő tornyából látható, amint beözönlik a tóra a vadlúdtömeg, miközben a récék kisebb csapatokban szállnak ki a környező tarlókra, vetésekre. Eközben apró madarak érkeznek a közeli bozótosba és nádasba éjszakázni. A napnyugta is nagy élményt nyújt. Találkozás: 16 óra, Dinnyés, Rózsa utca – Rákóczi utca sarok, gólyafészek. A túra hossza: 2–3 kilométer. Kapcsolattartó: Fenyvesi László.

Gárdony-Dinnyés, 18 óra: A Hazatalálás-sorozat első előadása a Dinnyési Hagyományőrző Központban. Ősi oltár a Székelykőn – Balla Ede Zsolt előadása.

Mór, 18 óra: Nő – Férfi – Család. Vendég: Hevesi Tamás énekes. Helyszín: Erzsébet téri Művelődési Ház.

Székesfehérvár, 16 óra: Királyi halottak napi csendes történelmi kegyeleti szertartás királyi méltóságainkért a székesfehérvári királyíroknál (Nemzeti Sírkert és Emlékhely). 16 óra: Mécsesek és címerképek kihelyezése. 16.45 óra: Gyülekezés a Romkert boltíves kapuja alatt. 17 óra: Történelmi-kegyeleti szertartás. 17.45 óra: Boldogasszony anyánk… és mécsesgyújtás a királynék emléktáblájánál (Alba Regia Civitas – Fejér Szövetség).

Székesfehérvár, 20 óra: Szerelmes rögtönzések (szerelemről, boldogságról, küzdelemről, az életről) – improvizációs est a Parabában. Szereplők: Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Kálloy Molnár Péter.

Szombat (október 31.)

Csákvár, 17.45 óra: Mindenszentek túra a Csákvári Természetjáró Egyesülettel. Gyülekező a Szabadság téri buszmegállóban. Indulás 18 órakor. A táv 5 kilométer, a szint 86 méter. Útvonal: Csákvár – Lóállás tető – Csákvár. A túrázók a református és a katolikus temetőben virágot helyeznek el Margó néni és Nelli néni sírjánál, majd a Lóállás tetőről megnézik a gyertyafényes temetőt.

Mór, 20 óra: Happy halloween! Kísértetjárta labirintus. Szellemek, vámpírok… Itt az idő! Gyertek, tekeregjetek rettegve a 3 méteres tujalabirintusban, ahol ezúttal… (Helyszín: Hétkúti Lovaspark.)

Sukoró, 7–12 óra: Zöld Pont termelői piac (Fehérvári út 416. hrsz.).

Székesfehérvár, 10 órától: Óperencia program a székesfehérvári Népmeseponton. Tök jó nap! Mesemondás, játékok, kézműves foglalkozás várja a családokat a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban. A program ingyenes, azonban előzetes bejelentkezéshez kötött.

Úrhida, 17 óra: Halloween Úrhidán. Rémisztő édességgyűjtő felvonulás gyerekeknek a „négy égtáj” felé. Találkozás a közösségi háznál. A szervezők maximálisan 10 fős csoportokat indítanak, a menetben szülők is részt vehetnek. Megálló pontok: tájház; betonos focipálya (Templom utca); az Arany János és a Templom utca sarkán található füves terület; Arany János utcai Szabadidőpark. A Szabadidőparkban máglyaégetés.

Hétfő (november 2.)

Pákozd, 15 óra: Halottak napi emlékmise az első és a második világháborúban elesett hős katonákért és hozzátartozóikért a Mészeg-hegyi Don-kanyar Emlékkápolnánál. Az engesztelő szentmisét Spányi Antal megyés püspök celebrálja. A Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség az emlékmisére külön autóbuszjáratot indít. A díjmentesen igénybe vehető járat hétfőn 14 órakor indul az autóbusz-állomásról, a volt Hatpöttyös étterem elől, majd 14.10 órakor megáll a vasútállomáson, a helyijáratos buszok parkolójában, s onnan megy tovább Pákozdra.

Virtuális

Péntek (október 30.)

Székesfehérvár, 20 óra: Filo-NetCafé. Virtuális videókonferencia. Rendező: a Filo-Café csapata, előadó: Grúsz Róbert. Mikor mondhatom azt, hogy szabad vagyok? A szabadság utáni vágy minden emberben mélyen gyökerezik, a kamaszkor lázadó időszakában pedig szélsőséges tettekre ösztönözhet. Később talán egyre jobban elfogadjuk a létezés korlátait, de szerencsés esetben a vágy sosem múlik el. Értjük-e valójában, hogy mit jelent szabadnak lenni, és hogyan lehet megvalósítani anélkül, hogy kiköltöznénk a világból, vagy fenekestül felrúgnánk minden szabályt, amelyek szükségesek az együttéléshez? Talán a valódi szabadság sokkal inkább egy belső viszonyulás az Élethez, talán a mély önismerettel kezdődik, és nem a lázadással. Ehhez az első lépés nem a körülmények megváltoztatása, hanem az intelligencia és az akarat felébresztése lehet. Szabaddá válni mély, tartós átalakulást igénylő munka, mely a megértéssel kezdődik. A Filo-NetCafé beszélgetés során azt járják körül, hogy mi is a valódi szabadság, és mely tényezők akadályoznak meg bennünket abban, hogy ezt el is érjük ([email protected]).

Koncert

Péntek (október 30.)

Székesfehérvár, 20 óra: Margaret Island-koncert a Petőfi Kultúrtanszéken. Vendégzenekar: Nene. Kapunyitás: 20 óra.

Szombat (október 31.)

Kápolnásnyék, 10.30 óra: FÜLEmüle ifjúsági kastélykoncert a Halász-kastélyban. Az Óbudai Danubia Zenekar ütőhangszeres kvartettjének koncertje. Az együttes tagjai: Keresztes Magor, Szekér Attila, Szalai Tamás, Halász Illés. Műsoron: Tradicionális amerikai menetzene: Follow me. Tradicionális afrikai zene: Garu, valamint Gukhe. William J. Schinstine: Rock trap. Improvizáció egy latin témára. Tradicionális latin-amerikai zene: Samba reggae. Steve Reich: Music for pieces of wood. Tóth Péter: Zsoldos szerenád. Zivkovic: To the gods of rhythm. Kevin Tuck: Summon the spirits. Ed Argenziano: Stinkin Garbage.

Székesfehérvár, 18 óra: Hangfestészet & Hangszobrászat az Öreghegyi Közösségi Házban. Filep Sándor (gitár) és Vörös Tamás (basszusgitár) koncertje. Közreműködik Bölcsik Nóra és Hideg Viki (tánc). A belépés ingyenes.

Szerda (november 4.)

Székesfehérvár, 19.30 óra: Magyar Requiem. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar hagyományos hangversenye az emlékezés napján a Szent Imre-templomban. A halottak napi koncert műsora: Hindemith: Trauermusik. Daróci Bárdos Tamás: Magyar Requiem. Strauss: Metamorfózisok. A hangverseny szólistái: Kiss Katalin (brácsa) és Horváth István (tenor). Közreműködik az Alba Regia Vegyes Kar (karnagy: Kneifel Imre), az Ars Oratoria Kamarakórus (művészeti vezető: Pad Zoltán) és a Primavera Kórus (karnagy: Horányi Ottilia). Az est dirigense: Dinyés Dániel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!