Programajánló

2021.07.30. 07:45

Nagyok a Kicsikért Fesztivál, Bikini koncert és Művészkorzó is vár a hétvégén Fejérben

Ezúttal sem lesz érdemes a négy fal közt üldögélni a hétvégén.

V. Varga József

2020.07.18. Óriásbábok a művészkorzón. Szfvár. Nagy Norbert. Fejér Megyei Hírlap.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap-archív

Kiállítás

Péntek (július 23.)

Agárd, 10 óra: Gulyás Ágnes szövőmester és tanítványai munkáinak kiállítása a Velencei-tavi Galériában.

Csákberény, 10 óra: Kulcs az ősökhöz – A csákberényi avar kori temető és a közösségi régészet. Kiállítás a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumban (István utca 66.). Megtekinthető: október 31-éig.

Gárdony, 10 óra: Játéktörténeti tárlat a Gárdonyi Géza-emlékházban.

Kápolnásnyék, 10 óra: Korok – Színek – Hangulatok. Kiállítás a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből a Halász-kastélyban. A látogatók 25 korszakos magyar festőművész 41 alkotását tekinthetik meg. A kiállítás október 3-áig tekinthető meg.

Mór, 10 óra: Nemezkiállítás a Lamberg-kastély Művelődési Központ, Könyvtár és Muzeális Kiállítóhelyen az M-Art szervezésében. Szálról szálra, színről színre – Hegyaljai Tünde nemezkészítő népi iparművész és Józsa-Szaka Kata nemezkészítő iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere közös kiállítása. Megtekinthető augusztus 8-áig az intézmény nyitvatartási idejében.

Székesfehérvár, 10 óra: Piramisvilág – Koppány Attila festőművész tárlata a Pelikán Galériában. Megtekinthető július végéig, nyitva keddtől péntekig 10 és 18 óra között.

Székesfehérvár, 10 óra: „Akkor is festek, amikor nem festek” – Mohainé Néri kiállítása a Verseci utca 1–15. szám alatt. Megtekinthető augusztus közepéig.

Székesfehérvár, 10 óra: Összetartozunk. A trianoni határokon túli magyar képzőművészet remekei a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában. A Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből összeállított tárlaton csaknem 70 határon túli magyar alkotó több mint 80 műve látható augusztus 29-éig. A tárlat hétfőtől péntekig, valamint vasárnap 10 és 18 óra, szombatonként 9 és 18 óra között tart nyitva.

Székesfehérvár, 10 óra: A Hétvezér Általános Iskola tanulóinak kiállítása a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény emeleti Diák–Deák Galériájában. Megtekinthető szeptember 26-áig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

Rendezvény

Péntek (július 30.)

Székesfehérvár, 17 óra: Cselekvő Fehérvár Közösségfejlesztő Program. Kommunikáció. Világháló. Generációk tudásátadása, digitális tudásmegosztás. A rádiózás és a világháló. (Helyszín: Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, Karácsony Sándor terem, Fürdő sor 3.)

Székesfehérvár, 18–19 óra: Sötét varázslatok kivédése. Seprű, rosta, karikás – a varázslatok eszközei és módszerei a néphagyományban. Varró Ágnes néprajzkutató-muzeológus előadása az Országzászló téren (Szent István Király Múzeum). Noha a boszorkányperek a 18. századra eltűntek, a boszorkányoktól, az ártó szándékú erőktől való félelem nem. A népi babona továbbra is úgy gondolta, hogy bizonyos eszközök alkalmasak a varázslásra, vagy bajelhárításra.

Szombat (július 31.)

Agárd, 9–13 óra: Kultúrpark az Agárdi Almárium termelői piacon. Zeneterasz: Iván Szandra (ének, zongora) és Horváth Márk (gitár). A ligetben: Szamárlétra projekt – szabadtéri játéktér, mutatványossal. M-Art kiállítók: Ujcz Ágnes fazekas, népi iparművész.

Ercsi, 10 óra: 6. Ercsi autó, motor és 11. Suzuki találkozó a Duna-parton.

Polgárdi, 10 óra: Friday Cars & Meet Night – csakhogy ezúttal szombaton! Autóstalálkozó a körforgalomnál lévő benzinkútnál. Vetélkedők. Vízifoci verseny. Sörivóknak való! Graffiti show. Kipufogó-hangnyomás mérés. Deift bemutató. Autómosás. Motoros bemutató, Tűz zsonglőrök. Koncertek: Hősök, Blues Company. Tűzijáték.

Sárszentágota, 9.30 óra: Fejér megyei kettesfogathajtó-bajnokság, 4. forduló. Pontszerző akadályhajtás és látványos vadászhajtás.

Székesfehérvár, 10–19 óra: Nagyok a kicsikért jótékonysági fesztivál a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Házban. A Bajnok Predator Box SE ötödik alkalommal hívja jótékonysági rendezvényre a sportrajongókat, a családokat, az adakozni vágyókat. A fesztivál idén a Fejér Megye Gyermekeiért Alapítványnak gyűjt, akik célja, hogy a befolyt összeget a Fejér megyei beteg gyermekek magas szintű ellátására fordítsák. Crossover strongman országos bajnokság (erősember verseny). Kid-nasztika, képességfejlesztő torna gyerekeknek. Sörtörténeti előadás. Bűvész. Kosárlabda. Kispályás foci. Koncertek: Curtis, Essemm, SzkiTon, Killt.

