programkavalkád

2020.09.11. 07:20

Repülőnap, piknik, lecsófesztivál és rengeteg túra vár a hétvégén Fejér megyében

Nem tudja még, hogy merre induljon el a hétvégén? Adunk néhány tippet az egész megyéből, hogy mindenki megtalálhassa a neki tetsző programot!

V. Varga József

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-Archív

Civil nap

Szombat (szeptember 12.)

Székesfehérvár, 9–15 óra: XIII. Székesfehérvári Civil Nap. A megyei jogú város önkormányzatának civil napján hatvan fehérvári civil szervezet várja az érdeklődőket a Zichy ligetben. A színpadi műsorszámok mellett a szervezetek tanácsadások és civil szolgáltatások kínálatával, interaktív, érzékenyítő, prevenciós foglalkozásokkal és kézműves, képzőművészeti foglalkozásokkal, közös játékkészítéssel, hangszerbemutatóval, egészségközpontú, történelmi tematikájú, környezet- és természetvédelmi aktivitásokkal, kisállat kiállítással és különleges sportbemutatókkal várják a közönséget. (A közösségi programot a járványügyi készültség időszakára irányadó eljárásrendek és ajánlások figyelembevételével, a megfelelő intézkedések mellett rendezik meg. Mindezek a többi megyei program megtartására is vonatkoznak.)

Kiállítás

Péntek (szeptember 11.)

Székesfehérvár, 10 óra: Krainhoffer Tamásné kreatív alkotásainak kiállítása szeptember 26-áig látható a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában az intézmény nyitvatartási idejében.

Székesfehérvár, 10 óra: A könyvtár összeköt. Tompainé Siba Renáta könyvkötő munkáinak és Cseri Tamásné Tünde könyvtáros horgolt alkotásainak közös kiállítása szeptember végéig megtekinthető a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasótermében.

Égbolttúra

Péntek (szeptember 11.)

Székesfehérvár, 20 óra: Elsőként a Jupitert és a Szaturnuszt figyelhetik meg az érdeklődők a fehérvári csillagvizsgálóban. Ezzel kezdetét veszi az őszi bemutatóidőszak, a programban általános körbevezetés, távcsőbemutató és égbolttúra szerepel.

Természetbarát

Péntek (szeptember 11.)

Kisgyón, 15 óra: Fejér Megyei Természetbarát Találkozó. A résztvevők érkezése, a szálláshelyek elfoglalása. 18 óra: Grillparti a tábortűznél. 20 óra: Éjszakai túra (tájékozódás csillagképek segítségével).

Szombat (szeptember 12.)

Kisgyón, 8.30 óra: Ünnepi megnyitó a Bányász kulcsosház udvarán. Díjak, kitüntetések átadása. Megemlékezés. 9 órától: Vezetett gyalogos túrák különböző távokon. Vezetett kerékpártúra. Túra az Alba Regia-barlangban.

Vasárnap (szeptember 13.)

Kisgyón, 7 órától: Hegyi Imre-emléktúra 30, 20, 10, 5 kilométeres távon.

Rendezvény

Péntek (szeptember 11.)

Gárdony, 18 óra: Bobory Zoltán: Arccal az égnek (önéletrajzi könyv) és A Don-kanyar Kápolna története című köteteket P. Maklári Éva mutatja be a nemzedékek Házában. Közreműködik Cserta Gábor (ének, gitár).

Székesfehérvár, 18 óra: Megemlékezés és díszőrség Fehérvár testvérvárosa, Csíkszereda hazatérésének 80. évfordulóján, az Országzászló téren, az Ereklyés Országzászló és Trianon Emlékműnél.

Székesfehérvár, 19 óra: Tódor János: Börtönhakni – smasszerregény. Könyvbemutató a Petz sörözőben. A szerzővel Simonyi Béla beszélget. Vendég: Vincze József ex-büntetésvégrehajtási főhadnagy.

