Frissen Fejérből

2021.08.04. 16:52

Programtipp nyári szünetre: játék kisautók a könyvtárban

Kedves kisautók kaptak helyet a vitrin mögött a Széna téri könyvtár előterében. A járgányok egy lelkes gyűjtőnek köszönhetően kerülhettek Székesfehérvárra, aki az elmúlt ötven évben ezer darabot gyűjtött össze a köznyelvben csak matchboxként ismert játékokból.

S. Töttő Rita

20210804 Székesfehérvár, Stermeczki András, autókiállítás, kisautó, játékautó. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

225 kisautót állítottak ki szerdán a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri tagkönyvtárának előterében. Stermeczki András dunaújvárosi gyűjteményének egy részét hozták el Székesfehérvárra – mondta el a hírlapnak Somogyfoki Ottilia, a könyvtár munkatársa, aki meg is mutatta a kisautókat.

Ritkák, népszerűek, „kopottak” és épek – mindenféléből látható egy-egy példány Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A darabok között vannak hétköznapi autók, old timer járgányok, tehergépjárművek, egyszóval mindenféle, ami egy kisfiú számára örömet okozhatott az elmúlt évtizedekben. Merthogy a gyűjtemény a hetvenes évek óta gyarapodik az azóta lelkésszé vált „kisfiú” otthonában, aki így foglalta össze a kezdeteket: „Gyermekkoromban a matchboxok ikonikus és igen kurrens termékek voltak, hiszen a kapitalista nyugati termékek egyike volt a sorban” – kezdte történetét a gyűjtő, s így folytatta: „Természetesen akkoriban, mint a többi kisfiú, én is az udvarra, játszótérre hordoztam a kis kocsikat...” Később el is kezdte a gyűjtést, amely tevékenység akkor kapott új erőre, amikor megszülettek a gyermekei – akik szintén minden alkalomra kaptak egy-egy új járgányt. Így gyűlt össze a közel 50 év alatt 1000 autó.

A könyvtárban augusztus 28-ig nyitvatartási időben tekinthetőek meg a játékautók – a tárlat megtekintését így akár egy könyvtárlátogatással is összeköthetik a nyári programokat kereső családok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!