Családi farsangra invitáló

2020.01.31. 14:45

Régi hagyományt elevenítenek föl szombaton a VOKE-ban

A far­sangi ünnepkör vízkereszt­től hamvazószerdáig tart, és a hozzá kapcsolódó népszokások a középkorban, elsősorban német hatásra gyökeresedtek meg hazánkban – tudjuk Lukács László néprajzkutatótól.

FMH, V. Varga József

A szervezők szeretettel várják a jelmezben érkező kicsiket és nagyokat Fotó: FMH-archív

Fotó: fmh_foto

Az idei évben viszonylag hosszú a farsangi időszak: január 6-án kezdődött és február 25-ig tart.

Ma a farsang elsősorban a bálokról, vigasságokról szól, gyerekek és felnőttek álarcos mulatságáról. A mulatozás és a jókedv része, hogy a jelmezbe bújt kicsik és nagyok szeretnék, ha nem ismernék fel őket, illetve mind kreatívabb ötletekkel rukkolnak elő, hogy ők nyerjék a jelmezversenyt. A régi hagyomány mai folytatása a mohácsi busójárás, amely 2012 óta hungarikumnak számít.

A Fejér megyei Mohán a húshagyókedden megrendezett tikverőzés tett szert országos hírnévre. Régi hagyományt elevenítenek föl február 1-jén, szombaton 16 órától 21 óráig a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban: családi farsangot rendeznek újfent.

A szervezők szeretettel várják a jelmezben érkező kicsiket és nagyokat Fotó: FMH-archív

A régi fehérvári tradíció egy idő után elmaradt, az akkori gyerekek mára felnőttek, s most az ő gyermekeik kezdeményezé­sére sze­retnék ismét életre kelteni a közös, örömteli mulatságokat. Az első ilyen alkalomra a VOKE-ban szövetkeztek. A szervezők szeretettel várják a jelmezben érkező kicsiket és nagyokat: gyerekeket, fiatalokat, felnőtteket, házaspárokat és családokat egyaránt. Príma hangulatot és számos meglepetést ígérnek. A jelmezverseny 17 órakor veszi kezdetét (a győzteseknek jutalom dukál), a tombolasorsolást 19 órára időzítették (például belépő- és könyvnyereményekkel).

A családi farsangi ba­tyus buli legyen velünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!