Székesfehérvár: Táncos nyílt hetek. A Tercia StArt Egyesület szeptember 30-áig segítséget nyújt azoknak, akik tanácstalanok abban, hogy mely táncstílust kezdjék el tanulni. Hagyományteremtő szándékkal ingyenes betekintési lehetőséget biztosítanak a városban működő tánciskolák életébe. Az egyes tánciskolák, táncműhelyek és táncklubok nyílt óráinak rendjét folyamatosan frissítik az egyesület honlapján. (Szombaton és vasárnap is!)

Szombat (szeptember 12.)

Gárdony, 11 óra: Faültetés a Gárdonyi pedagóguscsalád emlékére a Bóné Kálmán utca 8. szám alatt. Gárdonyi Lajos (1913–1995) kántortanító és Hunyady Györgyné (1942–2019), a tanítóképzés megújítója életútjának felidézése. Hálaadás. Az igazi bölcs című dalt előadja a református kórus. Faültetés és a fa megáldása.

Gárdony, 18 óra: Hipnózis. Kristensen Júlia trió estje a Nemzedékek Házában. Kiállítás. Könyvbemutató. Zongora.

Gárdony, 19 óra: Jam Session Open. Air- és fényfestés a Gárdonyi rönkvárban.

Soponya, 10 óra: Ünnepi szabadtéri istentisztelet a református templomnál. Hálaadás a templomépítés 300. évfordulóján. Az újonnan épült torony felszentelése. Igét hirdet Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke. Az istentisztelet után szeretetvendégség.

Székesfehérvár, 9–13 óra: Szárazréti egészségnap a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban (Farkasvermi út 2.). EKG, kardiológiai vizsgálat, állapotfelmérés, boka-kar index, dietetikai tanácsadás, csontsűrűségmérés. A részvétel ingyenes, de bejelentkezéshez kötött.

Vasárnap (szeptember 13.)

BÖRGÖND Huszonötödik alkalommal rendez repülőnapot szeptember 13-án, vasárnap a székesfehérvári Albatrosz Repülő Egyesület. A légiparádé modellrepülő bemutatóval és ejtőernyős ugrásokkal 9 óra 30-kor kezdődik, majd 10 órakor lesz az ünnepélyes megnyitó. A repülőprogramok mellett a földön ugyancsak bőven lesz látnivaló: egyebek mellett fegyverek, hagyományőrző bemutatók, drónok, veterán autók színesítik a választékot, a részletes programkínálatot itt olvashatják.

Csákvár, 7.15 óra: Szabó Laci bácsi túra a Csákvári Természetjáró Egyesülettel. 1. túra: gyülekező 7.15 órakor Csákváron, a Szabadság téri buszmegállóban. Indulás 7.33 órakor busszal Bodmérra. Bodmér, Kakukk-hegy, Hircy-emlékmű, Várgesztes, Vérteskozma, Vadász-kápolna. Érkezés 14.30 óra, táv 26 kilométer, szint 475 méter. 2. túra: gyülekező 9.15 órakor a buszmegállóban. Indulás 9.30 órakor. Puskaporos, Báracházi barlang, Tanösvény, Lóállás tető, Vadász-kápolna. Érkezés 14.30 óra, táv 11 kilométer, szint 180 méter. (A kápolnánál zsíros és lekváros kenyér!)

Kőszárhegy, 19 óra: Népművészet a mozivásznon. A Fejér Megyei Népzenei Egyesület népzenei előadása és bemutatója. Pesovár Ferenc néprajzkutató emlékezete. Muzsikál a Szedtevette zenekar. 20 óra: Kertmozi: Seveled – magyar romantikus vígjáték.

Székesfehérvár, 11 óra: A varázsvirág. a Meseerdő Bábszínház előadása az Igézőben.

Székesfehérvár, 15 óra: A magyar dal napja A Szabadművelődés Házában. Fellépők: likeOld duó, Fe-fe duó, Bednár András, Passz, Hungarikum, Nyolcpluszhat duó, Lohonyai Zoltán. (A belépés díjtalan.)

Harangfesztivál

Szombat (szeptember 12.)

Agárd, 16–19 óra: 500 harang koncertje – I. Harangfesztivál az Agárdi Popstrandon (Gárdony, Chernel István utca 1.). Nyárvégi hangverseny harangzenével, csengettyűkkel és meglepetésként jazz-muzsikával. A műsorban a házigazda besnyői Szironta együttes mellett közreműködik a miskolci Kisharang együttes, a Miskolc Bells és a csömöri Krammer Big Band. A koncerten különleges klasszikus és könnyűzenei átiratok hangzanak el. (A belépés ingyenes!)