Székesfehérvár, 16–18 óra: Komplex népi foglalkozássorozat (családi program) a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban. Ismerkedés népi mesterségekkel. Alkossunk agyagból! Fazekas foglalkozás Csuporné Angyal Zsuzsa népi iparművésszel. Népi játékok és hangszerbemutató Bergerné Szőnyi Annával és Varró Jánossal.

Székesfehérvár, 17 óra: Művészkorzó. És mindenkinek, aki szereti… – énekes-zenés találka Kiss Diána Magdolna és Sághy Tamás színművészekkel a Városház téren. Közreműködik Réti Anikó zongorán. Középkor – a Magyar Királyi Kardforgatók Rendjének hagyományőrző bemutatója (Fő utca – Zichy liget). 18 óra: Az Alba Regia Vegyes Kar koncertje a Zenepavilonban. Műsoron: Lassus A visszhang és Palestrina Drága fény című kórusműve, Farkas Ferenc Weöres Sándor versére írt Rózsa madrigálja, Kodály Zoltán A csitári hegyek alatt és Enrique Fabrez Boleras Sevillanas című műve. Több népszerű opera részlete is felcsendül majd: Bizet Carmenjéből a Habanera, Verdi Trubadúrjából a Cigánykórus, Donizetti Szerelmi bájitalából Norina cavatinája, Verdi Nabuccójának Rabszolgakórusa és Smetana Az eladott menyasszony című operájának Menyegzői kórusa. Zongorán közreműködik Vasvári Tamás zongoraművész, szólót énekel Baranyai Anett énekművész, vezényel Kneifel Imre. A Művészkorzón minden alkalommal látogatást tesznek a királyi óriásbábok is: a Városház téren Könyves Kálmán és öccse, Álmos herceg, a Vörösmarty Színház előtt II. (Vak) Béla és II. István óriásbábjaival találkozhatnak, készíthetnek fotókat a belvárosban járók.

Székesfehérvár, 19 óra: Fehérvár 20. századi ikonikus épületei – belvárosi séta. Találkozás a Tourinform Iroda előtt. A harmincas évektől nemcsak állami beruházások, hanem jelentős magánépítkezések is voltak a városban, gondoljunk csak a várkörúti villákra és más, magánkezdeményezésből készült épületekre. A belváros fejlesztése folytatódott a második világháború után is. A séta során ezeknek a „modern” épületeknek a történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Vasárnap (augusztus 1.)

Székesfehérvár, 16–19 óra: Cselekvő Fehérvár Közösségi Program. Érezd a ritmust! Mozgásban – tánc mindenkinek! A Főnix Rock and Roll SE táncosainak bemutatója a Fő utcán, a Hotel Magyar Király előtti téren. Az aprónépnek arcfestés és csillámtetkó.

Sárosdi falunap

Szombat (július 31.)

Sárosd, 7 órától: Sárosdi falunap a művelődési háznál. 10. Bartha Józsefné Éva főzőverseny (marha- és vadételek). 12.30 óra: Sárosdi Roma Dance. 13 óra: A főzőverseny eredményhirdetése. 13.30 óra: Amatőr erős emberek versenye. 17 óra: Sárosdi Népdalkör és Néptánccsoport. 18 óra: Tihanyi-Tóth Csaba és Bognár Rita: Szenes Iván életműshow. 19 óra: Szebeni Szilvia. 20 óra: Márió, a harmonikás. 21 óra: Triász. 22.30 óra: Jankó és a Digital, Gipsy Kings Experience, Casy Cubanos. 2 óra: Cool-túra – retródiszkó.

Koncert

Péntek (július 30.)

Agárd, 18 óra: Péntek esti hangtárlat a Velencei-tavi Galériában. Orosz Zoltán harmonikaművész.

Mór, 21 óra: KisUdvar koncertek a Lamberg-kastély udvarán. Lázár Tesók – ütős koncert. Kapunyitás 20.30 óra. (Lázár Ágoston, Lázár Domokos.)

Székesfehérvár, 20 óra: Nyáresti vigadalom az Öreghegyi Közösségi Ház kertjében. Buch Tibor és Vastag Tamás zenés estje. Megunhatatlan, örökzöld dallamok, operett- és musicalslágerek. Közreműködik Horváth Elemér „EMI” (hegedű) és Horváth Péter (zongora).

Szombat (július 30.)

Agárd, kapunyitás 17 óra: Koncertek az Agárdi Popstrandon. Bikini. Tóth Andi. B52. Főrendező: Turbók János.

Vasárnap (augusztus 1.)

Mór, 18 óra: Nyári zenei estek a Lamberg-kastély udvarán. A Latin Trio Project koncertje. A trió felállásának különös hangzását az ismertebb pop-rock slágerek jazzes és latinos hangzása adja (jazz, swing, bossa nova).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!