Gyermek-, valamint ifjúsági csoportok fesztiválja

2019.05.24. 16:00

Néptáncos randevú lesz a Művészetek Házában szombaton

A „Húzd keresztül…!” névre elkeresztelt, gyermek és ifjúsági néptáncegyüttesek hetedik fesztiválját a Fejér Megyei Művelődési Központ és az Alba Regia Táncegyesület jegyzi május 25-én, szombaton. A nép-tánc szerelemeseinek a „Barátságban” a helyük!

V. Varga József

A néptánc népszerűségéről árulkodik a fesztivál Fotó: FMH-archív

Fotó: fmh_foto

A minősítő bemutatkozások 10 és 15 óra között zajlanak a Művészetek Házának színháztermében a szakmai zsűri tagjai előtt, melynek tagja Asztalos-Kiss Zsuzsanna, Maródi Attila és Nyemcsok Pál. Az ítészek valamennyien országosan ismert néptáncos szakemberek, koreográfusok, néptáncpedagógusok.

Amint Majoros Róberttől, a táncegyesület alelnökétől és művészeti vezetőjétől megtudtuk: a fesztiválon tizennégy település (Aba, Adony, Dunaújváros, Edelény, Ercsi, Gencsapáti, Hódmezővásárhely, Komárom, Litér, Székesfehérvár, Tata, Tatabánya, Tordas és Veszprém) huszonnégy néptáncegyüttesének ötszáznegyven (!) ifjú táncosa vesz részt. A megméretés egyben az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület közép-dunántúli régiós versenye, és a Csoóri Sándor Program támogatásával valósul meg.

A néptánc népszerűségéről árulkodik a fesztivál
Fotó: FMH-archív

A rendezvény lehetőséget nyújt az országban működő gyermek és ifjúsági néptáncegyütteseknek, hogy a különböző korosztályok és táncműhelyek bemutatkozzanak a nagyközönség, egymás és a szakmai grémium előtt. A találkozó egyúttal jó alkalom az ismerkedésre, a barátkozásra, valamint a csoportok a zsűri segítségével útmutatást, módszertani segítséget is kapnak további munkájukhoz. A fesztiválon minősítési fokozatot lehet szerezni, és az ítészek a fesztiváldíjat és a koreográfiai díjat is odaítélik a nap végén.

A várakozás és az izgalom perceit enyhítendő 17 óra 30-tól az ifjú muzsikusokból álló Abanda zenekar lép pódiumra, majd a résztvevők a Galiba zenekar táncházával közösen múlatják az időt a 19 óra 30-kor kezdődő eredményhirdetésig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!