Fezen Mini

Péntek (szeptember 11.)

Székesfehérvár, 15.30 óra: Fezen Mini Fesztivál (500) a Fezen Klubban. Kapunyitás. 19 óra: Cadaveres. 21 óra: Lord. 23 óra: Depresszió. 01 óra: Iron Inside (Iron Maiden tribute).

Szombat (szeptember 12.)

Székesfehérvár, 15.30 óra: Kapunyitás. 19 óra: Fueled. 21 óra: Dorothy. 23 óra: Road. 01 óra: RATM Tribute by Subscribe.

Lecsófesztivál

Szombat (szeptember 12.)

Mezőszentgyörgy, 10 óra: Lecsófesztivál a művelődési háznál. A zsűri elnöke R. Kárpáti Péter színész-rendező. 13 óra: Jó ebédhez szól a nóta! 13.30 óra: Megnyitó, a mezőszentgyörgyi Csinik mazsorett csoport bemutatója. A lecsófőző- és a pitesütőverseny eredményhirdetése. 14 óra: Buborék együttes. 15 óra: Operettvarázs. 16 óra: Máté Péter emlékezete – Liska János. 17 óra: Varga Kinga (mulatós). 18 óra: Kökény Attila-koncert. 18.30 óra: Dj Dominique – retró party. 19.15 óra: Retró diszkó. Ingyenes nagy és kis lánchinta, ugrálóvár.

Fülbemászó

Szombat (szeptember 12.)

Székesfehérvár, 18 óra: Fülbemászó az Öreghegyi Közösségi Háznál. Opera StandUp (Hábetler András és a Fáremidó Társulat előadása az opera műfajáról könnyedén, humorosan). 19.15 óra. Kiss György és Szabó Balázs beszélgetése és kalandozása a kortárs jazz műfajában. 20.30 óra: Ez ütős lesz! Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar ütős virtuózainak koncertje. 21 óra: Kertmozi – Bohém rapszódia (esőnap: szeptember 15., kedd 20.30 óra).

Ars Sacra

Szombat (szeptember 12.)

Füle, 18 óra: Ars Sacra Fesztivál. Nyitott templomok napja a katolikus templomban és plébánián. „Énekeljetek az Úrnak és áldjátok nevét”. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertje. Karmester: Ménesi Gergely. Műsoron: Joseph Haydn: A Megváltó hét szava a keresztfán – L’Introduzione; Vivaldi: Sinfonia „al Santo Sepolcro” RV 169; Mozart: C-dúr templomi szonáta KV. 263; Respighi: Tre Corali di Johann Sebastian Bach.

Székesfehérvár, 19 óra: Bojtár Imre oboa és Gál Anikó zongora hangversenyen a Ciszterci-templomban.

Vasárnap (szeptember 13.)

Székesfehérvár, 17.30 óra. A Vox Mirabilis Kamarakórus koncertje a Rác utcai szerb ortodox templomban.

Dinnyési piknik

Szombat (szeptember 12.)

Dinnyés, 7.30 órától: X. Családi Piknik és IV. Gyertek át Dinnyésre Fesztivál a hagyományőrző központnál. Tűzgyújtás a borácsok alatt. 9.30 óra: Kerékpáros ügyességi verseny gyerekeknek. 11 óra: A rajzpályázat eredményhirdetése. 12 óra: Hagyományőrző műsor. 13 óra: Zumba. 13.30 óra: Tóth Tünde. 15 óra: Bunyós Pityu. 16 óra: Hastánc. 16.30 óra: Mr. G. Blues Band. 18 óra: Rock and roll party a Duoda együttessel. 19.30 óra: Retró party. Egész napos programok: veterán motorok, egészségi állapotfelmérés, vidámpark, játékműhely, Predator’s Gym, lovaskocsikázás, madárgyűrűzés, arcfestés, Kemencés Teki kenyérlángosa, büfé, rajzkiállítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!